Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V naší zemi to často vypadá jako v ringu

V posledních týdnech se ukazuje jeden zajímavý fenomén naší české povahy. Potřebujete se vyhranit, prosadit a něco si dokázat?  Tak kopněte do jiných, pošpiňte je, odhalte jejich slabá místa a ukažte tak, že vy jste lepší. Zvítězí ten, kdo bojuje za sebe, ne pro druhé.

V době komunismu jsme se naučili reptat a kritizovat. Moc pozitivního se dělat nedalo a pokud někdo myslel a říkal něco jiného, často rozumného, byl za to trestán a perzekuován. Když jsi chtěl bojovat za něco pozitivního, tak jsi dostal pravý nebo levý hák od velice silného soupeře. Naučili jsme se reptat, nadávat a vtipkovat na účet policie, politiků a těch, kteří nám prostě neseděli. Ne že by si kritiku nezasloužili nebo si na mnohé vtipy sami nenaběhli, ale my jsme se jaksi nemohli dostat od těchto vtipů dál, protože konstruktivní věci pro druhé se v té době moc dělat nedaly.

Pak přišel pád tohoto totalitního zřízení a přišla svoboda dělat i to, co jsme dříve nemohli. To, co se však mění jen obtížně, je naše myšlení, které ustrnulo na potřebě vyhraňovat se proti druhým, místo tvořit pro ně něco pozitivního. Dál se snažíme bojovat za sebe v ringu místo toho, abychom bojovali na bojišti pro dobré věci po boku druhých.

Co to znamená, můžeme vidět na pár příkladech z ledna a února roku 2013:

Byť volič Karla Schwanzenberga v prezidentské volbě 2013 jsem velice těžko nesl, jak někteří voliči tohoto kandidáta napadají voliče toho druhého ve snaze vymezit se a ukázat, že naše názory jsou ty nejlepší. Nejvíce mě šokovala mediální přestřelka okolo Martina Dejdara za jeho z kontextu vytržené prohlášení a byl jsme rád, že tvůrce seriálu Zdivočelá země své odsouzení vzal posléze zpět, i když mediální obraz a nepřátelství již v našem národě i díky tomu zůstal.

Velmi mě překvapil způsob prezidentské kampaně vedené Milošem Zemanem proti svému oponentovi. Místo toho, aby hovořil o svých pozitivních hodnotách, které chce do naší země přinést, a o důvodech, proč by ho měli druzí volit, pouštěl se, často na základě lživých a neověřených informací, do svého protikandidáta a to dost nevybíravým způsobem.

Prezidentská volba sama o sobě odkryla tuto potřebu očerňovat a napadat druhé napříč naší zemí i internetem. Chvíli po této volbě se nově zvolený prezident spolu s úřadujícím prezidentem Klausem pustili do zesnulého prezidenta Havla a jistým nenápadným způsobem z něj svými výroky udělali zloděje. Nemohl jsem věřit svým uším, když jsem slyšel v televizi, jak si tito pánové notovali na jeho účet. Nyní se pro změnu několik senátorů snaží napadnout prezidenta Klause a obvinit ho z velezrady.

Byť nesouhlasím s některými jeho výroky a způsoby a nesouhlasím s důvody, které ho vedly k vyhlášení amnestie v podobě, v jaké vyšla, nejedná se o velezradu a příležitost, proč jím začít opovrhovat a dělat na jeho účet vtipy. Byť nesouhlasím s některými názory pana Havla, rozhodně se nebudu o něm, zvlášť když už nežije, veřejně vyjadřovat takovým způsobem, i kdyby něco z toho byla pravda. Byť mám důvody, proč volím za prezidenta jednoho kandidáta, a rád zdůrazním i zásadní důvody, proč ne toho druhého, nebudu urážet ani onoho protikandidáta, ani jeho voliče. Jedna věc je něco zastávat, s něčím nesouhlasit, jiná věc je urážet druhé a snažit se prosadit na jejich účet.

Komunistický režim padl, ale za dobu svého trvání zničil v naší zemi určitou kulturu jednání a my jsme se doposud nevymanili z otroctví, ve kterém nás držel. Stále máme potřebu kopat do těch, s nimiž nesouhlasíme, a dělat si srandu z těch, kdo mají jiný názor. Stále jednáme jako otroci, i když žijeme již přes dvacet let ve svobodné zemi. Otroci, kteří si neuvědomují, že stejně důležité jako to, co děláme, je i to, jak to děláme.

Na naší politické scéně je běžné, že se jedna skupina snaží držet u vesla a další smečka vlků jim jde po krku a čeká, kdy udělají chybu, aby je zničili. Ti, kdo se pak dostanou k moci, se většinou za každou cenu snaží u ní udržet a odrážet útoky druhých co nejdéle to jde, aby, až nebudou u moci, mohli jít zase po krku druhé straně. Naše politická situace není o spolupráci, vzájemné úctě a respektu nebo hledání nejlepšího řešení pro tuto zem, ale o soutěži kdo koho zničí, zadupe a zvítězí. Je málo politiků, kterým jde skutečně o dobro této země, a ti jsou většinou zadupáni také. Do toho všeho ještě média často rozvíří toto ovzduší zaručenými vyhrocenými zprávami, které ráda použijí, aby zvýšila svou sledovanost a přispívají tak této konkurenční atmosféře jako roztleskávačky na zápase.

Ano, jsem pro domácí vzdělávání, ale vážím si učitelů na běžných školách, protože ne každý může domácí vzdělávání využít. Nesouhlasím s amnestií tak, jak byla vyhlášena v lednu 2013, ale vím, že pan Klaus udělal i řadu dobrých věcí pro naši zem, stejně jako pan Havel. Nelíbí se mi zvyšování daní současné vlády, protože si myslím, že to není rozumná cesta ekonomického růstu, ale vím, že učinila i různé pozitivní kroky pro naši zem a snaží se jednat v mnoha ohledech zodpovědněji než různé předchozí vlády. 

Nelíbí se mi určité socialistické postoje a způsoby jednání omezující naši svobodu, proti kterým mám potřebu se vyhradit s vědomím, že sám jsem jim každý den vystaven také.

Věci kolem nás nejsou jen černé, nebo bílé a lidé naši nepřátelé, nebo příležitost, po které se mohu dostat výš. Takové vnímání světa zastáváme, když vidíme pouze sebe. Pak nám život připadá jako boj v ringu, ve kterém je nejdůležitější vyhrát a zadupat ty druhé. Nikdy se však nedostaneme dál tím, že budeme druhým nohy podrážet, ale jen tak, že je na nohy budeme stavět, protože oni budou moci jednou postavit na nohy nás.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Růžička | pondělí 4.3.2013 9:00 | karma článku: 11,43 | přečteno: 264x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 886x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 556x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

Turisté si zajeli do Afghánistánu. Střelci část Evropanů povraždili i s průvodci

18. května 2024  17:57

Neznámí ozbrojenci v pátek večer v provincii Bámján v centrální části Afghánistánu zabili tři...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Útočník v metru ve francouzském Lyonu zranil nožem tři lidi

26. května 2024  17:33

Tři lidé utrpěli zranění při útoku nožem v metru ve francouzském městě Lyon. Policie zadržela...

Antikoncepce emancipovala ženy, snížila i počet rakovin, říká onkogynekolog

26. května 2024  17:24

V roce 2030 bude podle onkologů rakovina nejčastější příčinou úmrtí v Česku. V oblasti...

Další let hrůzy. Turbulence zranily v letadle z Dauhá do Dublinu 12 lidí

26. května 2024  16:29

Dvanáct zraněných si v neděli vyžádaly turbulence v letadle společnosti Qatar Airways z Dauhá do...

V celém Česku hrozí silné bouřky, meteorologové varují před větrem a kroupami

26. května 2024  10:54,  aktualizováno  16:24

Silné bouřky hrozí v Česku i v neděli odpoledne. Za krátký čas může napršet i přes 25 mm vody,...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1330x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik