Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Odložme dojmy a žádejme fakta

Nejsem si v tuto chvíli úplně jistý tím, že je pan Nečas člověk, který by měl podávat demisi, protože udělal něco špatného nebo něco zlého kryl. Kauza, která se veřejnosti otevřela 13. 6. ráno, je hodně podivná a mediálně nafouklá. Pokud se časem ukáže, že je v této kauze pan Nečas nevinný nebo že tato kauza nemá reálný trestní základ a byla pouze prostředkem k "sundání vlády", nebude již možné zvrátit mnohé učiněné kroky a my se staneme národem, který si neváží poctivých lidí a pošlapává spravedlnost. 

Na jednu stranu jsme svědky toho, jak naše politická scéna produkuje řadu zvrácených lidí. Tomuto výsledku nahrává jednak fakt, že každý člověk je ve svém základním nastavení sobec, který myslí hlavně na sebe, tak dané prostředí a systém, ve kterém politici žijí. 

Představte si, že budete:

 - Zaměstnán za 250.000,- Kč měsíčně (což je průměrný plat našich zákonodárců s různými náhradami).  
 - Nebudete nikomu vykazatelný tím, jak se svým pracovním časem nakládáte, jak ho využíváte, jestli chodíte do práce, na kterou hodinu a kolik toho během dne uděláte.
 - Budete mít možnost ve své práci kupovat jídlo a pití za polovinu a to včetně alkoholu (viz poslanci v poslanecké sněmovně).
 - Budete nastavovat různá pravidla fungování světa kolem nás (velká moc a příležitosti).

Výsledkem se stane, že se tohoto životního stylu budete zuby nehty držet, protože "za málo peněz dostanete hodně muziky". Na druhou stranu vás budou výše uvedené skutečnosti deformovat a způsobí, že ztratíte pracovní návyky, určitou skromnost a pokoru a vaše sobectví se začne rozrůstat jako rakovina. Většinu pracovního času strávíte tak, jak vám vyhovuje, a zabývat se budete věcmi, které vy potřebujete - bez ohledu na druhé. Díky tomuto postavení se také dostanete k různým příležitostem, které vám umožní si přilepšit ještě víc, což rádi využijete, neboť, jak se říká, s jídlem roste chuť. Bude se ztrácet vaše soudnost a začnete dělat kompromisy, na které byste ještě před pár lety nepřistoupili.

Není tedy divu, že i lidé, kteří jdou do "vysoké" politiky s čistými motivy a na rovině komunální politiky vykonali lecos dobrého, se v takovém prostředí brzy snadno zkazí.

Každý politik je vystaven ohromnému tlaku různých lobistů s vlastními zájmy, sobeckých kolegů i tlaku veřejnosti a vlivu médií. Obstát v tomto sevření a nedělat kompromisy, prosazovat dobré věci pro tuto společnost je téměř nemožný úkol.

Osobně věřím, že pan Nečas není špatný člověk, a mnohokrát jsem mu chtěl napsat, že si jeho postojů, které byly přes politický žargon a mediální bahno vidět, vážím. Zároveň jsem chtěl nějak vyjádřit svou lítost nad tím, že lidé, kteří něco myslí poctivě, zapomenou často kvůli zápalu pro danou věc na svoje blízké a zaplatí za to jejich ztrátou nebo se stanou obětí mediálních šumů. E-mail se však vždy vrátil jako nedoručitelný.

Tato vláda nečiní všechny své kroky tak, jak bych si představoval (mně osobně nejvíce vadilo zvyšování daní), přesto vykonala mnoho dobrých rozhodnutí a důležitých kroků. Možná mohla učinit těchto pozitivních kroků více, ale politika svazuje ruce a často v dobrých krocích a plánech brání. Musí se vyjednávat a brát ohledy na mnoho různých faktorů a lidí. Najednou se na scéně objeví muži v kuklách, zatknou pár  lidí a bez konkrétních, jasných informací si národ začne dělat jasno skrze média, která spekulují a "honí zločince".

Přes všechnu mediální aktivitu nenacházíme odpovědi na otázky:

 - Kdo dal podnět k tomuto šetření, které probíhá již rok a půl?
 - Jak znělo zadání akce na počátku, když kauza oněch rebelů a údajných trafik je stará teprve necelý rok?
 - Stalo se opravdu něco trestného?
 - Jaký význam v tomto případě hraje vrchní státní zástupce Ištvan, jehož minulost je dosti zajímavá? 

Zůstávají nám jen otázky a domněnky, na které nám média odpověď zatím nedávají a místo toho celou kauzu nafukují do bizarních rozměrů. Média hrají v dnešním světě důležitou roli a ne vždy ji zvládají ve prospěch společnosti. Často hrají pouze pro sebe, aby zvýšila svou sledovanost, čímž ale společnosti ubližují.

Například: před několika týdny v čase povodní, kdy kulminovala Vltava v Praze a všichni jsme netrpělivě očekávali, kam až může vystoupat, se několik večerů Události, komentáře na ČT 1 změnily v bulvární praní špinavého prádla. Bylo mi trapně, když moderátor tohoto pořadu vytáhl odkudsi z práce zastupujícího primátora Prahy pana Hudečka, aby ho konfrontoval se starostou Prahy 5, který si stěžoval, že nedostal určitý telefonní seznam. Tento moderátor nejenže nepřinášel veřejnosti žádné seriózní informace, které jsme v tu chvíli očekávali (a někteří i hodně potřebovali), ale ještě zdržoval od práce člověka, který řešil dnem i nocí zásadní problémy, a vyhrocoval úplně banální situaci. Další večer se situace opakovala s jinými dvěma muži, které si moderátor do Komentářů pozval. Pak jsem už tento pořad raději nesledoval.

Také v kauze pana Nečase se vyskytují zatím nevysvětlené kroky státního zastupitelství prezentované pouze přes média, které spolu s naším rostoucím českým znechucením z politického prostředí způsobují, že se věci na naší politické scéně vyostřují a nakonec podává pan Nečas demisi. To se hodí opozici, která využije cokoli, aby mohla shodit tuto vládu a dostat se k moci. Pokud se však rozjedou další kroky (předčasné volby) bez toho, aby se lidé dozvěděli nějaká konkrétní fakta, mohou být  kroky, které uděláme jen na základě dojmů, zcela mylné a pro naši zemi špatné.

Neměli bychom dát na média a dojmy, ale čekat na fakta a vysvětlení, jinak můžeme nespravedlivě osočit lidi, kteří to s naší zemí mysleli dobře, a zároveň dopřát sluchu těm, kteří jsou sice hlasití, ale nemají nám co dát.  

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Růžička | čtvrtek 20.6.2013 16:03 | karma článku: 27,46 | přečteno: 942x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 885x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik