Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jsme národ fanoušků

Volba prezidenta odhaluje jednu zajímavou skutečnost: jsme národ soutěživých lidí s potřebou ztotožnit se s nějakým týmem nebo jedincem. Naše rozhodování však vychází spíše z emocí než z racionálních úvah. Dáme více na své okolí, přátele, média a vzniklý dojem než na rozumové argumenty a fakta. Mnoho věcí, které jsou tak všemožně vytýkány panu Karlu Schwarzenbergovi, je velice povrchních, a když si je v klidu a bez emocí rozeberete, zjistíte, jak jsou účelové. Mají nabudit určitý dojem, aniž by řešily podstatu nebo fakta.

Například: Pan Václav Klaus vytýká panu Karlu Schwarzenbergovi postoj k Benešovým dekretům a přitom před několika lety používal podobná slova a zastával podobné postoje. Pan Miloš Zeman zastával k Benešovým dekretům také ty samé postoje, které ale dnes také vytýká panu Karlu Schwarzenbergovi. Tento týden se to však hodí, aby mohl vyvolat určitý dojem o své konkurenci.

Při bližším studiu rodu Schwarzenbergů zjistíte, že právě předkové nynějšího ministra zahraničí byli vlastenečtější než mnoho Čechů. Tento fakt je dnes nejen přehlížen, ale historicky úplně překrucován lidmi, kteří by měli v naší zemi nést určité hodnoty (mám nyní na mysli současného prezidenta a jeho syna, ředitele školy).

Panu Karlu Schwarzenbergovi se také všeobecně vytýká jeho občanství, národnost jeho ženy... A to s odvoláním na prvorepublikové hodnoty a tradici naší země. To vše se říká a píše, aniž by se připomnělo, že naše první dáma se narodila v USA a i v Čechách byla členkou Amerického klubu dam, aby zde šířila americkou kulturu.

A takto by se dalo jmenovat mnoho dalších příkladů, které dokazují, že v těchto volbách jsou používány různé narážky povrchního charakteru, které vůbec neodrážejí realitu. Byl to právě Masaryk, který na Češích odsuzoval jejich omezený rozhled a okruh zájmů. Příčil se mu český nacionalismus, který vycházel jen ze slepé nenávisti vůči všemu německému. Jak aktuální i dnes.

Jako lidé děláme každý den mnoho drobných rozhodnutí. Děláme i velmi zásadní rozhodnutí - jako je volba partnera nebo zaměstnání. Aniž si to často uvědomujeme, tak se v každé volbě rozhodujeme na základě určitého systému hodnot. Ten je v nás dán výchovou, vzděláním a zkušenostmi. Volba prezidenta republiky se od našich jiných rozhodnutí nijak neliší, i ona ukazuje, jaké hodnoty vlastně zastáváme. Současná prezidentská volba není pro nás volbou mezi Karlem a Milošem. Není to volba mezi tím, kdo naši zemi zachrání, nebo zničí. Volíme podle vlastních hodnot, podle toho, jaké hodnoty jsou nám bližší.

Jsou lidé, kteří se nedokáží ztotožnit s žádným z těchto kandidátů, protože jejich hodnoty jsou jiné. Ten, kdo vnímá jako důležité jasné vymezení se proti Evropské unii, asi k volbám nepůjde. Tuto hodnotu totiž nezastává ani jeden z kandidátů. Ten, kdo nevidí jako podstatný alkoholismus a lhaní, bude klidně volit Miloše. Ten, kdo vidí jako podstatný srozumitelný řečnický projev, nebude volit Karla. Ten, kdo nemá rád hrubé a arogantní jednání, nebude volit Miloše. Ten, komu záleží na určité kultuře člověka, bude volit Karla. Ten, komu imponuje řečnicky nadaný a schopný ekonom, bude hájit Miloše, ten, komu imponuje určitá přátelskost a přívětivost, se bude ztotožňovat s Karlem.

V této prezidentské volbě se každý rozhodujeme na základě vlastních hodnot, tedy rozhodujeme se pro hodnoty, které vidíme, nebo nevidíme u jednotlivých kandidátů. A jak jsem psal v úvodu, jsme národ zvyklý fandit a ztotožňovat se s lidmi a jejich úspěchy. Prezidentská volba však není fotbalový zápas nebo rockový koncert, který skončí a my půjdeme domů. Je volbou konkrétních hodnot, které se pak budou skrze zvoleného kandidáta šířit v naší zemi po řadu nadcházejících let.

Podstatné pro každého z nás není až tak to, který kandidát vyhraje, jako na základě čeho jsme volili. Zda v souladu se svými hodnotami, nebo strženi médii, reklamou a dojmy. S tím pak budeme muset žít i po volbě.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Růžička | středa 23.1.2013 14:06 | karma článku: 15,36 | přečteno: 519x
  • Další články autora

Tomáš Růžička

Poznejme skutečného nepřítele

Současná situace v Evropě nás vede k zastavení a zamyšlení nad podstatou islámu, který začíná být aktuálním problémem i v našich končinách.

19.1.2016 v 9:30 | Karma: 14,08 | Přečteno: 284x | Ostatní

Tomáš Růžička

Podaří se teroristům nás vystrašit?

Cítím hlubokou soustrast s utrpením rodin, které přišly o své příbuzné při vražedných útocích v Paříži. Přes veškerou lítost nad tímto odsouzeníhodným činem však nesmíme propadat obavám a strachu, které mají tyto útoky vyvolat.

14.11.2015 v 12:12 | Karma: 18,37 | Přečteno: 1250x | Ostatní

Tomáš Růžička

Zamyšlení nad smyslem výchovy

Jako rodiče se zaměstnáváme otázkou, jak nejlépe vychovat své děti, abychom jim poskytli co nejlepší vklad do života. O to víc jsme pak překvapení, co z našich dětí vyrostlo.

13.11.2015 v 11:59 | Karma: 13,18 | Přečteno: 885x | Ostatní

Tomáš Růžička

Život je víc než starosti o jídlo a oblečení

Přečetli jsme mnoho knížek, vyslechli množství rad a dozvěděli se celou řadu informací důležitých pro náš život. Pokud nám je přes třicet, vše podstatné jsme už zřejmě někde slyšeli.

2.11.2015 v 10:21 | Karma: 16,39 | Přečteno: 555x | Ostatní

Tomáš Růžička

Strach i vnitřní prázdnota jsou špatnými rádci

My Češi jsme se vždy uměli u piva vyjádřit k lecjaké otázce a kdejaký štamgast by dle svých slov mohl být z fleku prezidentem.

21.9.2015 v 10:33 | Karma: 13,70 | Přečteno: 524x | Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

VIDEO: Bouřka strhla na lidi v Bombaji obří billboard. Desítky jich uvěznil

13. května 2024  21:28,  aktualizováno  14.5 6:08

Nejméně 12 lidí zemřelo po pádu obřího billboardu, který se zřítil při pondělní bouři v indické...

Kandidát na ministra Ženíšek se jde představit na Hrad prezidentovi Pavlovi

14. května 2024  6:01

Prezident Petr Pavel se sejde s kandidátem TOP 09 na nového ministra pro vědu, výzkum a inovace...

Trump platbu za mlčení pornoherečce schválil, řekl jeho bývalý právník u soudu

14. května 2024  6:01

Někdejší americký prezident Donald Trump schválil platbu za mlčení, kterou předal jeho tehdejší...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1337x
Správce sboru Jednoty bratrské v Praze, manžel a otec tří dětí, který rád cestuje, fotí a dělá smysluplné věci.

Seznam rubrik