Žvanění hradního hlupáka

Miloš Zeman není genius zla, ale obyčejný hlupák, který jen tak od boku střílí nesmysly. Viz jeho teorie o Muslimském bratrstvu. 

Miloš Zeman je taková zvláštní negativní postava. Člověk si vždy jako padoucha představujte mazaného geniálního záporáka. Asi je to dáno historií brakové literatury a popkulturní kinematografie. Nositelem zla je chladný, patologický, ale chytře uvažující genius.

Miloš Zeman takový není. Ano, je to ta nejzápornější nebo jedna z nejzápornějších postav současné české politiky i novodobých dějin České republiky. Ale není to genius zla. Je to hlupák.

On vyniká jen v jednom, a díky tomu se dostal tam, kde je. Umí manipulovat s veřejností. Dovede udeřit na nejnižší pudy svých příznivců a dát jim, co chtějí, a dovede svým odpůrcům ukázat své hluboké opovržení tak, že si tím získává další nízké příznivce. V tom je opravdu dobrý. Díky tomu se mu zřejmě dařilo v politice. Vše ostatní už je ubohost.

Je možné, že Zeman byl kdysi vzdělaný, měl přehled a dovedl skvěle argumentovat. Ale to už je jen minulost. Nyní pouze bohapustě žvaní. To, že jsme si toho zprvu nevšimli, je možná tím, že kdysi něco znamenal, že má jakési vzdělání či že je prezident. Zeman však rychle ztrácí svou intelektuální úroveň. Nyní připomíná diskuzního trolla, jaké znám ze sítí nebo z ulice během politických akcí. Jsou lidé i s názory, se kterými nesouhlasím, kteří dovedou inteligentně a úspěšně diskutovat, protože mají vytříbené argumenty. Zeman mezi ně rozhodně nepatří; když si uvědomíme, jak se chová a mluví, musíme dojít k závěru, že patří právě mezi ty hloupější trolly, kteří vytahují své názory tak, jak jim létají z mozku, a melou páté přes deváté.

Vzpomínám si, jak zpočátku v roce 2014 mluvil okolo Ukrajiny. Chvíli byl radikálně protiruský, pak zase proruský, nemělo to hlavu ani patu, a ani žádnou logiku. Pak jsem pochopil, že jde o žvanění, a přestal jsem to vnímat. Zeman mezitím ukotvil v proruském táboře.

Vzpomeňte si na jeho legendární nesmysly. Švýcarská armáda na Golanech. A samozřejmě Peroutkův článek. Byla by to legrace, ale dokazuje to, že Zeman prostě pouští do éteru to, co ho zrovna napadne, a postrádá jakoukoli sebereflexi a sebekontrolu. Myslím, že je možné, že toto chování je často podpořeno i nadměrnou konzumací alkoholu.

Ani se svou protimigrační rétorikou si Zeman nedává moc argumentační práce. Jeho „politika“ je založena čistě emocionálně – na vyvolávání paniky a šíření strachu z uprchlíků, kteří v ČR nejsou. Jeho demagogie je tak silná, že si tento fakt skoro ani nikdo neuvědomuje. Ale on to nemá nějak zlodušsky promyšlené do posledního detailu. On prostě jen žvaní na určité vlně. Začínám věřit, že „řízená invaze uprchlíků“ není žádný Zemanův promyšlený tah, ale prostě jen jeho další blud, kterému samozřejmě věří. Stejně jako troll věří své historce o chemtrails.

Důkazem budiž jeho poslední teorie o Muslimském bratrstvu, které zorganizovalo invazi do Evropy. Kdyby tohle napsal nějaký troll do diskuze, tak se mu lidé smějí. Doufám, že nám teď budou Zemanovi příznivci vysvětlovat, jak Zeman toto spiknutí Muslimského bratrstva geniálně odhalil. Pokusil se sice o uvedení zdrojů této své myšlenky, ale je evidentní, že jeho teorie je úplně mimo. Jeho teorie je tak trapná, že ani jeho příznivci ji po něm neopakují. Bohužel v dnešní době už na tom nezáleží. Byť by to, co Zeman řekne, byly sebevětší lži, počítá se jen emocionální náboj jeho výroku a ne faktická správnost.

Představa, že se egyptské Muslimské bratrstvo, které má problémy s novou vojenskou vládou, rozhodlo zničit Evropu vysíláním Syřanů, je absurdní. Jistě, bratrstvo působí i v Sýrii, ale tam je od roku 2013 marginální. V Sýrii přece působí mnohem intenzivněji jiná islamistická hnutí. Jestlipak Miloš Zeman někdy slyšel o Al Nusře nebo o Islámském státu…?

Prostě Zeman to jen tak plácnul. Bylo by to legrační, kdyby dřepěl v chalupě na Vysočině, ale on straší na Hradě a ovlivňuje veřejné mínění, a to je opravdu tragédie. Opravdu je to trapné, že se jím musíme zabývat. Ale musíme, a jak nedávno vyzvala organizace Free Czech media, je potřeba se od něj distancovat. Je potřeba, aby se co nejvíce obyvatel této země od Zemana veřejně distancovalo, aby se od něj distancovali politici, média i stát jako takový. Nechte ho doklepat si prezidentství jako divného zapšklého starce, takové evropské strašidlo, turistickou atrakci, hradního bubáka... Praha v tom má přece tradici.

Je to troll. Ale je to prezident, proboha.

Já myslím, že je to jasné, ale musím to formálně splnit, a tak píši: DISTANCUJI SE

A vy?

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomasz Peszynski | sobota 9.1.2016 10:00 | karma článku: 22,79 | přečteno: 759x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77