Ukrajina se stává Putinovým Afghánistánem

Ruská organizace Memorial zveřejnila informaci o tom, že na Ukrajině zahynulo 1000 Rusů. Je to velká daň za Putinovu agresi.

Za Putinovu agresi platí krví i majetkem hlavně Ukrajinci. Proto každý člověk, který má rozum a srdce, musí podporovat Ukrajinu a Ukrajince. Musí být smutný a rozhořčený nad tím, že tito lidé musí platit za svobodu svými životy. Zvlášť my, kterým svoboda spadla do klína téměř zadarmo, cítíme snad i hanbu, že jsme to měli tak snadné, a snažíme se Ukrajině pomáhat ze všech sil. Cítíme oprávněnou zlobu vůči těm, kteří tohle zavinili. Vůči Putinovi a všem hloupým lidem, kteří se nechali převálcovat jeho propagandou (ano, i vůči nim, protože každý je zodpovědný za svou hloupost).

Ne každý Rus je takovýto hlupák a ne každý takovýto hlupák je Rus. Vždyť i v Čechách máme putinisty. A zlomek Rusů si zachoval zdravý rozum. Bohužel jen zlomek, ale o to více je třeba si jich vážit.

Jedněmi z nich jsou i členové organizace Memorial, která dokumentuje zločiny putimského režimu. Moji přátelé se účastní pravidelných akcí Marné čekání na ruzyňském letišti, které vznikly právě na podporu Memorialu.

A právě Memorial zveřejnil informace, které ukazují, že nejen Ukrajinci platí za Putinovu válku na Ukrajině. Ano, Ukrajinci platí více za to, co nezpůsobili, ale je důležité upozornit i na ztráty agresora. Právě proto, že národ agresora je zpracovaný propagandou a odmítá si připustit, že je ve válce, kde krvácí a prohrává ji.

Ano, Putinova nepovedená agrese na Ukrajině je pohroma i pro Rusko. Nejen z důvodu úpadku hospodářství vlivem sankcí a dalšího zbrojení. Nejen v důsledku vzrůstající izolace Ruska a Rusů a světem se šířící oprávněné zloby vůči této zemi a drtivé většině propagandou zpracovaného národa.

Je to pohroma i z hlediska lidských životů. Možná se vám zdá, že 1000 mrtvých statisticky není až taková katastrofa, ale když si toto číslo zanalyzujeme, zjistíme, že je.

Sovětský svaz ztratil ve válce v Afghánistánu 14 000 lidí za 9 let války. To je cca 1500 ročně. Na Ukrajině to je 1000 – příma ruská intervence trvá od srpna 2014, předtím šlo jen o malé jednotky Specnaz.  Tedy ztráty Ruska se blíží těm sovětským z dob války v Afghánistánu. Ale SSSR měl dvakrát tolik obyvatel než Ruská federace. Čili dopad těchto ztrát na obyvatelstvo agresora je 2x vyšší – odpovídá tedy číslu 2000, což je více, než bylo v Afghánistánu.

Slovem dopad myslím počet mrtvých na počet obyvatel. Tedy jaké promile obyvatelstva Ruska zahynulo v dané válce. Rusům zahynulo na Ukrajině 0,007 promile obyvatelstva. Ukrajincům zahynulo 0,15 promile. Dopad války na Ukrajinu je tedy z tohoto hlediska cca 20x horší než pro Rusko.

Rusko, ruská propaganda a rusofilové na celém světě tak rádi kritizují USA za jejich války v Iráku a Afghánistánu. V nejhorších dobách těchto válek byla média plná zpráv o mrtvých amerických vojácích v těchto zemích. Vystává tedy otázka. Je válka na Ukrajině pro Rusko něco jako pro USA Irák a Afghánistán? Odpovězte si sami, zda z následujících čísel budete překvapeni nebo ne.

USA ztratily v Afghánistánu 2500 lidí za 14 let. Ročně tedy cca 175 mrtvých. Válka na Ukrajině je pro Rusko tedy skoro 6x horší než válka v Afghánistánu pro USA. Ale když si uvědomíme, že Rusko má 2,3x méně obyvatel než USA, je to pro ně skoro 13x horší. A teď k tomu přidejme Irák. Za období Bushe a Obamy, kterým Rusko a jeho kamarádi nemohou přijít na jméno, zahynulo Americe cca 6000 vojáků. Tedy 430 ročně. Tedy celá válka na Ukrajině je pro Rusko více jak 2x horší, než byly války v Iráku a Afghánistánu pro USA. Když to opět přepočteme na počet obyvatel, je to více jak 4x horší.

Proč o tom mluvím. Proč přepočítávám počet mrtvých na počet obyvatel země útočníka? Protože ačkoliv války USA měly 4x menší dopad na americké obyvatelstvo, část, která s těmito válkami nesouhlasila, byla pořádně slyšet. Měli k dispozici média, celebrity, internet… Jistě si to všichni pamatujeme.

A teď si to srovnejme. Rusko, které v tomto ohledu trpí válkou na Ukrajině 4x více než USA, si ani neuvědomuje, že je ve válce. Jaký je to obludný systém, který zbláznil národ natolik, že si nepřipouští vlastní ztráty a vlastní válku. Ruští turisté si spokojeně chodí po Praze a nedochází jim, co jejich země spískala. Rusové spílají Americe a neuvědomují si, že na rozdíl od ní právě krvácejí v agresivní a dobyvačné válce. Rusové mají pocit, že jsou teď na vrcholu a přitom se řítí do propasti.

A to je právě to, co mě na Rusku tak děsí. Vás ne?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomasz Peszynski | středa 12.8.2015 16:00 | karma článku: 21,83 | přečteno: 794x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77