Putin si hraje s ohněm a spálil se

Putin si hraje s ohněm, a kdo si hraje s ohněm, tak se spálí. Vyšetřování sestřelu bude pro Putina katastrofa.

Navzdory tomu, že si Putin pěstuje image drsného muže, loví tygry, dělá džudo, hraje hokej, potápí se pro amfory, polonahý jezdí na koni, tak mě momentálně připomíná zlobivého kluka. Ostatně někde jsem četl, že v mládí to byl pěkný spratek. Jestli to je pravda, tak ten spratek v něm zůstal, akorát teď dostal na hraní jadernou velmoc. Možná právě proto, že je Putin uvnitř zlobivý klučina, tak si pěstuje image tvrdého chlapa.

Víte přece, co říkají rodiče dětem: "Nehraj si s ohněm. Spálíš se." A přesně tohle se Putinovi stalo. Hrál si s ohněm a spálil se. Hrál si s ohněm, když foukal do ohýnku, který doutnal na Ukrajině. Nechal své jednotky obsadit Krym a rozpoutal krvavé teroristické povstání na Donbasu. Jeho lži a válečná propaganda rozdmýchává nenávist v oblasti. A do té rozdmýchané nenávisti posílá své agenty a posílá zbraně. Povstalci s raketami, raketomety Grad, tanky a teď komplety BUK? Kdo to kdy viděl? Nejlépe vyzbrojená domobrana na světě. Na Ukrajině se začaly objevovat i neoznačená letadla! Domobrana, povstalci. Ani ti nejlepší partyzáni v dějinách neměli takové zbraně. Ani za války, ani Vietkong, ani Talibán, ani Syřané a ani ISIL. Ani Hamás, ani Hizbaláh. Ale zrovna ukrajinští povstalci takové zbraně mají.

A tak se s Putinova ohníčku stala velká vatra a on si tam klidně hází nevystřelené nábojnice. No tak to bouchlo.

Je jasné, že malajské letadlo nebylo sestřeleno schválně, že to byl omyl. Omyl ruských teroristů. Určitě jim to nikdo nenařídil a určitě to nikdo nenařídil jim, ale to, že za to může Putin je jasné. On je zodpovědný za situaci, která k tomu vedla.

A bouchlo to. Oheň, co Putin chtěl a teď je to průšvih. Velký, mezinárodní. Rusko se snaží mlžit, maskirovat a schovávat důkazy. Ale samozřejmě nenápadně. Protože čím víc bude znemožňovat vyšetřování, tím více bude přiznávat svou odpovědnost.

Protože pro Putina a Rusko není nejhorší to, co se stalo, ale to na co by se přišlo opravdu řádným a nestranným vyšetřováním. Domnívám se, že je nanejvýš pravděpodobné, že takové vyšetřování by rozkrylo celý rozsah ruské podpory separatistům na Donbasu. Získalo by důkazy o tom, jak dostávají na povstalce takové nepravděpodobné zbraně jako je raketomet BUK. A je jasné, že "povstalci" jak se prezentují a teroristé, jak je vidíme my, čili nějací tatíci se samopaly, co se jmenovali ministry a běhají po náměstích v maskáčích, prostě nemohou obsluhovat takové zbraně.

Je jasné, že Rusové posílají na Ukrajinu nejen špiony a komanda, ale i odborníky na obsluhu takových zbraní. To je jediné logické vysvětlení a nezávislé vyšetřování, by to všechno prokázalo. Prokázalo by, že to, co se děje na Donbasu je jen ruská maskirovka a Putin lže, jako když tiskne.

Proto je to pro něj katastrofa. Na mrtvých mu nezáleží. Záleží mu na tom, aby se nic nezjistilo. A svět teď bude tlačit na vyšetření. A bude tlačit tvrdě. Takže Putin má problém. Opravdu je možné, že tento neblahý sestřel odhalí  a deklasuje celou tu ruskou maskirovku na Ukrajině. Odhalí celý ten obludný ruský mechanismus, který slouží k agresi a šíření vlivu.

Rusko teď bude postupovat velmi intenzivně, ale velmi opatrně. Každá chyba ho bude stát kus jeho pověsti. Ale Rusko se už nemůže chovat tak arogantně jako dosud. Ale to neznamená, že je méně nebezpečné. Právě naopak.

Jak sem již napsal, Putin se snaží vydávat za chlapa, ale z celé věci se vymlouvá jako načapaný uličník. A jeho výmluvy jsou opravdu hloupé. Porošenko jednoznačně obvinil teroristy. Putin však neřekl, že raketu vystřelili Ukrajinci. Protože dobře ví, jak to bylo a zas tak lhát nemůže. To by mu uškodilo. Takže nepřímo přiznal, že za to muže „jeho“ strana. Pak ve svém prohlášení uznal územní svrchovanost Ukrajiny, protože řekl, že se to stalo na ukrajinském území. Ne na území Luhanské nebo Doněcké lidové republiky nebo na území Novoruska. To znamená, že mu zatloukl další hřebík do rakve. Ale i když tedy neuznal celistvost Ukrajiny, stejně nemá pravdu. Ukrajina přece nemůže za to, že na jejím území teroristé sestřelují letadla. Naopak celou dobu proti nim bojoval.

Mimochodem, jasně se tak ukazuje, že Ukrajina měla celou dobu pravdu, když se snažila teroristy zničit.

Novorusko skončilo a Putin to ví. Teď už mu jde jen o to, aby s toho Rusko vybrousilo s co nejmenšími škodami.

Putin si hrál s ohněm a spálil se. Kdyby to nestalo životy tolika lidí, chtělo by se říct dobře mu tak.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomasz Peszynski | sobota 19.7.2014 9:52 | karma článku: 21,22 | přečteno: 953x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77