Nechceme extrémistu a podporovatele antidemokratické domobrany jako prezidenta ČR.

Prohlášení spolku East European Information Centre (EEIC)- Východoevropské informační centrum k posledním výrokům Miloše Zemana.

Vážení občané České republiky,

prezident Miloš Zeman opět dokázal svou neúctu k ústavě, státnímu zřízení a zákonům České republiky. Jedná se o jeho výrok pro Parlamentní listy ze dne 23. 7. 2015, kdy prohlásil na dotaz čtenáře: „Pokud by islámští radikálové vstoupili masivně na naše území, předpokládám, že vy i já bychom vzali pušku do ruky a šli bychom bojovat“.

Tento výrok je nejen hloupý, ale i nehodný prezidenta ČR a krajně nebezpečný. Čekali bychom, že od vrcholného politika se dozvíme seriózní a pozitivní návrhy řešení možných rizik migrace do ČR. Místo toho se tento politicky vzdává své odpovědnosti a vyměňuje ji za pušku ve svých rukou. Domníváme se, že od toho úřad prezidenta ČR není. Jsme rozhořčeni tím, že se úřad prezidenta ČR stal zdrojem primitivních a násilných prohlášení a místo řešení nám prezident předkládá silácké řeči, za které by se nemuseli stydět ani ti nejprimitivnější příznivci xenofobních extremistů.

Jako ústavní činitel a velitel ozbrojených složek má prezident ctít monopol státních orgánů na silová řešení bezpečnostních problémů. Místo aby nás prezident seznámil s tím, jak hodlá s vládou konzultovat možné akce policie, tajných služeb nebo armády, ulehčuje si práci tím, že hodlá někam chodit se zbraní v ruce. Jsme přesvědčeni, že prezident není od toho, aby ukazoval své odhodlání použít zbraň, ale naopak jako vrchní velitel ozbrojených složek má dbát na jejich adekvátní a správné nasazení.

Tento výrok považujeme za vrcholně nebezpečný, protože v současné době v České republice vznikají nejméně dvě „domobrany“, tedy skupiny lidí, kteří podobně jako prezident hodlají „vzít pušky a jít bojovat“. Jedna domobrana je zaměřena proti přistěhovalcům, zatímco druhá domobrana je zaměřena proti našemu ústavnímu zřízení a spojenectví v rámci NATO a hlásí se k podpoře Ruska. Tyto dvě domobrany personálně, organizačně a politicky prorůstají a jsou stále více spojené a vzájemně zaměnitelné. Představují nebezpečí pro zákonnost, demokracii a ústavní zřízení naše země. Jedná se o nenávistné a extremistické skupiny, spojené s dalšími extremisty, kteří se v poslední době více radikalizují, vyhrožují svým odpůrcům násilím a sami k násilí sklouzávají. Tyto domobrany spolupracují nejen v plánování boje proti uprchlíkům, ale i v plánování boje proti politickým odpůrcům, zvoleným zástupcům, zákonnosti a demokratickému systému České republiky.

Prezident Zeman tyto skupiny nijak neodsoudil, ani nekritizoval. Naopak svým posledním výrokem tyto extremisty podpořil, protože oni také nedělají nic jiného, než že hodlají „vzít pušku a jít bojovat“. Prezidentovy výroky tak jsou morální podporou těchto extrémistů a vytvářejí společenskou atmosféru tolerance k soukromému vyzbrojování, zakládání domobran a braní zákona do vlastních rukou.

Vyzýváme tímto prezidenta Miloše Zemana, aby své výroky odvolal a omluvil se za ně. Rovněž jej vyzýváme, aby odsoudil zakládání domobran, agresivitu extremistů, vyhrožování násilím, výzvy k porušování zákonnosti a ústavnosti v České republice. Vyzýváme prezidenta, aby ve spolupráci s vládou České republiky podnikl kroky k zajištění bezpečnosti České republiky proti vnějším hrozbám, stejně jako proti hrozbám domácích extremistů, teroristů a vlastizrádců.

Vyzýváme občany České republiky, aby neignorovali tyto prezidentovy výroky, požadovali jejich vysvětlení a odvolání a aby dohlédli na reakci Miloše Zemana.

Vyzýváme ústavní činitele České republiky, členy vlády a poslance, aby požadovali po prezidentovi totéž, a rovněž, aby v případě, že Miloš Zeman tyto své výroky neodvolá a svou podporu domobranám nezruší, opět prošetřili jeho výroky z hlediska možného porušení ústavy České republiky.

Apelujeme na občany České republiky, kteří si nepřejí, aby nejvyšší úřad v ČR zastával Miloš Zeman, který podporuje extremisty a násilníky ohrožující naši zemi, aby demokratickým způsobem požadovali jeho odstoupení z funkce a podnikli všechny legální kroky k znemožnění Miloši Zemanovi dále vykonávat svěřenou funkci.

Nechceme, aby funkci prezidenta České republiky vykonával extrémista a podporovatel antidemokratické domobrany.

Jménem spolku East European Information Centre

Josef Bílek, předseda

Tomáš Peszyński, místopředseda

Marta Štrachová, kancléř

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomasz Peszynski | sobota 25.7.2015 17:00 | karma článku: 16,13 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77