Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Na frontě hybridní obrany říjen–listopad 2015

Zápisky z činnosti pro Východoevropskou agenturu pro boj s ruskou propagandou aneb na co zajímavého jsem narazil

Jak už to tak bývá, tak podzim je vrcholem politické sezony v Česku. K tomu si připočtěte uprchlickou krizi, ruskou agresi v Sýrii, teroristické útoky v Paříži, obnovený konflikt kavárny se Zemanem, aféru Ortel atd. Na tuto nepravidelnou rubriku tohoto blogu nebyl čas. Nyní se však vrací. Bylo by však zbytečné dělat tady rekapitulaci všech těchto událostí. Následující řádky berte jen jako jakýsi doplněk k hlavním zprávám z médií.

Jedna z legend říká, že Rusko za Putina prosperuje. Čísla však ukazují pravý opak. Ruský měsíční příjem je v přepočtu 13 500 Kč měsíčně, ale ceny tam jsou vyšší než v USA, kde je průměrný měsíční plat cca 11krát vyšší. A to prý jsou dle ruské propagandy, které v Česku věří tolik lidí, USA v úpadku a Rusko v rozkvětu. Jenže tak to bylo vždycky. USA byly vždy v úpadku dle médií svých nepřátel, kteří byli vždy v rozkvětu. A ten rozkvět trval vždy tak dlouho, dokud tyto režimu nezkrachovaly.

Putin i navzdory tomu, že se snaží vlísat se do přízně světového společenství deklarovaným bojem proti ISIS, neustále bombarduje civilisty na hranici s Tureckem v oblastech, kde ISIS není. Píší o tom Novinky.cz.

Václava Klause zřejmě mrzí, že Miloš Zeman dosáhl nového vrcholu hanebnosti a odpornosti, a snaží se přidat svou trošku do mlýna. A tak rychle přispěchal s tvrzením, že za ruskou okupaci Krymu vlastně může Západ, stejně jako za uprchlickou krizi. To je jako s tím vzkvétajícím Ruskem a upadajícími USA. Západ vždycky za všechno mohl. O nových kolaborantských prohlášeních Václava Klause píší třeba slovenské Aktuality.sk

Server Jarmart.eu ukazuje vzpomínkovou akci v Praze. Akci, která se konala na paměť obětí hladomoru na Ukrajině – jedné z největších komunistických genocid v dějinách. Je celkem jedno, jestli na Ukrajině zahynulo o milion lidí více nebo méně než židů za války. Obě události jsou svou hrůzou a rozsahem srovnatelné. Přesto se najdou lidé, kteří se bez uzardění hlásí ke komunismu, dokonce ke stalinismu, a společenská tolerance těchto bezskrupulózních extrémistů roste. Proto je třeba si tyto zločiny stále připomínat.

Je dobře, že se již objevily první články, které varují před politologem Petrem Robejškem, který je jen dalším prokremelským ideologem. Na serveru simindr.cz naleznete podrobný rozbor jeho výroků a vystupování, který dokazuje jeho vědomou podporu nepřátelské politiky Kremlu. Robejšek je velmi nebezpečný, protože to opravdu není buran jako Zeman. Tváří se jako nezaujatý odborník a objektivní vědec. Je inteligentní a má dobrou schopnost argumentace. Pěstuje si image člověka s neotřelými a odvážnými nápady. Ve skutečnosti je to jen hlásná trouba ruské propagandy.

Americká spisovatelka a publicistka Anne Applebaum, nositelka Pulitzerovy ceny a manželka bývalého polského ministra zahraničí Sikorského, napsala článek o kamarádech Putina – Zemanovi, Ficovi, Orbánovi a Schröderovi – které obvinila z podkopávání evropské bezpečnosti a propagace ruského autoritarismu. Připomíná, jak Zeman, Babiš a Fico v roce 2014 kritizovali protiruské sankce. Připomíná, jak Zeman a Babiš letos společně řekli, že uprchlická krize a islamismus nás ohrožují více než Rusko. Připomíná však, že takoví lidé se najdou i jinde než v našem regionu. Jako příklad uvádí Silvia Berlusconiho. To vše na stránkách polské Gazety Wyborczej.

Místo abych nějak popisoval přepis rozhovoru s ruským politologem Stanislavem Belkovským, který přinesl server freemag.one, jednoduše pana Belkovského ocituji. To myslím úplně stačí. Takže:
Je to tak jasné, jako boží den. Je jasné, že Putin věděl o teroristických útocích v Paříži v předstihu, protože má v IS velkou skupinu agentů. Tato rozsáhlá agentura vznikla ve vedení IS díky tomu, že vojenské operace IS řídí baasisté, tj. bývalí příslušníci vojsk Saddáma Husajna. A ti mají velmi blízko k Sovětskému svazu, Rusku. To znamená, že ruské bezpečnostní služby mají v tomto prostředí rozsáhlou agenturu ještě z dob války mezi Íránem a Irákem, a dokonce i dříve. A na to všechno dohlížel Jevgenij Primakov.

Myslím, že to pro dnešek stačí.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomasz Peszynski | středa 2.12.2015 16:00 | karma článku: 15,43 | přečteno: 948x
  • Další články autora

Tomasz Peszynski

Také končím na Idnes

Vážení čtenáři a přátelé. Dovolte mi, abych i já oznámil svůj odchod z blogů Idnes. Kvůli Babišovi, jak jinak.

1.6.2017 v 11:00 | Karma: 25,85 | Přečteno: 2247x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Vláda by měla zamezit vstup Alexandrovců do země

Jsem rád, že jsem mohl se svými kolegy aktivisty napsat dopis, který vyzývá ministra zahraničí Zaorálka, aby odebral víza Alexandrovcům. Z důvodů, které jsou v tomto dopise obsaženy. Zde je text dopisu:

18.4.2017 v 16:00 | Karma: 35,73 | Přečteno: 3099x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

59 Tomahawků by měl být jen začátek

V následujícím textu se pokusím vysvětlit, čeho by měl americký raketový útok na Asada být začátek. A proč mě naplňuje mírným optimismem.

18.4.2017 v 10:00 | Karma: 18,43 | Přečteno: 1483x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Svět na Trumpolíně (3)

Shrnutí toho, co zas vyvedl Donald Trump. Je potřeba neustále poukazovat na to, že není standartní demokratický politik, ale někdo, kdo absolutně nemá na to být americkým prezidentem.

20.3.2017 v 16:00 | Karma: 12,08 | Přečteno: 589x | Diskuse| Politika

Tomasz Peszynski

Česko ignoruje Evropu

V Evropské unii se rozbíhá naprosto zásadní debata o budoucnosti EU, kterou Česko úspěšně ignoruje, abychom si zase mohli stěžovat na „diktát Bruselu.“

20.3.2017 v 10:00 | Karma: 22,77 | Přečteno: 1661x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Pavel si vyzkoušel letecký simulátor, hokejistům s posilami předpovídá úspěch

21. května 2024  7:30,  aktualizováno  20:54

Za přísnějších bezpečnostních opatření začal v úterý prezident Petr Pavel se svou chotí Evou...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53,  aktualizováno  20:41

Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21,  aktualizováno  20:41

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Odpověď „západním štváčům“. Rusko se pustilo do taktického jaderného cvičení

21. května 2024  19:31,  aktualizováno  20:38

Ruská armáda zahájila první fázi manévrů, které zahrnují nácvik přípravy a použití taktických...

Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2
Vyhrajte super-prémiové pokračovací mléko BEBA SUPREMEpro 2

Rádi byste vyzkoušeli nejdokonalejší recepturu pokračovacího kojeneckého mléka BEBA? Zapojte se do soutěže a vyhrajte hned 2 balení mléčné výživy...

  • Počet článků 1059
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1003x
Jsem obyčejný občan a běžný zaměstnanec. Mám však vyhraněné názory na některé věci. Jsem kosmopolitní liberál, Havlista, pravdoláskař, intervencionalista a příznivec federalizace Evropy a hrdý Eurohujer. Jsem hrdý příslušník běsnící pražské kavárny, majdanista a iluminát a teď už i sluníčkář