Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

O bezplatný vstup do katedrály snažně prosím

Před dvěma týdny jsme byli na výstavě na Pražském hradě, zašli jsme také do katedrály. Bylo příjemným překvapením projít si celý chrám bez fronty a vstupného. V katedrále jsem ještě před revolucí několik měsíců uklízel, a tak jsem hrdě ukazoval levou loď, která byla mým „rajónem“. Vzpomínám na letní rána: slunce pronikalo vitrážemi a vytvářelo v tichém, prázdném chrámu metafyzickou atmosféru, pouze naše smetáky a prachovky rušily posvátný klid. Jednou ráno, ještě v době před otevřením katedrály pro turisty, jsem zažil návštěvu kubánských vojáků. Důstojníci s vojenskými čepicemi ruského střihu poslouchali výklad. Ty čepice na hlavě mě štvaly. Po krátkém boji jsem sebral odvahu a přistoupil ke skupince a řekl průvodkyni: „Můžete jim něco přeložit, prosím?“ „Ano, jistě,“ odpověděla. „Ať si sundají ty čepice.“ Následoval překlad a moment hrobového ticha. Beze slova si čepice sundali a já jsem odcházel jako vítěz. Vím, že komunizmus jsem tím nenaboural, ale opět jsem se zbavil kousku strachu z režimu.

Od pondělí (2. 8.) bezplatný vstup do katedrály skončil. Nyní platí ono církevní „zaplať“, které známe z komunistického filmu o Husovi. Ovšem neplatí se církvi, ale Správě Pražského hradu (dále jen SPh). Reakce jsou kupodivu vlažné, vlastně žádné. Vzpomeňme na situaci po zavedení vstupného církví před několika lety. Tehdy byla církev tvrdě kritizována a osočována, že jí jde jen o peníze. Podívejme se do historie: V září 2006 předala SPh po rozsudcích soudu katedrálu církvi. Církev začala v katedrále hospodařit po svém, po několika týdnech zmenšila neplacený prostor a začala vybírat vstupné. Nastal velký povyk v médiích a útoky na katolickou církev. Spor o katedrálu na úrovní soudů pokračoval dál. Už v lednu 2007 Nejvyšší soud zrušil předchozí rozsudky a katedrála se opět vracela státu. Dovolím si tvrdit, že arcibiskupství zavedením vstupného usnadnilo soudu rozhodování o vlastnictví. Jedním z prvních kroků, které staronová správa udělala v roce 2007 bylo zrušení vstupného do katedrály. SPh byla chválena médii i návštěvníky.

Spor o katedrálu pokračoval dál. V květnu 2010 podepsal arcibiskup Duka a prezident Klaus Slavnostní prohlášení o úpravě vzájemných vztahů při péči o katedrálu sv. Víta, Václava a Vojtěcha a v srpnu SPh zavedla vstupné. Tak mě napadá, jestli zavedení vstupného není políčkem Dukovi. Nemohu se zbavit dojmu, že SPh si počkala na dohodu s církví a potom potichu vstup zpoplatnila.

Zavedení vstupného provází dodatek, že věřící i ti, kteří se jdou podívat na hroby českých králů, mají vstup zdarma. Bude zajímavé sledovat, jak se budou prověřovat „věřící“. Bude muset návštěvník odříkat Otčenáš nebo se stačí jen pokřižovat a ukázkově pokleknout? A co věřící evangelického vyznání, vždyť mohou být většími věřícími než katolíci, i když se pokřižovat neumí! Co věřící cizinci? Naučí se zřízenci základní modlitby v cizích řečech? Notre Père qui est aux cieux, Je vous salue Marie, Our Father, who art in  heaven? A věřící nekřesťanských náboženství budou například ukazovat obřízku? Osobně si myslím, že ateisté by měli mít vstup zdarma také. Navíc by měli mít možnost v klidu v katedrále pobýt a třeba budou vycházet jako věřící... Zaplatili-li a konvertovali-li, nemělo by se jim vstupné vrátit?

Vstupné do kostelů je sporná věc. I v tak katolické zemi jako je Polsko, se platí vstupné do katedrály na Wawelu. Notre Dame v Paříži si můžete projít zdarma, platí se vstup na věž. Přiznám se, že se mně líbí model, který jsem viděl v Portugalsku. Jeden z nejkrásnějších klášterů na světě, klášter sv. Jeronýma, má zpoplatněný vstup do kláštera, ale do impozantního kostela vcházíte zdarma. Stejně tak i klášter Panny Marie v Alcobace má vstup do chrámu se 106m dlouhou lodí zdarma, ale chcete-li se podívat do kláštera, zaplatíte vstupné.

Zatímco vstupné do muzeí je normální, vstupné do kostela je trochu divné. Proč? Protože chrám není muzeum, ale je to prostor, který je zvláštně živý.  Tvrdí-li manažer katedrály (strašný to název), že vstupné má regulační charakter, tak nezbývá než připomenout praxi velkých výstav, kde prostě občas musíte čekat.

Věřící, či nevěřící, pokud si chcete katedrálu vychutnat, přijďte ráno v pracovní den v době bohoslužby. Mše je v malé kapli a celá katedrála je vám k dispozici. Amen.

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: | středa 4.8.2010 12:55 | karma článku: 40,85 | přečteno: 6410x
  • Další články autora

Bývalý šéfredaktor Respektu kandiduje na starostu Prahy 8

Osmička sobě, KDU-ČSL a osobnosti Prahy 8 vstupují do voleb s číslem 10. Naši kandidátku povede pan Tomáš Němeček, který pracuje jako hlavní právník Psychiatrické nemocnice v Bohnicích. Němeček pracoval dlouhá léta jako novinář a je nositelem všech českých novinářských cen, včetně prestižní Ceny Ferdinanda Peroutky.

29.8.2014 v 13:07 | Karma: 6,93 | Přečteno: 704x | Diskuse| Ostatní

Místopředseda vlády podpořil referendum proti hazardu

Pavel Bělobrádek, místopředseda české vlády a předseda KDU-ČSL, vystoupil ve středu 18. 6. na jednání zastupitelstva MČ Praha 8. Ve svém vystoupení poděkoval všem, kdo se zapojili do přípravy referenda proti hazardu, sbírali podpisy a připojili svůj podpis.

19.6.2014 v 9:55 | Karma: 10,39 | Přečteno: 242x | Diskuse| Ostatní

Malý ranní tyran v akci

Malí tyrani dosahují zralosti před dvacátým čtvrtým měsícem, v odborných textech se o nich hovoří jako o parentotyranech ranních, existují různé mutace parentotyranů, např. hlučný, noční, všechnoberoucí či rodičovskoupostelokupující.

18.5.2014 v 11:10 | Karma: 15,60 | Přečteno: 781x | Diskuse| Osobní

Zpackané referendum a účet za 1,5 milionu

Radnice Prahy 8 se velmi chlubila historicky prvním referendem na svém území. Jestli se bude chlubit i nyní je otázka, k referendu dorazilo pouze 13,81% a je jistě smutné, že radnice není schopna občany informovat a stanovit termín, tak aby k referendu přišlo více lidí. Referendum bylo o zákazu heren a hazardu.

14.4.2014 v 10:45 | Karma: 14,19 | Přečteno: 666x | Diskuse| Politika

Proč jsou v Praze 8 dvě referenda?

V Praze 8 se sešla v jednom období dvě referenda, která se zabývají stejným problémem. Na jedné straně zde máme aktivisty, kteří sbírají podpisy a chtějí zákaz heren a hazardu, na druhé máme radní, kteří chtějí zakázat herny a hazard. Vypadá to jako scéna z Monty Python, kdy organizace NBOP (Národní boj za osvobození Palestiny) bojuje s BNPO (Bojem za národní palestinské osvobození).

10.4.2014 v 9:05 | Karma: 16,75 | Přečteno: 471x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fiala mluvil s Netanjahuem, členové vlády mluví o zatykači z Haagu opatrně

21. května 2024  18:53

Aktualizujeme Premiér Petr Fiala si telefonoval s izraelským premiérem Benjaminem Netanjahu. O zatykač na něj,...

Černomořská flotila dále slábne. Zasáhli jsme korvetu Ciklon, hlásí Kyjev

21. května 2024  18:21

Ukrajinská armáda oznámila zásah ruské korvety Ciklon v Sevastopolu na Moskvou okupovaném...

Na Rychnovsku se střetl vlak s autem, tragickou nehodu nepřežili dva lidé

21. května 2024  18:15

Při dopravní nehodě auta s vlakem v Čermné nad Orlicí na Rychnovsku zemřeli dva lidé. Na místě...

Poslanci kývli na možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  17:55

Přímý přenos Poslanci schválili možnost odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění. Pomoci to má těm,...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 114
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1846x
Aktivní občan Prahy 8, člen KDU-ČSL, předseda místní organizace.

Seznam rubrik