Námořnické maso (recept)

Tento recept jsem hledal dlouho a i když jsem pátral poctivě, nenašel jsem mnoho styčných bodů, které by jednotlivé recepty pojily. Přesto byl zážitek zajímavý a plný. Nakonec mi jako základ posloužila kuchařka stará 70 let.

NÁMOŘNICKÉ MASO
Tomáš Mika 
Pro čtyři osoby: 500 gramů vepřové plece
1 větší cibule
100 gramů slaniny
100 gramů kořenové zeleniny
1 lžíce rajského protlaku
1 lžíce sádla
250 ml červeného vína
1 bujon zeleninový Knorr
1 lžíce kaparů
citronová kůra 
jalovec, nové koření, celý pepř, cukr, ocet
jíška
Postup: Maso nakrájíme na kousky, osolíme, opepříme, na rozškvařenou slaninu přidáme sádlo, zeleninu, cibuli, cukr, opečeme do hněda, pak dáme protlak, koření, vložíme maso, necháme jej zatáhnout, přilijeme vývar, necháme vydusit do šťávy, podlijeme vínem, vývarem, pak dusíme do měkka. Když je maso měkké, zahustíme guláš jíškou a přidáme kapary. Podáváme s rýží či knedlíkem.

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Mika | pátek 20.2.2015 13:33 | karma článku: 13,07 | přečteno: 1352x
  • Další články autora

Tomáš Mika

Telecí guláš sadaře Brůny

22.2.2015 v 11:33 | Karma: 13,62

Tomáš Mika

Nádražní znělky /úvaha/

18.5.2011 v 12:30 | Karma: 12,22

Tomáš Mika

Kuřba /povídka/

16.5.2011 v 15:34 | Karma: 15,67