Slovenské noviny.

Při prohlížení slovenských novin jsem kromě standartního SME a Pravdy narazil také na Hospodárske noviny. Komu patří, objasním v tomto článku.

Včera jsem zabrousil do pro mne dosud neznámého prostředí slovenských periodik a kromě tradičního SME a Pravdy jsem také zkusil otevřít Hospodárske noviny. Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistil v inzerci, že vydavatelství propaguje také časopis TÉMA. To mne ťuklo a podíval jsem se tedy, komuže tohle vydavatelství patří. Už jenom název Mafra Slovakia mi dával tušit, kdopak bude majitelem. Po bližším zkoumání jsem již našel název společnosti Agrofert.

     Podíval jsem se tedy pořádně, copak je ta Mafra Slovakia za společnost a zjistil jsem, že byla původně ve vlastnictví Zdeňka Bakaly, od kterého ji ovšem Babiš v roce 2013  koupil. Při bližším zkoumání jsem zjistil, že vydavatelský dům se činí, a kromě Hospodárskych novín vydává taktéž celou plejádu časopisů, za všechny Téma, Najlepšie krížovky a Chvílka pre teba, což jsou defacto slovenské mutace českých verzí. Úplný seznam je zde: https://cs.wikipedia.org/wiki/MAFRA#Mafra_Slovakia

     Zkusil jsem tedy zalistovat slovenskými Hospodárskymi novinami, a jako téma jsem zadal Eurozóna. Současně jsem stejné vyhledávání dal také na Idnesu a na Lidovkách . Výsledek mne docela překvapil, zatímco slovenské HN referují o eurozóně vyváženě, v českém Idnes a Lidovkách převažují negativní články. Links: https://hnonline.sk/vysledky-vyhladavania?q=eurozona, https://hledej.idnes.cz/clanky.aspx?q=eurozona, https://www.lidovky.cz/hledani?q=eurozona&hledej=Hledat

    Celkem mne tedy potěšilo, že skupina AGROFERT, toho času ve svěřeneckém fondu, jinak majetek pana Andreje Babiše, se neprofiluje jenom v Česku, ale také na Slovensku. Velkým překvapením pro mne bylo to, že časopis TĚMA je z části překládán do slovenštiny, editován slovenskou redakcí, a na Slovensku prodáván. Rovněž pozitivním zjištěním je, že Češi a Slováci mají stále hodně věcí společných. Bohužel, pro společnou měnu to zatím neplatí.

 

Autor: Tomáš Kučera | neděle 28.7.2019 20:36 | karma článku: 9,62 | přečteno: 809x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Schizma české politiky.

9.5.2024 v 18:46 | Karma: 7,89

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,98

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50