Jak se mít líp.

Tak dneska byste tipovali, že vám budu radit, koho máte volit a koho raději ne. Budete se divit, ale dnešní článek bude ekonomický. Ve stručnosti popíšu, jakými zásadami se řídit, abyste dosáhli osobního úspěchu.

Rada číslo 1: Technologická kázeň.

Ano, trochu otřepané, nicméně zásadní. Určitě si pamatujete, jak Brodský s Menšíkem chodili po chemické fabrice s tyčí, do kdečeho s ní praštili, milé chemikálie se slily, a pak se následný výbuch už se dal v zásadě očekávat. To samé platí i dnes. Peču-li rohlíky a chleba, dodržuji technologický postup. Tisknu-li noviny, snažím se o vyváženost a objektivitu. Řídím-li obec, starám se o to, co lidé potřebují. Je rovněž známo, že nedodržení technologického postupu má za následek nejedlé rohlíky, nečtivé noviny a zanedbanou obec.

Rada číslo 2: Osobní odpovědnost.

Pokud už se stane, že technologický postup nedodržíte, ať už z nedbalosti, neopatrnosti, nebo úmyslně, není nikdy dobré zametat problém pod koberec, mlžit při vyšetřování události a nebo se dokonce snažit hodit zavinění na někoho jiného. Pravda nakonec vždy vyplave na povrch, a čím vyplave později, tím více škody se nadělá. To jsem takhle onehdá byl na návštěvě ve Staré Boleslavi a zrovna tam frézovali vozovku. Asfalt byl sundán a pod ním prosvítaly krásné kočičí hlavy. Je tedy celkem jasné, že zde nejen nedodrželi technologický postup, který takovýto postup při opravě silnice  nedoporučuje, ale je zde i celkem jasné, že ani osobní odpovědnost nikdo nevyvodil, protože si jsem jistý, že se tento postup, kdy se na staré kočičí hlavy naflákal asfalt, opakoval již vícekrát, i když předepsaný postup je vybagrování, rozdrcení na kamenivo, jeho návrat do základu silnice a teprve  potom asfalt. Proč se to nedělá, vysvětlím v Radě číslo 3.

Rada číslo 3: Transparentnost.

Takže se opět vrátíme k naší silnici. Ono je samozřejmě jasné, proč se to takto dělá. Všichni vědí, že je to postup nesprávný, ale ono je to levnější a když odprezentujeme silnici jako prvotřídní a deklarujeme správný postup (drcení, opětovné vložení, asfalt), tak dostaneme zaplacenu zadavatelem plnou sumu a ušetřený zbytek šup do kapsy nám a pokrývačům. Čili pod pojmem transparentnost si především představuji to, že dané slovo platí, slib není jen slibem, ale závazkem a kvalitní odvedení práce je pro nás samozřejmostí. Pokud se budeme tímto a dvěma předchozími radami řídit, lze do budoucna očekávat, že se opravdu budeme mít líp.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kučera | sobota 14.8.2021 21:32 | karma článku: 7,93 | přečteno: 357x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Schizma české politiky.

9.5.2024 v 18:46 | Karma: 7,89

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,98

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50