Euro přichází po špičkách.

Tak vzhledem k tomu, že naše vláda se stále nemá ke stanovení pevného data, ke kterému chce ČR přijmout euro, se dnes podíváme na to, zda-li se sem euro nedostane časem jinou cestou.

Tak dnes se podíváme na to, jak se k nám po malých krůčcích prokousává Euro.

Vzhledem k tomu, že na vládní úrovni zatím nebyl stanoven pevný datum pro vstup do Eurozony, se podíváme na to, co se kolem eur v ČR děje zajímavého. A budete se docela divit.

1. Bankomaty Euronet.

     V Praze je potkáváte doslova na každém kroku. Je to svým způsobem ojedinělý bankomat, který umí pracovat s více měnami současně, nejčastější variantou je korunová v kombinaci s eurovou, viděl jsem však už i trojkombinaci s dolary. Pravdou sice je, že služby tohoto bankomatu nejsou nejlevnější, ale i to se má v budoucnosti změnit, jak ukáži v další části článku. Nicméně už dnes je faktem, že lze z tohoto bankomatu vybírat jak koruny, tak eura, lhostejno, v jaké měně přitom je veden váš účet.

2. Fiskální pakt EU.

    Tato záležitost se znovu objevila koncem minulého roku, kdy tento fiskální pakt již v únoru odsouhlasila vláda Andreje Babiše, parlament a bylo potřeba pouze souhlas Senátu. Ten s ním souhlasil začátkem prosince, a podpisem prezidenta vstoupí v platnost. Odsouhlasily ho všechny země EU až na Anglii, která ovšem z EU odchází. Odkaz na článek zde: https://eurozpravy.cz/ekonomika/ceska-republika/243777-prijeti-eura-v-cesku-se-blizi-senat-schvalil-pristoupeni-k-fiskalnimu-paktu-eu/

3. Rovné podmínky mezi korunovými a eurovými účty.

    Tento týden rovněž médii proběhla zpráva, že se na základě nařízení EK, po odsouhlasení Europarlamentem a Radou EU, ve které sedí i náš ministerský předseda Babiš, budou muset od letošního prosince banky řídit při správě euroúčtů stejným sazebníkem, jako při účtech v korunách. V praxi to znamená, že pokud budete platit z euroúčtu převodem na účet nebo kartou, budou pro vás platit stejné sazebníky, jako pro účty v korunách. Znamená to tedy mimo jiné i to, že vaše banka už nebude moci účtovat poplatek v řádu desítek korun za to, že v cizině vybíráte z bankomatu. Odkaz na článek zde: https://zpravy.aktualne.cz/ekonomika/reseni-poplatku-za-platby-v-eurech-po-cele-eu/r~85652af0129d11e9a78e0cc47ab5f122/

4. Obchody již zveřejňují cenu nákupu v eurech.

     Toto se zatím dle mého zjištění objevilo v obchodním řetězci Albert, kde vám displej pokladny ukazuje výslednou cenu nákupu s položkami jak v korunách, tak i v eurech. To znamená, že kdo bude tuto sumu platit korunovým účtem, odečtou se mu koruny, kdo euroúčtem, tak eura. Případný kursový rozdíl mezi bankou, ve které má účet obchodní dům a kursem, který používá obchodní dům, je vyrovnáván obchodním domem, čili klient platí skutečnou cenu generovanou pokladnou.

5. Založení účtu v zemích EU.

    Je zcela bez problému, a to i pro občany, kteří nejsou svým místem trvalého pobytu ve shodě se státem, ve kterém má banka vedenou svoji společnost. Lze si tedy třeba udělat účet u Deutsche Bank a pomocí platební karty platit v tuzemsku nákupy. Rovněž i zde máte právo používat tento účet ve všech zemích EU se stejnými poplatky, jaké platí u této banky v Německu pro tuzemské obyvatelstvo. Odkaz na článek zde: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/bank-accounts-eu/index_cs.htm

6. Dvojí ceny v obchodech.

    Na základě všech těchto aktivit lze jenom prozatím usuzovat, co se bude dít dál. Předpokládám, že se nejpozději tak do dvou let dočkáme v obchodech cen uvedených jak v korunách, tak i v eurech s vysvětlením, aby byl ulehčen obchod obyvatelům EU, kteří již znají cenovky pouze v eurech. V našich podmínkách se to týká zejména obyvatel Rakouska, Německa a Slovenska. Za těchto podmínek bychom už mohli považovat Euro za zavedené. Jak to bude fungovat, ukáži na příkladu. Zaměstnanec například v Břeclavi jezdí docela často na nákupy do Rakouska. Pokud si pro tyto účely zřídí u české banky euroúčet, tak budou pro něj platit tyto podmínky:

1. V celé EU se mu budou účtovat stejné poplatky jako v tuzemsku.

2. V tuzemsku bude moci bez rizika používat bankomaty Euronet pro případ, že bude potřebovat českou hotovost, protože spolu s ostatními bankomaty v tuzemsku již nebude účtován jiný poplatek za europlatbu (článek 3). V obchodech již budou vyvěšeny ceny v korunách i v eurech (článek 6), takže může zaplatit klidně euroúčtem příslušnou bankovní kartou s tím, že poplatky jsou shodné s korunovými účty. Vzhledem k tomuto již nebude problém si nechávat posílat výplatu na euroúčet, protože ani za tuto transakci se již nebude nic účtovat. Jediné co zbyde, je vrácení hotovosti v korunách při platbě eurem. Za těchto okolností se již bude dát zkonstatovat, že jsme euro zavedli mimochodem. No a možná, až se to dozví na vládě, tak se konečně rozhoupou a přihlásí nás do Eurozóny oficiálně.

   

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kučera | sobota 19.1.2019 21:24 | karma článku: 18,25 | přečteno: 937x
  • Další články autora

Tomáš Kučera

Schizma české politiky.

9.5.2024 v 18:46 | Karma: 7,89

Tomáš Kučera

Jak funguje důchodový systém.

28.4.2024 v 11:13 | Karma: 14,98

Tomáš Kučera

Zelená vlna.

13.4.2024 v 11:03 | Karma: 7,36

Tomáš Kučera

Slovensko v karanténě.

10.3.2024 v 11:18 | Karma: 12,31

Tomáš Kučera

Jak u nás fungují soudy.

18.2.2024 v 11:07 | Karma: 14,50