Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sarajevský atentát a náš historický problém.

V těchto dnech vzpomínáme výročí Sarajevského atentátu, který dal do pohybu události vedoucí k světovému konfliktu do té doby nevídaného rozsahu. Výsledkem bylo nové světové uspořádání, v rámci kterého také vznikl náš samostatný stát. Češi a Slováci se tak vymanili z područí Rakouska-Uherska a mohli budovat samostatný stát. Tuto větu slýcháváme po celá desetiletí, nicméně je třeba se zamyslet, co nám samostatnost přinesla a do jaké míry naplnila naše očekávání.

Česká politická reprezentace se snažila po dlouhou dobu získat významnější postavení v mocnářství, ale také si uvědomovala i druhou stránku mince, a tou byla stabilita, kterou nám Rakousko-Uhersko garantovalo. František Palacký viděl pro český národ, pokud by se vydal cestou samostatnosti, dvě hrozby. První přicházela ze strany Německa a druhá ze strany Ruska, pro obě tyto velmoci byla střední Evropa dlouhodobým předmětem zájmu. V rozpadu Rakouska Uherska viděl nestabilitu i Winston Churchill, který dokonce rozpad Rakouska –Uherska považoval za kardinální chybu, neboť říše dávala záruky bezpečnosti, obchodu a prosperitě. Nové státy, vzniklé po jejím rozpadu, neměly sílu čelit jak tlaku Německa, tak i Ruska.

Pohled o sto let zpátky v nás nepochybně může vyvolat otázku, bylo správné spolupodílet se na rozbití monarchie, byla Masarykova a Benešova akce tou správnou volbou? Informace o pokojném životě Čechů ve velké říši, které máme dnes již bohužel pouze zprostředkovaně, v nás mohou vyvolat určitý sentiment. Je nesporné, že život Čechů na sklonku trvání Rakousko–Uherské monarchie byl ve znamení prosperity, stability a kulturního rozmachu. Češi patřili k loajálním národům, za svojí loajalitu císaři, kterou prokázali již v revolučním roce 1848 se jim však nedostávalo patřičného vděku a uznání. Česká politická reprezentace proto s nadějí vzhlížela k následníkovi trůnu Františku Ferdinandovi. Jeho vize o reformě říše sice zpočátku dávaly naději na zlepšení postavení českého národa, ale posléze se ukázalo, že i v jeho koncepci by Češi nedosáhli stejného uznání jako například Maďaři nebo balkánské národy. Smrt arcivévody a vypuknutí války tak přinesly další strádání a oběti, které byly v novodobých dějinách pro Čechy největší. Ztráty na bojišti se odhadují na 200 000 mrtvých. Velká válka zasáhla každou českou rodinu, a to jak skrze nasazení mužské populace přímo na frontě, tak i útrapami lidí v zázemí.  V Čechách a na Moravě není města, vesnice, kde bychom nenašli pomník se jmény mužů, kteří se z fronty nevrátili. Takové nasazení mužské populace do válečného konfliktu doposud nemá v naší historii obdoby.

Konec války naplnil naše dlouholeté tužby a po několika staletích jsme se dočkali samostatnosti, která však netrvala dlouho. Československo se po 20-ti letech existence dostalo do područí Německa, aby se po dalším světovém konfliktu dostalo do sféry vlivu SSSR.  Dějiny 20. století nás uvrhly do situace, kdy jsme se stali předmětem soupeření Německa a sovětského Ruska o vliv ve středoevropském prostoru. Na začátku 90. let minulého století jsme logicky začali usilovat o členství v EU, abychom se vymanili ze sféry vlivu Ruska. Naše členství nás však ochraňuje pouze zdánlivě.

Náš historický problém nezmizel, ale transformoval se do jiné podoby, a to do podoby ekonomického vlivu a energetické závislosti. Expanze Rusů do ČR za turistikou, ale i jejich podnikání v ČR nabývá na intenzitě, na řadě míst našich měst vidíme ruské nápisy a vůbec nám to nepřidá divné. Český prezident vyzývá ke zrušení vízové povinnosti a český premiér je proti sankcím v souvislosti s Ukrajinou, v době, kdy ekonomicky a vnitropoliticky oslabená EU není schopna samostatně podniknout efektivní kroky a hrát aktivní roli při vyřešení tohoto konfliktu. Po sto letech tak znovu stojíme na historické křižovatce a hledáme ten správný směr, jakým se dát. Doufejmě, že směr, který si zvolíme bude tím správným.

Autor: Tomáš Kolomazník | pondělí 23.6.2014 20:53 | karma článku: 13,99 | přečteno: 770x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2703x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik