Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Protiraketová obrana – další dějství.

"Nechtěný" výrok prezidenta Baracka Obamy, který byl zachycen bez jeho vědomí při rozhovoru s ruským prezidentem Dmitrijem Medvědětem v průběhu summitu v Soulu, a který se týkal dalších perspektiv budování protiraketového "deštníku" naznačuje, že tento projekt začíná dostávat "druhý dech".

Pojďme se však vrátit trochu do historie, a to do 80-tých let minulého století. Tehdejší Reaganova administrativa odstartovala Strategickou obrannou iniciativu (SDI), která je známa také pod označením Hvězdné války. Smyslem projektu bylo vytvořit systém, který by chránil USA před raketovým arzenálem SSSR. Jeho páteří měly být speciální družicové lasery. Projekt byl však velmi finančně, technologicky a zejména časově náročný. Posléze byl změněn na projekt obrany prostřednictvím balistických střel - Ballistic Missile Defense. V souvislosti s odzbrojovacím procesem ve druhé polovině 80-tých let se od něho dočasně upustilo.

Jeho renesance nastala koncem 90-tých, kdy tzv. Rumsfeldova zpráva konstatovala, že několik zemí bude, v blízké budoucnosti, schopno vyvinout balistickou střelu, která může ohrozit území USA. Jednou ze zemí, která byla zmiňovaná ve zprávě, byla Severní Korea. Zpráva dala impuls k „oprášení“ projektu Ballistic Missile Defence. Události 11.9. 2001 a následný boj proti terorismu dalo protiraketové obraně další význam. USA nabídly evropským zemím možnost účastnit se tohoto projektu, jako určitou kompenzaci za jejich pomoc v boji proti Al Kajdě. Projekt tak doznal celosvětového rozměru, jeho podstatou nebylo chránit pouze teritorium USA, ale také území spojenců a spolu s ním i jednotky  operující kdekoliv ve světě.  

Budování evropské větve Missile Defence však neuniklo pozornosti Ruska, které v ní vidělo spíše ohrožení své bezpečnosti, než ochranu proti tzv. Rogue States. Zejména druhé Bushovo období bylo provázeno „diplomatickými přestřelkami“ mezi oběma státy na toto téma. Paralelně s tím začíná také NATO budovat svůj systém protiraketové obrany. Jeho smyslem je chránit území členských zemí před balistickými raketami a také operující alianční jednotky. V rámci tohoto projektu spolupracuje NATO i s Ruskem. NATO Missile Defence se stala určitým kompromisem, jak "vtáhnout" Rusko do tohoto procesu a zmírnit jeho konfrontační postoj k celé věci. 

S příchodem Baracka Obamy Spojené státy „dočasně ustoupily“ ze svých pozic a soustředily se na další kolo odzbrojovacího procesu. Zejména rétorika v průběhu Pražského summitu naznačovala, že protiraketová obrana přestala být žhavým tématem a její hlavní aktéři budou vyvíjet úsilí jiným směrem. Současné události nás však začínají přesvědčovat o opaku. Je zcela zřejmé, že protiraketová obrana, ať už bude v Bílém domě Barack Obama a nebo jeho republikánský protikandidát, bude zase plnit titulky světových médií.

Pentagon již podnikl konkrétní kroky, ještě v letošním roce předpokládá rozmístit radary v jižní Evropě. Probíhají jednání s evropskými partnery o rozmístění raket. Počítá se s dislokací protiraketových střel v Rumunsku v roce 2015 a v roce 2018 v Polsku.

Ovšem ani Rusko nezůstává mimo dění a kromě kooperace s NATO, zahájilo budování svého vlastního protiraketového systému, jehož základní prvky by měly být dobudovány v letech 2017 a 2018. Na začátku května se také v Moskvě uskuteční mezinárodní konference k otázkám protiraketové obrany, na kterou jsou pozvání i nejvyšší představitelé Aliance. Další signál v této věci nepochybně vyšle i květnový summit NATO v Chicagu. Ať už se vývoj bude ubírat jakýmkoliv směrem, máme tu další téma, které bude nepochybně hýbat světovou diplomacií v nadcházejícím období. 

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Kolomazník | neděle 15.4.2012 15:13 | karma článku: 8,88 | přečteno: 763x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2705x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Překvapivé oznámení. Volby budou už 4. července, oznámil britský premiér

22. května 2024  19:05,  aktualizováno  20:58

Britský premiér Rishi Sunak oznámil, že parlamentní volby v ostrovní zemi se uskuteční už 4....

Loď při smrtelné srážce na Dunaji řídil Čech. Soud mu zakázal opustit bydliště

22. května 2024  20:13,  aktualizováno  20:32

Kapitán výletní lodi, která v sobotu na Dunaji narazila do motorového člunu, je podle MTI Čech...

Ukrajinci u Charkova čelí Specnazu i žoldákům z Afriky. Rusy šlo přitom zničit

22. května 2024  20:31

Ukrajinské síly u Charkova čelí rozmanitým silám. Dopadají na ně klouzavé bomby, jejich pozice...

Novotný se musí omluvit Zemanovi. Za svými výroky si však nadále stojí

22. května 2024

Premium Na starostu pražských Řeporyjí Pavla Novotného se to v posledních dnech valí. Výkonná rada ODS bude...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 687x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik