Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proč vláda nechce novou smlouvu EU-bojí se rozpočtové odpovědnosti?

Diskuse ohledně stabilizace evropské měny se v současné době soustřeďuje především na to, zda půjčit a nebo nepůjčit Měnovému fondu prostředky na její záchranu. Ovšem toto je velmi zjednodušený pohled na celou věc, kde paradoxně samotná půjčka, hovoří se o výši 10% devizových rezerv (89 miliard korun), je ve světle toho, co se v EU děje, spíše druhotný problém.

Evropská unie neřeší pouze otázku, jak zachránit euro, ale také perspektivu  dalšího fungování, která by měla být zakotvena v podpisu nové smlouvy o fiskální stabilitě. Všichni si uvědomují, že nestačí pouze vytvořit rezervní fond prostředků, který by se používal  k záchraně země, která by se dostala do potíží. Takové řešení by bylo velmi krátkodobé a neefektivní, ve své podstatě by to znamenalo vytvoření „černé díry“, do které by jedním směrem proudily finanční zdroje, které by následně využívaly země, jež by se dostaly do problémů. Systém by trval pouze do doby, kdy už by nikdo nebyl schopen do něj dávat peníze a celá eurozóna by se zhroutila.

Z tohoto důvodu je nutné vytvořit takové mechanismy, které zaručí, že se státy eurozóny budou chovat odpovědně a poskytnutá finanční pomoc bude efektivně využita. Ovšem implementace tzv. dluhové brzdy, opatření vedoucí k harmonizaci daňových systémů a regulace finančních služeb, povedou k větší integraci států s jednotnou měnou, jinými slovy "dvourychlostní" Evropa začne nabývat konkrétních rozměrů. Je zřejmé, že tento stav nemůže přispívat Evropské unii jako takové, ať již z ekonomického, tak i z politické pohledu. Nově připravovaná smlouva tedy musí dávat prostor i zemím stojícím mimo jednotnou měnu. Jde o to zaručit ekonomickou rovnováhu v rámci EU jako takové, zamezit situaci, kdy by pozice pro země stojící mimo fiskální smlouvu byla nevýhodná. Zároveň implementace jednotlivých opatření by měla posílit jejich přípravu pro přijetí eura (pokud se pro něj rozhodnou).  

Kritickým bodem celého procesu zůstává zejména závaznost jednotlivých opatření pro státy mimo euro a způsob jejich vymáhání. Na tyto země bude vyvíjen tlak, aby jejich rozpočty byly pod drobnohledem Euroskupiny. Na druhé straně se však nečlenské státy budou zcela objektivně domáhat toho, aby měly možnost být členy této Euroskupiny a ovlivňovat procesy, jejichž pravidly se budou muset řídit. Jen stěží v této chvíli obstojí argumenty, že záchranný balík, do kterého dají peníze, se na ně bude vztahovat až v době přijetí eura.

Jak se ukazuje, tak nově připravovaná smlouva, zcela logicky, obsahuje ustanovení, která přenášejí národní pravomoce, zejména v rozpočtových věcech, na evropskou úroveň. Státy budou muset určitým způsobem hlasovat v Evropské radě a dojde také k posílení pozice Evropského soudního dvoru.Tomuto kroku se však nelze divit, neboť dosavadní fungování jednotné měny nedávalo spolehlivé mechanismy k tomu, aby se její účastníci chovali disciplinovaně. 

Česká vláda by se na tomto procesu měla aktivně podílet, a to i s ohledem, že s přijetím eura se v blízké době nepočítá. Naši politici by měli mít na paměti, že česká proexportně zaměřená ekonomika je pevně svázána s EU. Naším zájmem by měla být celková stabilita v regionu. 

Místo domáhání se referenda, resp. přenesením odpovědnosti na občany, kteří, v nejvyšší úctě, nemohou tomu, o čem se v EU jedná, zcela rozumět, by vláda měla zaujmout zcela racionální postoj. Pokud označení „vláda rozpočtové odpovědnosti“ není pouze politická proklamace, co brání našim politikům k přistoupení k těmto pravidlům? Navrhovaná kritéria budou zcela objektivní a při jejich nedodržení budou následovat konkrétní sankce. Jednotlivé státy se již nebudou moci na nic vymlouvat a teprve teď se ukáže jak "dobří" jsou jejich ministři financí. Nikdo nám přece nebude diktovat za co máme peníze utrácet, ale bude se dívat na to, zda skutečně utratíme pouze to, co jsme si schopni vydělat. 

Pochybnosti rovněž vyvolává samotné referendum. Pomineme-li jeho technickou náročnost, nedovedu si představit na co naše vláda bude občanů ptát. Pokud bude otázka sugestivně formulovaná v duchu ztráty národní suverenity, pak bude výsledek zcela jasný.

Závěrem lze říci jen jedno, vláda má před sebou výzvu, která ukáže, jak je silná a jaký signál je schopna do EU vyslat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Kolomazník | neděle 22.1.2012 18:27 | karma článku: 9,20 | přečteno: 699x
  • Další články autora

Tomáš Kolomazník

Proč představuje kybernetická válka na Ukrajině globální problém?

Současný konflikt na Ukrajině provází rozsáhlé aktivity v kybernetickém prostoru. Světová média, politici a bezpečnostní experti řeší pohyby bojových jednotek v blízkosti Ukrajinských hranic.

20.2.2022 v 7:53 | Karma: 23,19 | Přečteno: 2703x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

20 let v NATO - jistota v nejisté době?

Minulý rok byl rokem významných výročí, která naše země slavila. Také v letošním roce si připomínáme další milníky naší historie.

7.3.2019 v 7:01 | Karma: 11,86 | Přečteno: 314x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Mnichov 1938 a stále stejná otázka, ale proč?

Jedním z významných výročí, které si připomínáme v letošním roce je Mnichov 1938. Měli jsme se bránit vojenskou silou?

25.9.2018 v 7:07 | Karma: 19,83 | Přečteno: 806x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Branná výchova znovu do škol?

Nová ministryně obrany Karla Šlechtová se s razancí jí vlastní ujala řízení resortu obrany. Emoce mezi veřejností a odborníky nepochybně vzbudil její návrh na opětovném zavedení branné výchovy do škol.

7.3.2018 v 7:01 | Karma: 8,03 | Přečteno: 249x | Diskuse| Politika

Tomáš Kolomazník

Jan Masaryk – ministr dvou tváří

V letošním roce si připomínáme řadu kulatých výročí. K těm bohužel smutným nepochybně patří smrt prvního poválečného ministra zahraničí Jana Masaryka, od které uplynulo 70 let.

28.2.2018 v 7:05 | Karma: 19,01 | Přečteno: 755x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Z uprchlíka agentem. Šapošnikov sehrál při výbuchu ve Vrběticích klíčovou roli

9. května 2024

Premium Jakou roli hrál ve výbuchu muničního skladu ve Vrběticích bývalý ruský voják Nikolaj Šapošnikov? O...

Rusko bombarduje civilní cíle a chlubí se tím. Nechutné, říkají Ukrajinci

9. května 2024

Premium Záporoží (od zpravodajů iDNES.cz) Areál stavební firmy v Záporoží nacházející se jen dva kilometry od centra města zasáhla raketa...

Severní Makedonie zvolila novou prezidentku. Předchůdce uznal porážku

8. května 2024  22:19,  aktualizováno  22:35

Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku ve středečním druhém kole prezidentských...

Izrael otevřel přechod Kerem Šalom, pomoc se k civilistům přesto nedostává

8. května 2024  9:48,  aktualizováno  21:28

Do Pásma Gazy ve středu přes klíčové hraniční přechody na jihu oblasti nepřicházela žádná...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 686x
Zástupce ředitele Centra pro bezpečnostní analýzy a prevenci. Věnuje se otázkám globalizace, bezpečnostní politiky a obranného průmyslu. Je členem bezpečnostní komunity při Geneva Centre for Security Policy Alumni Association. Účastní se různých projektů v oblasti bezpečnostní a mezinárodní politiky. Ve volném čase se věnuje historii, bezpečnostní politice, geopolitice a mezinárodním vztahům.

Seznam rubrik