Škola třetího tisíciletí. Jak by měla vypadat?

Rozhodně by neměla být tak nudná jako doposud. Naštěstí se už při výuce na spoustě školách výpočetní technika využívá, ale počítače nejsou všechno.

Laptop bude mít v budoucnu každý školák. Tomáš Kabát I dnešní děti jsou stále nuceny se učit věci, které nikdy v životě nevyužijí. Mám na mysli zejména literaturu, výtvarnou a hudební výchovu. Naopak větší prostor bych dal jazykům. A to zejména Španělštině, která je již zažitá na celém americkém kontinentu, Francouzštině, která je oficiálním jazykem Evropské Unie a samozřejmě Angličtině.

Laptop u každého žáka 

Děti ve školách tráví spoustu času a deformují si páteř těžkými sešity a učebnicemi v aktovkách. To by již brzy mohly vyřešit laptopy, které by mohly nahradit jak sešity, tak i učebnice. Myslím si, že vlastní počítač má v dnešní době doma většina školáků, a tak je jen otázka času, kdy každý školák bude mít vlastní školní laptop. Tady by ale nastal možný problém s koncentrací dětí. Asi žádný učitel by neměl radost, že se žáci při jeho hodině místo sledování tabule, baví sledováním filmů, nebo hraním PC her. Další problém s používáním laptopů je v zákoně. Školní inspekce musí vidět řádně vedený sešit a pokud by si žáci dělali zápisy do laptopu, museli by si zápisy tisknout, což není vůbec levná záležitost. Stejně by ony papíry museli nosit do školy, a tak by se problém s těžkou zátěží v aktovkách nevyřešil.

A jak by to mohlo být se vztahy učitel – žák?

Zdá se, že se děti, teenageři a adolescenti chovají rok od roku hůře. Je tomu tak skutečně? Měli by snad učitelé být chladnější a tvrdší? Je to určitě dilema, které pedagogové řeší. Být nedostupný, jednat jen podle pravidel a mít na všechny stejný metr. Je to, to pravé? Takhle si určitě jen málokdo něco dovolí. Nebo být naopak hodný, trpělivý, občas si i s žáky popovídat jen tak, udržovat spíše přátelský vztah.

Tohle podle mě není otázka doby. S učiteli je to pořád stejné a je na každém z nich, jakou image si vypracuje právě on sám.

 

 



Autor: Tomáš Kabát | pondělí 6.10.2008 1:00 | karma článku: 8,02 | přečteno: 1482x
  • Další články autora