Silvestrovský klid v tureckém Istanbulu

Silvestrovské oslavy v Turecku nejsou tak vyznávané, jako například u nás. V Istanbulu se obchodníci sice snaží vše do oslav nového roku stylizovat, avšak zejména kvůli turistům.

vecerni IstanbulM.S.

Na většině výloh restaurací a obchodů jsou imitací sněhu napsány texty jako “Šťastný nový rok” a kolem stojící naháněči se vás snaží přesvědčit o tom, že potřebujete speciální silvestrovskou rezervaci stolu právě v jejich lokále. Půlnoc pak ukáže, že plno nemají zdaleka všechny restaurace, a tak je otázkou, zda se rezervace dopředu vlastně vyplatí.

Silvestrovský den probíhá stejně jako kterýkoliv jiný. Památky jsou otevřeny, bazar je zahlcen, obchody prodávají. Ani s blížícím se večerem město nezačíná s bujarými oslavami. Nikde žádné pódium, nikde žádná sláva. Ani alkohol v Istanbulu z pochopitelných důvodů neteče proudem.

Nejsou to jen číšníci, kuchaři a hudebníci, kdo o posledním večeru roku pracuje. Na svých místech jsou stále i trhovci. Místo toho, aby se šli bavit, snaží se stále vydělávat. Překvapivě není ani slyšet zábavná pyrotechnika. O půlnoci se ohňostroje objeví, není to ale žádná veklá přehlídka, jako například v Praze.

Trávit přechod do nového roku v Turecku ale není zážitek k zahození. Jednou za život jistě stojí za to strávit 31.prosinec v poklidu a připít si o půlnoci salepem a přikusovat k tomu horké kaštany. Příjemná změna.

Autor: Tomáš Kabát | sobota 9.2.2013 10:01 | karma článku: 6,96 | přečteno: 264x
  • Další články autora