Rozhlasový trh se s březnem mění

Mluvené slovo už jen na Českém rozhlasu Plus. S prvním březnovým dnem končí vysílání hned tří stanic mluveného slova. Sloučí se stanice Leonardo, Rádio Česko a ČRo 6. Mění se i zprávy.

Foto: Tomas Kabat

Takzvané Centrum zpravodajství Českého rozhlasu funguje již od počátku tohoto roku. „Centrum zpravodajství je změna vnitřního nastavení, které má vést ke změně fungování zpravodajství. To znamená efektivnější a úspornější provoz. Ušetřené peníze pak můžeme použít na investigativní žurnalistiku nebo zahraniční zpravodaje a tak dále. Cílem je ale také zlepšování kvality, čili více se věnovat vzdělávání redaktorů, zlepšování technické práce a vybavení,“ řekl serveru Česká média ředitel zpravodajství Českého rozhlasu Tomáš Pancíř. 

Český rozhlas Plus, který má nahradit dosavadní tři stanice mluveného slova, bude zároveň jejich kombinací. V programu se objeví zpravodajství, publicistika, věda i technika. Vysílání však nebude celodenní, ale pouze od 16. hodiny do půlnoci. „Bude to strašně nahuštěné a nesystematické, změny nebudou přínosem,“ uvedla nejmenovaná redaktorka Českého rozhlasu Leonardo. Nutno však podotknout, že jak ČRo6, tak i Rádio Česko v průběhu vysílání přebíralo část vysílání Radiožurnálu.

Podle Ondřeje Austa z magazínu Mediář půjde Český rozhlas Plus spíše ve stopách publicistické Šestky, zatímco zpravodajský charakter Rádia Česko pomine. Ruku v ruce s programovými změnami jdou i ty vizuální. Změní se logo Českého rozhlasu, které bude představeno koncem měsíce a vyrobí jej studio Marvil za 2,5 milionů korun.

Velkým překvapením je pro velkou část posluchačů fakt, že Český rozhlas Plus nebude možné naladit na klasickém FM rádiu. Vysílat se bude na digitálně, na internetu nebo středních vlnách. Naladit jej tak bude možné pomocí set top boxů nebo digitálních rozhlasových přijímačů. Přestože je rozhlasová digitalizace v České republice plánována, digitální přijímače v naší zemi příliš rozšířeny nejsou.

            Spolu s rádiem Česko zmizí z vln i vysílání BBC. Českému rozhlasu totiž rada zamítla spolupráci s BBC. Lukrativní síť 12 kmitočtů v největších městech republiky spolu s licencí pro stanici mluveného slova získává francouzská skupina Lagardere, která provozuje Evropu 2, Frekvenci 1 a jiné.

            Novinky potkají český rozhlasový trh i v průběhu roku.  Společnost Londa, která provozuje rádio Impuls zareaguje na start ČRo Plus na středních vlnách novou stanicí Rádio Impuls AM. Čeká nás tedy návrat rádií na frekvence středních vln?

Autor: Tomáš Kabát | středa 20.2.2013 21:04 | karma článku: 4,75 | přečteno: 345x
  • Další články autora