Chcete z knihy vytáhnout to podstatné? Vytvořte si konspekt

Určitě se vám někdy stalo, že jste si vzpomněli na skvělou myšlenku, na kterou jste narazili při četbě knihy. Na knihu ale zapomenete, a tak si říkáte: „Kde jsem to jen četl?“ Jindy zase přelouskáte četbu ke zkouškám, ale vědomosti se vám během následujícího volného měsíce zcela vypaří.

uspesne.eu

Přitom by se vám možná rady z knihy celkem hodily. Problém je v tom, že ji znovu číst nechcete. Poznáváte některou z uvedených situací? Měli byste začít přemýšlet nad tvorbou takzvaných konspektů.
Během četby se pokuste zachytit hlavní myšlenku. Nezabývejte se omáčkou, které je v knize určitě mnoho. Při četbě si dělejte poznámky, a stručně si vypichujte to hlavní, co měla přečtená kapitola sdělit. Pomoci si můžete buď takzvanou „maindmapou“, nebo výpisky v bodech.

Zpracovávání konspektů pomáhá při shrnutí myšlenky pochycené z knihy. Smyslem je tedy ušetřit si opakované čtení. Pokud je potřeba vrátit se k ucelené myšlence, je dobré poznamenat si i stránku, popřípadě konkrétní odstavec, kde jsme informaci našli. Pro lepší přehlednost je dobré jednotlivé myšlenky uspořádat. Nebojte se ani grafických úprav.
U kvalitně formulovaných myšlenek postačí uvedení označeného citátu s odkazem na pozici v dané knize. Není třeba zaznamenávat celé věty, myšlenky je možno formulovat v heslech. Díky odkazu si poté můžete danou myšlenku vyhledat v kontextu.

Číst odborné knihy bez současného konspektování je poloviční ztráta času. Účelem vypisování konspektu je zjednodušení a celkové zestručnění informací obsažených v knize. To však vyžaduje řádnou srozumitelnost myšlenky. Text je vhodné dělit do odstavců a nezapomínat na patřičný nadpis. Na základě takovéhoto dělení poté zpracujeme obsah.

Takovouto praxi však nelze provádět s každou četbou. Konspektovat dobře nelze duchovní literaturu nebo beletrii. U většiny poučných knih se ale setkáváme s takzvaným pravidlem 80/20. Znamená to, že pouhých 20% informací z knihy je skutečně důležitých, jsou to fakta, na nichž celá kniha stojí. Zbylých 80% je jen omáčka, která dává knize formu a upřesňuje kontext. Díky konspektu si dokážete mnohem lépe označit a uvědomit právě těch důležitých 20%. Tak si to zkuste třeba hned. Přeji vám příjemnou četbu.

Autor: Tomáš Kabát | pondělí 14.11.2011 6:45 | karma článku: 14,76 | přečteno: 6669x
  • Další články autora