Finále: den I

Festival Finále Plzeň 2013 začal. Po době napjatého očekávání přišel ten vytoužený čas, na který netrpělivě čeká každý fanoušek a milovník filmové tvorby.

Moderátor Jan Burian v lehkém tónu zahájil již tradiční kulturní akci města Plzně. V příjemné atmosféře optimistického očekávní představil obě mezinárodní poroty, které budou udělovat hlavní ceny. Představil i členy studentských porot a zástupce města, kraje a univerzity. partnery kulturní akce. Natěšené publikum se v optimistické náladě radovalo ze zahájení akce.

A pak přišel hřeb večera. Světová předpremiéra filmu Jako nikdy. Přijeli ho podpořit i režisér filmu Zdeněk Tyc, jeho producent Ondřej Trojan a dvě hlavní herečky Petra Špalková a Taťjana Medvecká. O filmu se, vzhledem k jeho zářijovému uvedení do kin, nesmí psát. A tak si dovolím jen malou poznámku, že můj soused se často věnoval telefonu. Rozčarovaný se snažil zjistit příčiny toho, proč ten, nebo ta, který, nebo která měl/a přijít na předpremiéru s ním, nakonec nepřišel/a. Chudák, nevychutnal si plně tu atmosféru slavnostní vyjímečnosti.

Ve vlahém večeru probíhalo venkovní představení rozverného Menzelova filmu Zločin v šantánu. Zastavil jsem se na pár okamžiků, abych si vychutnal tu hravou ztřešťenost. To pohlazení, které z některých filmů dostává obecenstvo.

Večer byl nakonec završen velkolepým způsobem. Celá Plzeň mohla slavit. Jedna část zahájení filmového festivalu Finále. Druhá část heroické vítězství indiánského kmene hokejistů ve finále sportovním. Jak dokonalý občas dokáže být život!

Největším problémem večera bylo mé zmatečné pobíhání, při hledání toho správného místa. Třetí řadu už vždycky budu hledat v té druhé.

Howgh.... tomtomtoma pro festival Finále.

Autor: Tomáš Janda | pondělí 22.4.2013 13:24 | karma článku: 5,83 | přečteno: 281x