Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Festival Finále: Dokument je obraz společnosti

Finále má mnoho podob. Nabízí své chutě vyznavačům odlišných hodnot. Jsou zde díla dobrá, horší i vyjímečná. Subjektivní touhy po vkusu jsou nasycovány, a náladu nekazí ani občasné přešlapy vedle. Festival je otevřený a laskavý ke svým divákům.

Dokumentární filmová tvorba má mnoho rozmanitých tváří. Přírodopisné, cestopisné, válečné, nejrůznější vědecké, či společenské. Dokumenty o lidech a společnosti, s lidmi a pro lidi, se pak stávají obrazem stavu společnosti. Z těchto obrazů vytvoříme zajímavou mozaiku podoby společnosti. Každý kousek obrazu je natáčen z jiného úhlu pohledu, s jinou motivací, s jiným poselstvím. Objektivita je nutně zatížena subjektivním náhledem. To ale neznamená, že nebude zobrazovat skutečnosti, fakta a pohled bez předsudků. Společenský dokument může zobrazovat portréty lidí, nebo ukazovat události většího i menšího významu. Ukáže věci známé, méně známé i neznámé. Zachovává skutečnost, nebo se pokusí přeměnit fakta při tendenčním znesvěcení, nebo rošťáctví. Může provokovat, chlácholit, šokovat, varovat, kouzlit, upozorňovat, vstřebávat, sdělovat, nebo jen vyjevovat. Každý střípek nám dává originální pohled na společnost, jako celek. I do lidského nitra jednotlivců.

Na festivalu Finále je 19 dokumentárních filmů v soutěžní sekci a mnoho dalších v sekci jiných. Velké množství, jiní autoři, jiné postupy, jiná sdělení, jiné příběhy, jiné závěry. Z toho velkého množství bych se rád zastavil u dvou zajímavých dokumentárních filmů.

Tím prvním je dokument Sněhová pole Ivana Hartla zajímavé mladé režisérky Jany Počtové. Sama režisérka, společně s producentem Filipem Čermákem, uváděla v sále Jonáš své dílo. Jistá nervozita, z prvního uvedení filmu na veřejnosti a následných reakcí diváků na něj, byla u ní znát. Ale hovořila rozhodně a pevně si stála za svým pohledem. Uznávala své chyby z natáčení a litovala nedobrovolného ukončení realizace. Představila portrét pozoruhodného samorosta, který strávil 40 let v londýnském exilu a stále v něm setrvává. Všechna traumata a křivdy rodinné, soukromé i společenské a politické ho proměnily ve výrazného svéráze s nezaměnitelným přístupem k životu. Je to trochu smutný pohled, svým způsobem ten nadějný člověk rezignoval na život a vytvořil si velké ochrané opevnění kolem své vlastní říše. Je důvěřivý i paranoidní zároveň. Je laskavý i nesnášenlivý. Je energický i bez motivace. Paradoxy rámují jeho osobnost, jeho život i jeho okolí. Už od počátku filmu si režisérka, pod vlivem tohoto nekonformního života, bere roli spasitelky. Umanutě zachraňuje, necitlivě, horlivě a netrpělivě se snaží přeměnit životem zklamaného člověka. Chce zachránit jeden zajímavý život, chce na nohy postavit unikátního člověka, chce zvrátit smutný osud. Tím dostává film nový rozměr a je to důvod k neslavnému konci. Škoda té oboustranné umanutosti, škoda té ješitnosti. Ale Jana Počtová si zaslouží uznání za tento zajímavý film, který mě nemůže, ani nesmí nechat chladným. A je i inspirující.

Tím druhým je film Spřízněni přímou volbou od již ostřílených pánů Filipa Remundy a Víta Klusáka. Těch deset let jejich společné práce se promítá do poměrně suveréního uvedení jejich společného díla. Rozhodným způsobem dokáží uvést a divákům vysvětlit své popudy, důvody, pocity a dopady své práce. A divákům se tak představuje průběh přímé volby prezidenta, a to především druhého kola, které je ve znamení nemilosrdného souboje Miloše Zemana a Karla Schwarzenberga. Je chvályhodné, že se tvůrci snaží o odstup a nestojí na straně žádného z obou kandidátů. Oba dva vyvolení politici jsou svým způsobem stejní: nestojí o kontakt s obyčejným člověkem a netouží odpovídat na nepříjemné dotazy. I když taktiku mají rozdílnou. Jeden se snaží nepříjemnosti zastrašit urážkou, ten druhý vytlačit ignorováním a přehlížením. Ale není to jen problémem těchto dvou pánů, je to charakteristické u celých jejich štábů. Není to souboj a prezentace dvou lidí, je to souboj dvou uskupení, dvou štábů, dvou společností. Hystericky brání svůj prostor a dětsky koupou kolem sebe, když cítí, že je jim ubližováno. Je pozoruhodné, že autoři jsou levičáky označováni za pravičáky, a pravičáky za levičáky. A výsledek volby? Mohl snad být dobrý? Je to vítězství pro zem a její občany? Zřejmě není a ani nemohl být. Je to všechno začrovaný kruh: představitelé politiky jsou obrazem společnosti, společnost je vychovávana politiky. A stále dokola a dokola. Kudy z toho ven? Tohle si, i přes neustálé nadávání všech na poměry a stav, zasloužíme. Jsme slepé ovečky, které zapomínají a nedokážou samostatně přemýšlet. Skáčeme po slovech útěchy, abychom zjišťovali, že jsme se opě nechali napálit. Důvěřujeme zručným rétorům a pohádkám, necháváme se zaslepeně strhávat, jsme líní a pohodlní, neurvalí a bojácní. A tak máme jen to, co si zasloužíme.

Jsou to jen dva příklady z různých podob dokumentární tvorby. Příklady obrazů stavu společnosti, její neutěšenosti, zvrácenosti i idealistického romantismu. Lid žije, lidství je poskrovnu. Naděje a optimismus autorů přetrvává. A je to dobře.

Chvilku vyjímečnosti nezkazí ani úterní mrazivé Záblesky chladné neděle.

Dokument nechť je veleben.

Howgh...... tomtomtoma pro festival Finále.

Autor: Tomáš Janda | čtvrtek 25.4.2013 13:37 | karma článku: 6,11 | přečteno: 176x
  • Další články autora

Tomáš Janda

Finále Plzeň 2018 - úpadek české kinematografie v přímém přenosu?

Letošní 31. ročník soutěžní přehlídky tuzemské kinematografie získal přívlastek Grande. Úsměvná snaha o mihotavé zdůraznění velkoleposti. Naštěstí organizátoři ukazují i svou přívětivější podobu a tvář v barvách upřímného nadšení.

21.4.2018 v 17:58 | Karma: 11,41 | Přečteno: 380x | Diskuse| Kultura

Tomáš Janda

Filmový festival Finále Plzeň 2016

Letošní ročník Finále Plzeň se blíží ke svému vrcholu v podobě předávání cen těm šťastným, kteří nejvýraznějším dojmem oslovili porotce v již tradičních soutěžních kategoriích. To mě přivádí k úvaze o tom, jaký byl.

21.4.2016 v 7:22 | Karma: 0 | Přečteno: 73x | Diskuse| Kultura

Tomáš Janda

FInále Plzeň: dokument je osobní výpovědí

V Plzni byli uváděny nové české filmy, vzdával se hold významným českým filmařským osobnostem a měli jsme možnost nakouknout i do kvalitní německé tvorby. Velkou zajímavostí jsou i dokumentární filmy, jejichž prostřednictvím nám autoři odkrývají svá nitra.

28.4.2013 v 20:59 | Karma: 4,67 | Přečteno: 206x | Diskuse| Kultura

Tomáš Janda

Finále Plzeň: diskuse a koncerty jsou kořením festivalu

Ne každý chce pouze sledovat filmy a dokumenty. A v Plzni se nabízí zajímavé možnosti. Někdo si vystačí se svým lovením a focením se svou hvězdou a hrdinou. A Finále nabízí i zajímavý doprovodný program, který je laskavý a otevřený, jako festival samotný.

26.4.2013 v 15:49 | Karma: 5,55 | Přečteno: 110x | Diskuse| Kultura

Tomáš Janda

Vítr přichází z východu: je Martin Faltýn svědomím filmu?

Zaposlouchal jsem se do zurčení vody fontánky a přemýšlel o slovech pana magistra Martina Faltýna. Koneckonců je to jistě člověk mnohem více erudovanější a životem mnohem zkušenější. A v dobrém slova smyslu, mě jeho slova přinutila k této malé úvaze. Co je dobré v českém filmu? Snad se pan magistr neurazí.

24.4.2013 v 5:56 | Karma: 7,38 | Přečteno: 276x | Diskuse| Kultura
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 212x
Filmový nadšenec a amatérský samouk, nezatížený žádným předsudkem.