Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ustavující jednání Zastupitelstva Prahy - z diáře účastníka Hudečka

Své poznámky z něj bych rozdělil dvou částí – první bych nazval fakta, druhou detaily a pikantnosti. I když jsem si vědom toho, že detaily jsou také fakta a naopak, přesto považuji toto dělení pro potřeby popisu událostí za nejvhodnější. Pikantnosti jsou takové ty zaslechnuté větičky, které asi nejlépe vystihují podstatu celého jednání.

Fakta

a)      Kvůli demonstrantům byl začátek odložen až na druhou hodinu odpolední.

b)      Po druhé hodině odpolední měli občané možnost hodinu vystupovat, každý max. 2 minuty. Zástupci petentů, kteří předali „Listopadovou výzvu“ se do tohoto časového limitu nepočítali.

c)       Protože odpoledne už bylo v sále lidí méně – z 94 míst byla i cca desítka stále volná – jednání mohlo pokračovat a většinou hlasů (33) byl zvolen primátor, náměstci, radní, předsedové výborů a také počet výborů, jejich složení a členové. V závěru (okolo 23:00) bylo ještě odhlasováno rozpočtové provizorium.

 

Detaily

S demonstrací neměla TOP 09 co dočinění. Akci jsme neorganizovali, organizátory neznám a nikdy předtím jsem je neviděl. Mezi demonstranty však samozřejmě mohl být kdokoliv, jak apolitický občan, občanský aktivista, tak samozřejmě i člen politické strany, potažmo i TOP 09.

Náš návrh, že by dopoledne před demonstranty vystoupil Zdeněk Tůma a pokusil se vyjádřit také jeho vůli k začátku jednání, byl panem Svobodou odmítnut – právě abychom s tím nebyli spojováni. Načež o pár minut později řekl poslanec, zastupitel hl. m. Prahy a zastupitel Prahy 10, pan Štastný do médií, že je toto naše akce. Tiskové prohlášení pana Svobody o tom, že „Čelní politici TOP 09 Karel Schwarzenberg a Miroslav Kalousek a také exprezident Václav Havel se chtějí jen zviditelnit“ pak netřeba komentovat. K demonstraci se později vyjádřila také nová radní, paní Udženija slovy „jsem ráda, že nad pravdou a láskou zvítězil rozum“.

Ve vyhlášené pauze byly vstupní dveře uzamčeny a i zastupitelé museli chodit střeženým zadním vchodem. Na židlích pro veřejnost pak od 14:00 seděla spousta mladých sociálních demokratů. Sem tam mi kolegové podávali zprávu o tom, že je tato mládež hubována za to, že neobsazují všechna místa, ať „…se tedy seženou a sednou tam…“. Jestli tam byli i mladí členové ODS, to se mi nedoneslo. Neznám osobně bohužel ani jedny, ani druhé.

Pro vystoupení občanů ihned po začátku jednání jsme navrhovali 2 hodiny. Byli jsme přehlasováni, nakonec byla možnost jedné hodiny s tím, že každý může mluvit 2 minuty. Úvodní uvedení petentů provedl předsedající Svoboda slovy „… na úvod vystoupí petenti s …chvíli pauza… nějakou peticí …“. Petenti tedy vystoupili, název své výzvy předsedajícímu sdělili a mj. se znovu distancovali od všech politických stran.

Volba byla poprvé v polistopadové historii veřejná. Nalil jsem tedy koaličním kolegům čistého vína, neboť toto ohýbání volebního či jednacího řádu podle toho, jak se to hodí, považuji za značně účelové a do demokraticky vyspělé společnosti nepatřičné. Chápu, že museli okamžitě vystoupit kolegové Štastný a Březina, kteří nás všechny (a to je obzvláště zajímavé, neboť opoziční zastupitele přesvědčovat nemusí a ty koaliční už vůbec ne) poučili o tom, že je přece v zájmu nás všech vidět, kdo a jak volil. Vždyť „… i prezident a vláda je volena veřejně …“ (Štastný, ODS). No, když to říkáte, pane poslanče...

Primátor byl zvolen většinou složenou pouze z hlasů ODS a ČSSD (bez pana Dientsbiera, který se voleb vůbec neúčastnil). Ihned po zvolení se k primátoru Svobodovi seběhlo spousta gratulantů – Zdeněk Tůma (protikandidát), členové ODS a ČSSD a také předsedkyně klubu KSČM. Při gratulaci, která probíhala jen kousek ode mne, neboť jsem seděl na místě z důvodu omezené kapacity sálu vyhrazeném pro Radu, která však ještě nebyla navolena, jsem zaslechl tato slova: „…šlo to i bez našich hlasů“ (Semelová, KSČM). Co dodat?

Při volbě radních a náměstků jsme se chtěli dopídit, co vlastně tito lidé umí, jaké mají předpoklady pro výkon daného rezortu. A tedy jsme se ptali a vyjadřovali. O den později jsem se dočetl v novinách, že toto „kádrování“ jim nevonělo. Tady se musím pozastavit. Volím-li někoho, ptám se napřed. Jedná se tedy o moji politickou nezkušenost nebo naopak o nezkušenost kolegů s opozicí v Praze?

S ohledem na dnes (2.12.) zveřejněnou kauzu úplatků radního Plachého (CSSD) kvůli kandidátkám se právě dotazy zastupitele Lišky (TOP 09) na politickou minulost (členství v ČSSD) či braní úplatků (za porody) na kandidáta na primátora Svobodu jeví jako nadmíru oprávněné. Jen měly evidentně mířit na všechny kandidáty.

Závěrečné schvalování rozpočtového provizoria nám bylo předloženo na stůl pár hodin předtím. Pěkně tlustý svazek papíru. No, hlasujte pro něj, když to nestihnete ani prolistovat, natož přečíst a prostudovat. Jako kdybych se předtím neptal na schůzi předsedů klubů (nebo to možná bylo ještě dříve na schůzce Svoboda, Tůma, Březina, Hudeček, už si bohužel nepamatuji přesně), zda budeme hlasovat ještě o něčem jiném. „Nebudeme, jen volba a konec“. Další schůze Zastupitelstva bude v lednu. Co na tom, že oficiální termín měl být 16. prosince, provizorium bylo schváleno, další práce počká.

Autor: | čtvrtek 2.12.2010 15:17 | karma článku: 23,56 | přečteno: 1695x
  • Další články autora

Světlo na konci tunelu

Představte si, že váš kolega na jméno společné firmy koupí drahý vůz a s plnou nádrží, za potlesku veřejnosti, se vydá na dlouhou cestu napříč kontinentem. Jízdu si užívá, ujišťuje vás, že všechny náklady jsou zajištěny a že jede podle předpisů. V půlce své cesty vám pak s úsměvem předá řízení a vy zjistíte, že po cestě nabral tucet stopařů a že jsou vám v patách policejní vozy, neboť dotyčný po cestě párkrát projel na červenou. Bez mapy, s poloprázdnou nádrží, další benzínka v nedohlednu. Osazenstvo netrpělivě očekává příjezd do cíle, vy s oroseným čelem jedete bůhví kam...

28.1.2014 v 18:33 | Karma: 19,93 | Přečteno: 1750x | Diskuse| Ostatní

„Gigaeskalátor“

V jistém médiu nedávno znovu recyklovali několik měsíců starou zprávu o úmyslu města vybudovat eskalátor z Nuselského údolí, který by tisíce tamních rezidentů spojil se stanicí metra Vyšehrad. Copak o to. Opakování jest matkou moudrosti. Jsem i smířen s tím, že jako politik a zástupce města jsem pod drobnohledem. A také to tak má být. Ovšem je kritika podložená relevantními argumenty a kritika balancující na vratkých nožkách domněnek.

7.1.2014 v 17:23 | Karma: 17,81 | Přečteno: 1782x | Diskuse| Ostatní

Teskný zpěv Kolibříka

V neděli jsem v Otázkách Václava Moravce vyslechl vystoupení Pavla Béma, mého oponenta, a přiznám se, že jsem po celou dobu nevycházel z údivu. Když zazněla věta „pan Hudeček je neuvěřitelný lhář“, skousl jsem to a nereagoval prostě proto, aby se po jistě chutném nedělním obědě divákům nepřitížilo tím, že budou sledovat záplavu prázdných invektiv.

3.12.2013 v 12:02 | Karma: 30,59 | Přečteno: 2655x | Diskuse| Ostatní

Co věděl prezident a kdy to věděl?

Četl jsem kdesi na facebooku toto hodnocení současné situace v sociální demokracii: „...tak přeci jen v ČSSD zabíječka bude, jen zaříznou jinou svini...“

31.10.2013 v 17:43 | Karma: 18,19 | Přečteno: 801x | Diskuse| Ostatní

ANO? Ne, děkuji!

Od člena konkrétní politické strany budou má následující slova, týkající se jistých kandidátů ve volbách, znít chabě, lacině, předvídatelně. Jsem si toho plně vědom. Přesto jako občan cítím ryze sobeckou potřebu se k nadcházejícím volbám vyjádřit.

14.10.2013 v 17:34 | Karma: 12,43 | Přečteno: 1235x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 96
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1311x
PřF UK v Praze, TOP 09, DR CSTS

Seznam rubrik