Řítit se v řiť

Člověk je na planetě prý snad už tři miliony let. Zjevně je to moc. Asi je čas na to, předat zemi nějakým opravdu myslícím bytostem.

Když jsem tu předvčírem psal o tom, jak se pro nás válka stala jen nevinnou počítačovou hrou, netušil jsem, jakým strašlivým spojlerem budou některé části toho článku. Dneska jsem totiž bez přípravy a bez nadechnutí dostal ránu mezi oči - když jsem na Novinkách otevřel článek s fotkou zabitého ukrajinského šestiletého děvčátka. Koukal jsem na ten hrůzný výjev a chvíli doufal, že se snad jedná o nějakou hloupou fotomontáž, nebo že byla pouze v bezvědomí, protože jsem si prostě nedokázal připustit, že se něco takového může dít v jednadvacátém století.

A jak jsem se tak poloomráčený potácel časoprostorem, dorazila mě druhá, ještě větší rána při přečtení diskuse pod článkem, kde jsem doufal, že výjimečně nenajdu napoleonské příspěvky amatérských stratégů, diplomatů a vojevůdců, pro které se válka stala vítanou příležitostí k pochybné anonymní sebeprezentaci (což mimochodem samo o sobě je dost absurdní protimluv). Jenže tentokrát to bylo ještě horší. Hned nahoře někdo, pro koho marně hledám a nenacházím vhodné označení, tam mentorsky psal o tom, že si za to přece mohou ukrajinci sami - zejména rodiče té holčičky, protože měli dost času odejít do bezpečí...

Je tohle možné ? Může tohle někdo, kdo se hrdě řadí k živočišnému druhu s přídavkem "sapiens" napsat ? Kam až jsme to proboha za ty tři miliony let vývoje došli ? K tomu že vraždíme vlastní mláďata, díváme se na to svými HD monitory v tričku a trenýrkách opření o radiátor, krásně rozpálený (ruským) plynem, popíjíme Svijany z kauflandové akce a ještě si u toho hrajeme na vykladače pokřivené "pravdy" jako přísedící soudce z lidu ?

Koukal jsem znova na tu nevýslovně smutnou a beznadějnou fotku, tekly mi po tvářích nefalšované, už pár let zapomenuté slzy a jako zarytý pacifista jsem přitom poprvé v životě konečně pochopil tu obrovskou sílu poslední půlminuty Čapkova dramatu Matka.

Tohle se nesmí dít. Nesmíme to dovolit. Už jenom proto, že bychom pak ztratili důvod a hlavně právo téhle planetě ne velet - ale vůbec na ní žít. Poslední roky čím dál sofistikovaněji vytváříme a do všeho myslitelného cpeme nejrůznější pokročilé umělé inteligence. Musíme. Tu přirozenou jsme totiž už dávno ztratili.

 

Řekněte mi proboha prosím někdo, že v tom nejsem sám...    

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Ďásek | pondělí 28.2.2022 20:39 | karma článku: 15,34 | přečteno: 367x
  • Další články autora

Tomáš Ďásek

Jak zavraždit Ježíška

26.1.2024 v 10:05 | Karma: 6,04

Tomáš Ďásek

Vlastizrádcův všední den

27.9.2022 v 16:56 | Karma: 21,12

Tomáš Ďásek

Putin je můj spolujezdec !

7.6.2022 v 22:37 | Karma: 12,22

Tomáš Ďásek

Velký bratr opět na scéně ?

6.6.2022 v 8:23 | Karma: 26,15