Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vyplatí se Zelená úsporám? Kdo na programu vydělá?

ZELENÁ ÚSPORÁM. Skvělý nápad, který však byl naší vládou překombinován do nesmyslnosti. Na první pohled je program plný pozitiv, bohužel prezentace programu byla nakonec daleko od skutečnosti.

foto z webu

 

   Řadím se mezi nadšence a zastánce programu Zelená úsporám. Sám jsem si programem jednou prošel a momentálně si jím procházím znovu. I tak ale musím napsat určité postřehy a pravdy, které by se v tomto dobrém nápadu neměly objevit.
                                          Nejdříve se podíváme, jak program funguje

    Zde je největší kámen úrazu celého programu. Pokud si totiž přes program necháte například zateplit střechu, vyměnit okna, či vyměnit kotel, mnohdy se při placení dostanete na stejnou cenu jako kdyby jste složitý program vůbec nepodstupovali. Je to možné z toho důvodu, že musíte využít na rekonstrukci firmu, která je do programu zaregistrovaná, rekonstrukce přes tento program jsou mnohdy předražené a musíte platit projektovou dokumentaci a architekta.  Většina část peněz za projektovou dokumentaci je vám sice vrácena, ale když musíte stejně zaplatit ze svého 5000 ,- tak to se prostě přehlédnout nedá. Na to je však argument, že zpět dostanete třeba 20 000,-   , takže se to vyplatí. Ale .....    Jak jsem již napsal, vše v programu je většinou předražené a nadceněné. Takže se dokonce může stát, že při větší rekonstrukci zaplatíte se Zelenou úsporou více, než kdyby jste si vše usmlouvali s firmou sami. Nenechte se ukonejšit krásným a logickým povídáním obchodních zástupců stavebních firem. Oni moc dobře vědí co Vám povědět. Je jen smutné že to stát toleruje.
  A proto vlastně tento článek píši, aby se lidé vyvarovali chyb. Pokud se totiž tyto chyby eliminují, Zelená úsporám je opravdu dobré řešení jak levně zrekonstruovat část baráčku. Myslím že Češi si takovýto program zaslouží a potřebují ho jako nikdo jiný. Vždyť reálný průměrný plat v České Republice je tristní.
                                          Komu tedy Zelená úsporám nejvíce pomůže?

    Měla by pomoci vlastně lidem, kteří nemají moc peněz. Opak je bohužel pravdou. Rekonstrukci musíte financovat ze svého. Po rekonstrukci musíte samozřejmě veškerou činnost doložit fakturami a správnými papíry. Až když si projdete obrovskou a složitou mašinérií papírování, až potom je šance, že nějaké peníze zpět dostanete. Takže lidé co peníze nemají a zateplení potřebují, tak ty do programu nepůjdou. Naopak lidé, co peníze mají a rekonstrukci plánují, ty jsi to vyběhat nechají a nějakou korunu na tom ušetří.  Takže program jako takový je nejvíce využíván lidmi s finančními prostředky. Řeknu to neomaleně, ale většinou pomůže tam kde lidé pomoc nepotřebují.
,,To si zase poslancí potřebovali zhodnotit nemovitosti, tak si na to vymysleli program"  řekl jeden postarší pán, kterému by pomoc z programu jistě pomohla, ale půl milionu na rekonstrukci si půjčit z banky nemůže. To by na tom ještě prodělal díky úrokům  pro banku.
Zajímavé by byly informace o tom, jací lidé Zelenou úsporu opravdu využili. Jaké měli finanční rezervy a příjmy. Jaké příjmy vlastně musíte mít, aby jste se do tohoto programu pustili. Řekl bych že 60 procent výdělečné populace ČR na program nemá dostatečné příjmy. Jak jsem již výše zmínil, museli by jsi půjčit z banky a to už se program nevyplatí. Ono je to vidět i po vesnicích. Pokud by program byl takové terno, jak to že ty staré baráčky mají stále špaletová okna, rozpadající se střechy a šedivé nezateplené fasády? Sem tam je baráček zrekonstruovaný, ale to je domek většinou nějakého podnikatele či dobře vydělávající rodiny. To samo ukazuje, že program není vymyšlen pro málo výdělečné rodiny.
 
                                               Postřehy z mé rekonstrukce domku:
Zelenou úsporu jsem využil pro výměnu střechy a její zateplení společně s výměnou špaletových oken za izolační dvojskla. Nejdříve se zaplatí architekt, který vám pomáhá s vyběháním potřebných dokumentů. Opravdu nedoporučuji si to zkusit dělat sám, pokud v této činnosti opravdu neděláte. Začáteční investice do architekta a projektu byla 25 tisíc, z toho se 20 vrátí zpět.
Byla mi vypočítána podpora 120 000,- plus 20 000,- zpět za proplacení projektu. Podmínky na tuto podporu byly následující: Střecha nová, zateplená 30 cm izolace, okna musela mít určitá kritéria co se týče zateplení skel a rámu. To bylo vše logické a celkem jasné.
Začal jsem tedy shánět firmu, která by práci udělala. A problémy začaly. Dám jednoduchý příklad co se dělo. Před tím, než jsem začal uvažovat že využiji skvěle prezentujícího se státního programu, jsem měl vyjednanou stejnou rekonstrukci  střechy a cena byla 160 000,- (tašky Tondach s engobou, folie, laťování, práce, zateplení vatou,....) de facto to samé chtěl i program. Ale firmy, které byly v programu zapsané mi dávaly cifry jako 350 000,- a výše. Koukal jsem na to dost vykuleně. Ta firma, respektive skupinka 5 řemeslníků, kteří mi to měli dělat, ti v programu zapsaní nebyli. Chytal jsem se za hlavu a přemýšlel jsem že těch 25 000.-  ztratím, ale zrušením programu bych si vlastně pomohl.
Ještě musím podotknout, že například cenu za tašky jsem si vyjednal sám. Stačí poslat několik emailů a chtít 35 procentní slevu. Již na 4 email my nabídka byla potvrzena. To samé jsem udělal s vatou a foliemi. Pokud srovnáte ceny na internetu s cenami od firem, které Zelenou úsporu dělají, tak na té střeše je rozdíl třeba 100 000.-  Neuvěřitelné.
To samé jsem si prošel s okny. Sám jsem si vyjednal slevu 47 procent, takže kompletně okna na celý barák i se zaměřením a montáží, žaluziemi a parapety, 80 000.-  Ty samá okna přes Zelenou úsporu přes 100 000.-

Malý příklad: Střešní okno Fakro FTS U2 rozměr 78x118. Schváleno pro program a cena na stránkách výrobce je 6292,-  Ve stavebninách a jiných obchodech se však toto okno prodává za cenu od 4100,-  Rozdíl na jednom okně je 2300,-  Pokud si uvědomíte, že při využití programu přeplatíte veškeré položky, tak i při dotaci 100 000 zaplatíte více než při nevyužití programu a použití rozumu při nákupu.
Byl jsem z toho dost zklamaný, ale již jsem se naučil chápat české smýšlení podnikatelů a politiků. S tím se prostě musí počítat. A je to smutné. Nakonec jsem situaci vyřešil přes kamaráda, který naštěstí znal vlastníka firmy, která byla v programu zapsaná, a tak mi dal veškeré věci pouze s 5 procentní přirážkou. Vyřešil jsem tak okna i střechu. Marže se pohybují kolem 50, 100, ale i více procent. Vata isover byla o polovinu levnější než z obchodu a asi o 20 procent levnější než z internetu. Latě impregnované vyšly na 12 kč za metr místo 14 korun za neimpregnované z místní pily. O cenách z obchodních domů se ani nebudu zmiňovat. Tašky Tondach jsem dostal se slevou 35 procent z ceníku výrobce. Okna vyšly na 70 000,-  Nemohl jsem uvěřit cenám. Takže když jsem vše sečetl, tak v mém případě byla Zelená úsporám SUPER.
ALE.... 

   vše hotovo, papíry vyřizoval profesionál, firma poskytla také veškeré dokumenty. Podpora mohla být vyplacena. Asi po dvou měsících vyřizování o vydání těch peněz, jsem dostal dopis, že mi peníze nemohou být vyplaceny z důvodu nesplnění všech podmínek smlouvy. To ale nemohlo být možné. Architekt pro program pracoval, firma také, tak v čem je problém. A teď pozor!  Na jednom dokumentu bylo místo mého jména a podpisu, jméno mého otce a jeho podpis. Byl to dokument o předávání oken. Okna samozřejmě firma přivezla, namontovala. V ten den jsem ale doma nebyl, byl tam můj otec a tak jim papíry podepsal on. A z tohoto důvodu, že jsem to nepodepsal já, ale on, tak zrušily podporu!!!!!
 
To nebyl první problém. Před tím jsme si prošli takovou papírovou buzerací, jako že jsem několikrát musel nechávat ověřovat podpis. Kdyby hned řekli jaké dokumenty musí být ověřeny. Já však musel na poštu ověřovat třikrát. Dokumenty byly odeslány, zase zaslány zpět z důvodu nějakého překlepu či že slovo musí být blíže pravému okraji. Upřímně říkám, že slabší povahy by se snad zastřelili. Neuvěřitelná byrokracie. Korunu tomu nasadil problém s tím, že si část papírů někam založily a nemohli je najít. Nejdříve vynadali mě, opět napsali dopis o nevyplacení a nesplnění podmínek, ale po doložení lístků  z pošty, že dokumentace byla odeslána a doručena, tak se mi omluvili.
 
Zpět k vyplacení podpory. Měl jsem pouze týden na odstranění nedostatku. Jel jsem tedy do firmy, která okna vyráběla, aby mi udělali nový papír o předání abych ho mohl podepsat já. To nebylo možné kvůli uzavření účetnictví či co. Nakonec se situace vyřešila, ale stála mě 70 tisíc. Musel jsem zaplatit okna znovu, potom mi vystavili novou fakturu a nový předávací papír a já tak odstranil nedostatek. Okna jsem však nezaplatil jen tak. Nechal jsem udělat ty samá okna mým rodičům.
Takže musím ještě od získané podpory 120 000 odečíst 70 000 za další okna a tak jsem dostal 50 000. V mém případě i přes všechny problémy, mohu říci, že se mi to nakonec vyplatilo, ale podruhé bych do toho nešel. Ne za těchto podmínek.
Pokud tedy do programu půjdete, myslete na to, že peníze musíte mít k dispozici, spočítejte si jestli se vám to vůbec vyplatí, protože ceny stavebních materiálů v Čechách jsou neuvěřitelně přemrštěné. A přeji pevné nervy.
Je však možnost program využít na menší věci jako je výměna kotle či solární ohřev vody. I tak se pro jistotu informujte na reálnou cenu kotle. Rozdíly v cenách samotných kotlů stejného typu jsou i v desítkách tisíc.
 
                                   Zelená úsporám pro dotaci na solární ohřev vody:

    Momentálně jsem ve stádiu vyřizování Zelené úspory na solární teplovodní panel. Chtěl jsem si ho zkompletovat sám, cena by tak ale byla za můj projekt kolem 45 tisíc. Zkusil jsem tedy poptat největší firmy co se touto problematikou zabývají. ceny se pohybovali kolem 100 až 130 tisíc. To bylo moc. Ani smlouvání moc nepomohlo. Potom začala druhá vlna programu Zelená úsporám a na tyto systémy byla poskytována dotace. Podle investice se podpora pohybovala od 15 do 55 tisíc. Na můj to bylo téměř 40 tisíc. Postupoval jsem tedy tak, že jsem si vybral lepší systém za 130 tisíc. Trochu jsem ale smlouval a například jsem si vyjednal že solární zásobník Dražice si obstarám sám. V jejich režii stál 33 tisíc, já ho sehnal za 14 tisíc. Ty firmy co solární systémy prodávají mají nákupní cenu sice ještě méně než 14 tisíc, ale 33 tisíc byla cena od výrobce a tak to za tu cenu bez mrknutí oka nabízejí. A to se mi právě na těchto firmách a na tomto programu nelíbí. Mnohonásobně vše musíte přeplatit, aby jste něco dostali zpět a stejně na tom proděláte. S mými podmínkami jsem byl však spokojen. Kdybych se tím trápil sám, tak mi to vyjde na 45 tisíc a bůh ví jak by to dopadlo.Takto jsem to vyjednal na necelých 60 tisíc s tím, že zelenou úsporu nezařizuji já, ale oni!!!!  Na toto také pozor.  A také na vše budu mít záruku a bude to téměř bez práce. 15 tisíc navíc je super.
A s jakými problémy jsem se setkal? I když jsem poptával jen renomované firmy, které neprodávají levné produkty a které se řadí ke špičce na trhu, tak jsem se setkal s ,,českým" přístupem. Neuvěřitelné jednání bylo u mega firmy (nemohu zveřejnit aby mě nežalovali) MS... , kterou jsem oslovil ze dvou emailů s tím, že stejné zadání jsem chtěl jak na Zelenou úsporu tak bez ní. První bez Zelené úspory byla nabídka na 140 tisíc. Když jsem porovnal totožné ceny komponentů z této nabídky a internetem, tak marže byly alarmující. Cena montáže v tomto případě byla 22 tisíc, montáž by prováděli dva pracovníci po dobu dvou dnů. Hezké překupničení. No a druhá nabídka se zelenou úsporou byla..... 130 tisíc (cena již se slevou) s velkorysou slevou Zelené úspory 42 tisíc :)   Takže jsem i pochyboval, jestli vůbec Zelenou úsporu tato mega firma dělá, a pokud ano, tak je to snad na žalobu, protože z emailů vyplývá, že si peníze ze Zelené úspory nechávají pro sebe!!! Také je spousta společností, které své výrobky prezentují se slevou Zelené úspory, ale zaplatíte plnou cenu té společnosti, ona vám poskytne fakturu a potřebné dokumenty a o vyjednání dotace se musíte postarat sami. Do toho bych nešel po zkušenostech složitého papírování. I v této chvíli, kdy mi opět papíry vyřizují ,,odborníci", tak jsem již byl dvakrát požádán o odstranění nedostatků. Nejdříve udělali překlep ve jméně a druhá výzva byla více technická. Prý jsem doložil špatný sklon střechy ve stupních a chtěli přesněji zobrazit dráhu slunce,.... tak jsem rád že se o to nemusím starat já.
 
Spousta lidí mě kritizuje, že snad chci aby čeští prodejci prodávali bez provizí, ale já pouze apeluji na zdravý rozum a doufám, že snad mé články pomůžou obyčejným lidem, kteří by mohli jinak našemu skvělému systému naletět a ještě by byli spokojení, jak díky státu ušetřili. Program Zelená úsporám tak beru jako velice dobrý nápad, avšak v rukou špatných lidí. 70 procent českých podnikatelů potom beru jako vydřiduchy, a rčení o zlatých českých ručičkách bych možná pozměnil na ručičky toužících po zlatě.

 

Článek je převzatý z webu pro kutily: http://uinvent.eu/
 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 18.2.2014 14:45 | karma článku: 29,11 | přečteno: 9144x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Autoritářské manýry, skandální, říká o chování Ficovy vlády po atentátu expert

21. května 2024  12:30

Podcast Po atentátu na premiéra Roberta Fica členové slovenské vládní koalice v bezprostřední reakci...

Střední školu v druhém kole hledá 29 tisíc dětí. Jenže termíny přijímaček se kryjí

21. května 2024  12:29

Až do pátku 24. května mohou neúspěšní deváťáci podávat přihlášku do druhého kola přijímacích...

Poslanci mají znovu jednat o odpuštění penále z odvodů na zdravotní pojištění

21. května 2024  5:45,  aktualizováno  12:22

Přímý přenos Na poslední řádné schůzi před evropskými volbami se scházejí poslanci. Nejtřaskavějším bodem z...

Čerstvá řidička se srazila s malým cyklistou bez přilby. Transportoval ho vrtulník

21. května 2024  11:56

V nemocnici skončil se středně těžkým zraněním malý cyklista, s nímž se na Tachovsku srazilo osobní...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2635x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.