Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Proměna ložnice

I stará mládenecká místnost po dědovi se může po 10 dnech práce proměnit v útulnou ložničku s malou pracovnou a velikým šatníkem. Pojďme se podívat, jak se místnost změnila k nepoznání, stejně jako minulý týden ukázaná kuchyně.

jedna z finálních etap rekonstrukceTomáš Chmelař

Již v druhé proměně se podíváme na místnost, která by podle moderního pojetí uzpůsobení místností, měla zaujmout spíše severní temnější stranu domku. V ložnici trávíme především noci, a tak nepotřebujeme ani veliká okna, ani nádherné výhledy, ani hřející sluneční paprsky. Teplota by pro spánek neměla překročit 18 stupňů. Místnost by se před spaním měla dobře vyvětrat.
V tomto případě máme místnost o rozloze 4 na 4 metry, ve starším baráčku z roku 1954. V roce 1954 byla mládeneckou místností, stěny byly natřeny do barev zelené a žluté, podlaha byla betonová s kobercem. V osmdesátých letech byl již mládenec pryč a tak ložnice byla využívána jako pokoj pro hosty. V letech devadesátých se místnost nově vyštukovala a zdi byly nabarveny na světle žluto, byla přidána postýlka a křesla se stolkem, a po dobu 3 let zde vznikla ložnice, dětský pokojík i obývací pokoj. Dnes je mládenecká místnost po kompletní rekonstrukci a opět se vrátila ke svému původnímu využití ložnice.
 

Před a po rekonstrukci:

 

 

 

 

  Rekonstrukce opět proběhla svépomocí. Trvala deset dní a pracovalo se 12 hodin denně. Místnost dostala nové elektrické rozvody, nové omítky, veliké šoupací dveře, vestavěné skříně s integrovaným stolkem a parapetem ve stejném dekoru. Myslelo se na detaily. Třeba hlavní světlo lze vypnout i z postele pomocí druhého vypínače. Je zde i jedna malá legrácka, a to ukrytý barevný led pásek s dálkovým ovládáním a lze díky němu místnost rozsvítit do 40 různých odstínů barev. Každá strana postele má vlastní lampičku na čtení, je zde televize před postelí a byl vybudovaný další vchod na druhé straně místnosti. Ten slouží jako vlez do šatníku, který se vytvořil v šikmině nepoužívaného podkrovního prostoru. Jen samotné vybourávání dveří do šatníku a následné zdění trvalo 2 dny. Podlaha se odizolovala a odhlučnila pomocí extrudovaného polystyrenu, podložky pod lamino podlahu a samotná podlaha je z lamina v dekoru světlého dřeva. Veškerý nábytek je na míru v dekoru bílého dřeva a snaží se úplně využít všechen volný prostor. První zajímavost této stěny je, že jedna skříňka je vlastně vlez do šatníku. Zajímavostí druhou jsou potom madla. Jsou to keramická glazurovaná madla a každé má jinou barvu a dekor. Dominantní  barvou ložnice byla vybrána modrá, která by měla být uklidňující barvou vhodnou do ložnice. Také dobře kontrastuje s dekorativní samolepkou bílého stromu.
časový rozvrh práce:
1. den:
vyklidit místnost, navlhčit a oškrábat zdi i strop, vybourat prostor kolem hlavních dveří a navrhnout elektrické rozvody, zásuvky a vypínače.
2. den:
vysekání šliců pro elektrické rozvody, začátek bourání dvířek na půdu, do budoucího šatníku.

3. den:stále se bourají dvířka do šatníku, natahávání  el. drátů,  jejich sádrování a sádrování krabiček a zásuvek4. den:maltou zadělávání elektriky a dvířek do šatníku, hlavního vchodu, penetrace celého pokoje

 

5. den:
natahávání lepidla a perlinky na stěny a strop, dodělávání maličkostí kolem obou dveří

6. den:
broušení smirkem lepidlo a natahávání druhé vrstvy, večer už to bylo zavadlé, tak se lepidlo opět obrousilo a celá místnost se opět napenetrovala
7. den:
štukování
8. den:
štukování   ( strop byl opravdu pracný)
9. den:
ráno první nátěr malby, začátek montování nábytku v jiné místnosti, začátek pokládky 2 cm polystyrenu na podlahu, večer druhý nátěr malby.

10. den:položení podlahy, dodělání detailů na malbě, montáž nábytku kromě rohového stolku, nacvakání všech vypínačů a jejich zapojení, montáž postele a žaluzií, úklidMístnost byla takřka hotová. Chybělo několik detailů jako  madla skříněk ( se vybraly později),hlavní lustr, rohový stolek se také dodělal o týden později a posuvné hlavní dveře také. Dále lampičky nad postelí a televizi přinesl až ježíšek.

Rozpočet:
stavební materiál jako lepidlo, perlinka, štuk, montážní pěna, barva, penetrace .... 3000 kč
válečky a štětce .... 300 kč
elektro instalace (kabely, zásuvky, vypínače) ... 1500 kč
extrudovaný polystyren.... 1200 kč
lamino podlaha s izolací .... 7000 kč
žaluzie .... 900 kč
vestavěný nábytek ... 9000 kč
posuvné vchodové dveře ....1200 kč
madla .... 14 x 125 ....  1750 kč
tv ....9000 kč
3 x lampičky .... 1200 kč
samolepka stromu .... 900 kč
elektrikář ....500 kč
..........................................................................................  37 450 kč
 Postel se použila stará. Je to koneckonců kvalitní masiv a tak tam bude až na věky. Hlavní lustr se původně měl koupit nový. Hledal se nízký, skleněný, veliká plocha nejspíš ovál. Cena však za lustr našich požadavků byla i 12 tisíc!!!  Za ošklivý 5 tisíc!!!  Bylo nakonec rozhodnuto, že stejně žádný z těch lustrů nebyl o moc lepší než původní lustr, který ještě zažil dědovu mládeneckou místnost (potom byl pár desítek let v kuchyni a v posledních letech opět v této místnosti). Jen se musel trochu přizpůsobit, seříznout zavěšovací tyč, zmodernizovat a musela se také kompletně vyměnit elektroinstalace. Kabely v tomto lustru byly ještě hadrové.
Problémy na které jsme narazili:
Kupodivu problémů moc nebylo. I když jsem se bál montáže zasouvacích dveří a vestavěného nábytku kvůli opravdu neuvěřitelně křivým zdím, tak to nakonec dopadlo skvěle hned napoprvé.
Narazil jsem však při kupování lišt kolem lamino podlahy. Optal jsem se na to v obchodě, ochotně mi bylo vše vysvětleno. Ani moc drahé nebyly. Samozřejmě ve stejném dekoru jako podlaha. Ale doma jsem při montáži zjistil, že k nim ještě chybí takové cvočky a ty byly neuvěřitelně drahé. Tak jsme lišty nakonec na zeď přilepily montážním lepidlem v tubě.

Další problém nastal při pokusu nalepení samolepící dekorace stromu na zeď. Samotná samolepka je velice drahá a nám na zdi nelepila. I když jsme se řídili všemi pokyny. Museli jsme tedy kousek po kousku lepit herkulesem. Žena ten strom lepila vždy po práci a strávila nad tím 4dny :) Nejhorší bylo, že jí pořád chtěla pomáhat naše tenkrát roční dcerka :)   No byl to její nápad.Poslední problém nastal v šatníku. Tato podkrovní půda nebyla původně navrhována jako obytná, a tak zdi jsou velice slabé. Lehce promrznou a sráží se na nich voda a plesnivý. Momentálně je zeď nastříkaná savem proti plísním, ale v létě se vše vyřeší venkovním zateplením fasády .Už nikdy nechci štukovat strop!!!!!Více takovýchto článků najdete v mé rubrice Design a Dekorace  nebo Chytrá řešeníČlánek byl převzat z mých stránek o kutilství : http://uinvent.eu/

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Chmelař | úterý 11.2.2014 14:55 | karma článku: 13,33 | přečteno: 1227x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Monopol skončil. Čínské satelity obsazují orbitu, znepokojují Pentagon

8. května 2024

Čína buduje svou „flotilu“ satelitů v takovém tempu, že Spojené státy ztrácejí svou dominanci ve...

Další útok na politika v Německu. Někdejší primátorku napadli v knihovně

8. května 2024  12:47,  aktualizováno  17:57

Někdejší primátorku Berlína Franzisku Giffeyovou ve středu napadl útočník, těžkým předmětem ji...

USA pozastavily dodávky bomb Izraeli. Nechtějí krveprolití v Rafáhu

8. května 2024  10:51,  aktualizováno  17:29

Spojené státy odložily plánovanou dodávku munice Izraeli a kvůli jeho operacím v Rafáhu na jihu...

Výnosy z ruských aktiv půjdou na zbraně pro Ukrajinu, shodli se zástupci EU

8. května 2024  16:12,  aktualizováno  16:33

Zástupci členských zemí Evropské unie se ve středu v Bruselu v zásadě shodli, že výnosy z ruských...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2634x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.