Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Chytrá řešení: Šoupací dveře celoskleněné

Cena šoupácích celoskleněných dveří je až k neuvěření vysoká. Rekonstruuji domek a moc peněz nemám a tak jsem se rozhodl si dveře udělat svépomocí.

jen ten bordel okoloTomáš Chmelař

  Nejdříve jsem okouknul dřevěné a skleněné šoupaci dveře na internetu. cena dřevěných dveří kolem 5 až 8 tisíc a za skleněné je částka docela astronomická, 15 tisíc. Ale viděl jsem i obyčejnější v akci za 8 tisíc.

Následovala návštěva Baumaxu a Hornbachu, kde se dveře dřevěné dají pořídit i za 7 tisíc. Hledal jsem však něco jiného. Pojezdy na tyto dveře. V těchto obchoďácíh lze zakoupit jen sadu koleček a lišt, dále kus laminátové desky, vše sešroubujete k sobě a máte dveře hotové.

I tak jsem byl cenou překvapen. 1500 za kolečka a pojezdovou lištu na dveře dřevěné a 3000 za sadu na dveře skleněné. Když jsem si balení pořádně prohlédl, rozhodl jsem se že cena je stále vysoká za čtyři malá plastová kolečka na 3mm plechu, hliníkový 2m profil a asi 4 malé plastiky jako brzdiče dveří. Někdo na tom musí sakra vydělávat. Ale už jsem viděl konečný produkt i části a mohl jsem začít přemýšlet jak to dát dohromady za přijatelnou cenu.

Zajel jsem na Velkou Dobrou do Unisortu a koupil jednoduchou sadu koleček na posouvací dřevěné dveře do 100 kg asi za 250 kč. k tomu pojezdovou horní hliníkovou listu za 200 kč.Ještě nerezové madla. Jedno dlouhé za 135 kč a dvě malé, každou za 35 kč.

V železářství v Kamenných Žehrovicích jsem koupil spodní Al listu širokou 1.8 mm a boční Al listu slabší na ochranu skla, každou z nich za asi 65 kč. V Unisortu neměli přesně ty velikosti co jsem potřeboval.

Dále jsem musel koupit to sklo. To jsem objednal na Kladně,kde byli velice vstřícní a ten pan co to sklo řezal se velice zajímal o můj experiment a i mi poradil. Rada se mi nakonec opravdu hodila.Říkal že sklo je strašně křehké, lehce praská, proto jsou skleněné dveře tak drahé. Skla by se prý neměl dotknout žádný kov a žádný šroub ani úchyt. Jinak prý sklo ihned praskne. Jsou na to prý speciální svírače a úchyty a pojezdy. To mě trochu vyděsil.

Nicméně skla jsem koupil. Jednalo se o dva kusy. Na jednom jsem plánoval připevnit pojezd, takže to byly budoucí šoupaci dveře, a druhé jako část zdi. Skla v sobě měla bezpečnostní fólií proti rozbití a byla 8 mm tlustá. Stala 3900 kč. K tomu tzv 4 tukany. To jsou takové úchytky na poličky, já je však použil na připevnění skla ke zdi. Jeden tukan stal 90 kč.

Dále jsem kupoval nějaké vruty a hmoždiny asi za 20 kc a také speciální malé plastové brzdiče, které jsem sehnal v Toppu na Kladně a tam mě překvapili cenou. 30 kč za asi 3 cm plastík. no koupil jsem tři, aby se mi skleněné dveře hezky zpomalovaly při otevírání a zavírání.

Tak to by bylo tak všechno za co jsem platil. dohromady nějakých 5000 kč.

Ted ale přijde to nejdůležitější. Montáž toho všeho dohromady tak, aby mi to sklo hned při prvním zavření neprasklo. A toho jsem se opravdu bál.

 

Nejdříve jsem si vyzkoušel sešroubovat madlo. Začal jsem ze zvědavosti bez těsnění a jen co jsem šroub do skla strčil, tak se kousek skla vyštíp. Začal jsem tedy jinak. Vzal jsem starou hadičku od pumpičky, která měla stejný průměr jako mé dírky ve skle. Hadičku jsem nastříhal na kousky dlouhé jako tlouštka skla a zasunul je do dírek ve skle. Takto upravenou díru jsem bez problémů mohl prošroubovat. Z každé strany madel jsem potom ještě dal gumové těsnění, aby se ani kovové madlo nedotýkalo skla.

Přišla na řadu kolečka. Použil jsem originální sadu koleček a k ní jeden nerezový protikus, který mi kamarád navrtal aby v něm byly stejné dírky na šrouby. Ten kousek nerezu jsem vzal ze šrotu Potom jsem z pásové gumy vyřízl čtyří čtverečky taktéž ve velikosti koleček a protikusu. Vše jsem spolu prošrouboval opět skrz hadičku od pumpičky.

Dveře se jen zavěsí na hlinikovou lištu našroubovanou na zeď  a může se šoupat. Hrany skla jsem ještě osadil hliníkovýma účkama, možná proti rozbití, možná protože to vypadá zajímavěji.

 

Dveře fungují bez jakýkoliv problémů od jara 2013. Jestli jsou dveře bezpečné stejně jako z obchodu, to nevím a nemohu říci ani zaručit. To je na uvážení každého. Dveře jsou však opatřené folii proti vysklení, brzdiči a dojížděči a ochranými lištami. Uvidíme jestli přežijí i rostoucí děti.

Pokud vás šoupací dveře zajímají, vyhledejte si mé druhé šoupačky z lamina v mé rubrice Chytrá řešení.

článek převzatý z mého webu pro kutily: www.uinvent.eu

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Tomáš Chmelař | středa 18.12.2013 22:47 | karma článku: 16,93 | přečteno: 2160x
  • Další články autora

Tomáš Chmelař

Truxa aneb příběhy ze školních lavic - kapitola 16

Příběhy, které se staly spoustě z nás, ale jen málokdo je sepíše. Sepsáno puberťáky střední školy a neupraveno! Dnes začneme přepisem z diktafonu :)

3.2.2016 v 15:00 | Karma: 8,10 | Přečteno: 707x | Diskuse| Poezie a próza

Tomáš Chmelař

Roboti jako koníček dětem?

Na řemeslných trzích u stánku ... ani ne hrnce, ani dřevěné loutky, šperky či kovářské výrobky .... nýbrž stánek s roboty vyrobenými dětmi ! Pojďme se podívat jak si stáli roboti před 30 lety a jak si stojí hlavně v Japonsku dnes.

27.1.2016 v 16:04 | Karma: 12,74 | Přečteno: 1274x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Mega proměna obývacího pokoje!

Z půdy, kde se vyhazoval sníh lopatou kvůli dírám v taškách se po několika měsíčním úsilí stalo příjemné místo k bydlení v teplých barvách Afriky.

27.1.2016 v 15:00 | Karma: 16,93 | Přečteno: 1096x | Diskuse| Hobby

Tomáš Chmelař

Novoroční předsevzetí nepomůžou, tohle však ano!

Pokud si vytvoříte své novoroční předsevzetí a v lepším případě si ho píchnete na ledničku, tak z 98% z něho nikdy nic nevymáčknete. Je to dáno lidskou psychikou. Co to ale změnit? Jak se motivovat abychom něco udělali?

13.1.2016 v 16:05 | Karma: 11,55 | Přečteno: 427x | Diskuse| Občanské aktivity

Tomáš Chmelař

Šuplíky pod postel jsou z myčky

Chytrá řešení jsou většinou velice jednoduchá a napadnou nás kolikrát úplně náhodou. Zde je příklad jak si zvětšit pohodlně úložné prostory v domácnosti. Zejména pod postelí.

13.1.2016 v 15:00 | Karma: 15,85 | Přečteno: 837x | Diskuse| Hobby
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Česko explodovalo zlatou hokejovou radostí, fanoušci v Praze kolabovali

26. května 2024  11:40,  aktualizováno  23:29

Česko v neděli zažilo hokejový svátek. Fanoušci vyrazili sledovat finále mistrovství světa na...

Pavel se zranil na motorce. V nemocnici na pozorování zůstane několik dní

23. května 2024  20:03,  aktualizováno  22:32

Prezident Petr Pavel se zranil při jízdě na motorce. Zranění nejsou vážná, ale vyžádají si...

Posílili jste národní hrdost, řekl Fiala mistrům světa. Dostal dres a medaili

29. května 2024  8:12,  aktualizováno  13:45

Premiér Petr Fiala uvítal v Kramářově vile hokejové mistry světa. Poděkoval jim za zisk titulu. „Je...

Senát rozhodne o nové definici znásilnění i výši příspěvku na péči

29. května 2024  8:20,  aktualizováno  13:34

Změnu vymezení znásilnění v trestním zákoníku ze silou vynuceného na nesouhlasný pohlavní styk bude...

V Dillí naměřili rekordních 52,3 stupně. Šetřete vodou, nabádají úřady občany

29. května 2024  11:04,  aktualizováno  13:30

V indickém hlavním městě Dillí naměřili nový teplotní rekord 52,3 stupně Celsia. Za tento týden...

Na hřbitově v Petrohradu přibyla nová socha. Je to Prigožin s náhrobkem

29. května 2024  13:19

Zesnulý ruský oligarcha a šéf žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin se v Rusku dočkal...

Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA
Rozdáváme mléčnou výživu ZDARMA

Už jste slyšeli o nové pokračovací mléčné výživě BEBA SUPREMEpro 2 určené dětem od ukončeného 6. měsíce? Nyní můžete tuto nejdokonalejší recepturu...

  • Počet článků 128
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2636x
Po složení maturitní zkoušky jsem nečekaně odcestoval ještě před předáním diplomu. Na cestách jsem zůstal 7 Let, navštívil jsem několik zemí, živil jsem se většinou v restauracích a barech jako číšník či barman, ale i jako řidič. Po narození mé dcery jsem se vrátil s rodinou zpět do Čech, kde jsem po dobu mateřské dovolené studoval finance a pracuji jako finanční poradce. Mým koníčkem je renovace domku a psaní. Pomocí blogu bych chtěl publikovat mé zkušenosti a příběhy.