Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Evropa se směje nám, ne my Evropě

Na začátku zřejmě stál bohulibý nápad. Oslovíme některého z našich avantgardních umělců (předvybráni byli dva, proč ne více?) a nabídneme mu, zda by, netradičním způsobem, nepředstavil naší zemi a nás Evropě. Stalo se a vybrán byl David Černý. A aby nebyl nikdo nařčen z jakékoli xenofobie, či aby se žádný členský stát EU necítil ukřivděn, byla přivítána myšlenka, že náš pohled na Evropu bude vytvořen za účasti 27 (předpokládám, že také avantgardních) umělců reprezentujících všechny členy EU. Skvělé, všichni ocení, jakým integrujícím prvkem ta Česká republika bude!

Jenže pak už vše běželo hezkou českou cestou. Umělec (respektive v představě našich úředníků 27 umělců) pracoval, dílo se dokončilo a následně pak instalovalo. Bez toho, že by zadavatel dílo viděl, bez toho, že by zadavatel dílo odsouhlasil a bez toho, že by si zadavatel vůbec ověřil, zda daní umělci existují. A jsem přesvědčen, že nebýt toho, že instalované dílo vyvolalo značný poprask, který vyvrcholil pomalo diplomatickou roztržkou, nikdy bychom se nedozvěděli (pokud by to tvůrce ovšem nedal někdy k dobru), že dané dílo nebylo tvořeno 27 autory, ale jenom třemi českými performery, kteří si tímto způsobem chtěli otestovat, co Evropa snese a vyinkasovali za to slušnou částku.

A test se vydařil. On se totiž nemohl nevydařit, protože u normálního testu lze očekávat pouze dvojí výsledek. Buď ANO nebo NE. Ovšem toto byl zvláštní, mimořádný test, který odhalil mnohem více. Za prvé odhalil Evropu před performery, za druhé odhalil českou administrativu před Evropou a za třetí odhalil zadávání zakázek před českými občany. Na jednu akci více než dost. Pokud by toto bylo cílem celé akce, pak je to výsledek skvělý! Dá se pak říci, že za vydané peníze poměrně dost muziky. Jenže "za druhé" a "za třetí" jistě cílem zadávané zakázky nebylo. Nejen, že zástupci některých zemí sdělili, že podoba v jaké toto dílo přestavuje jejich vlast je pro ně nepřijatelné, ale navíc najednou čeští představitelé, a s nimi i celá Evropa, zjistili, že se nechali napálit. Prostě a jednoduše sedli na lep a uřízli si ostudu.

To však v Česku není nic zvláštního. Zdá se, že se obdobné věci stávají u nás již obvyklým folkolrem. Neboť co jiného než ostuda byla "podařená" mezinárodní soutěž zaštítěná světovou unií architektů na novou budovu Národní knihovny, která měla a má oficiálního a potvrzeného vítěze, když se posléze zjistilo, že vítězný návrh nerespektoval zadání soutěže a navíc zadavatel neměl ve své dispozici pozemky, na něž byla soutěž vypsána?  Pouze to, že bude třeba autorovi vítězného návrhu vyplatit odměnu za vítězství, daný návrh uložit k ledu a na celou akci rychle zapomenout. Co jiného znamenala snaha Prahy stát se pořadatelským městem olympijských her, když neměla žádnou jinou než morální podporu české vlády a bylo dopředu jasno, že bez silné vládní podpory a předem deklarovaného finančního zázemí nebude šance na úspěch? Pouze to, že byly vynaloženy nemalé prostředky na vypracování studií a marketingovou podporu kandidatury a potichu veškerou činnost směřující ke konání OH v Praze ukončit a zapomenout na ni. Zejména, když k tomu nyní máme dobrý argument v podobě globální ekonomické krize.  A to, že nemáme zavedent průhledný systém kontroly a monitorování řerpání prostředků z fondů EU je už jen fakt, který se zdá potvrzovat pravidlo. Bohužel. U vědomí těchto pár příkladů se případ plastiky Davida Černého a spol. dokumentující neexistenci kontroly (a to ať již finanční či etické) zdá být pouze malicherností. Ale on malicherností není, on pouze zcela jasně poukázal na nedostatky v systému přebujelé státní správy, které tady vyrostly za posledních 20 let. A to bez ohledu na to, zda je momentálně vedení administrativy modré, oranžové nebo duhové.

Autor: Tomáš Böhm | středa 14.1.2009 23:29 | karma článku: 24,97 | přečteno: 1553x
  • Další články autora

Tomáš Böhm

Manipulace nebo sázka na neznalost?

Všude čtu jak vládní opatření zabrala a jak se, ve srovnání s předchozím týdnem, snižují počty nakažených. Trochu mě zarazilo, že se tak děje soustavně od 28.10. a zapátral jsem po důvodu. A našel jsem ho.

2.11.2020 v 11:11 | Karma: 20,31 | Přečteno: 685x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Slibem nezarmoutíš

Ano, slibem nezarmoutíš, zvláště když je obalen do mlhavých příslibů toho, co chce druhá strana slyšet. Ale horší než žádný slib je nesplnitelný slib. Jako příslib, že přijatá opatření srazí číslo R na hodnotu 0,8-0,9 za 3 týdny.

15.10.2020 v 16:11 | Karma: 11,31 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Premiantka černých labutí

Každý z nás zná tu situaci ze školy. Hodná holčička (nebo chlapeček) sedí způsobně v první lavici, poslušně zvedá ruku, když chce něco říci, když je vyvolaná, tak správně odpoví. Jedničkářka, premiantka. Zkrátka hodná holčička.

7.10.2020 v 13:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Pyrrhovo vítězství a Vašek se zlomenou nohou

V neděli proběhly ve 13krajích krajské volby. V 10 krajích dosáhlo na největší počet hlasů hnutí ANO, v jednom kraji STAn, v jednom odnož STANu (Starostové pro Liberecký kraj) a v jednom koalice 3PK vedená hejtmanem za ČSSD.

6.10.2020 v 12:56 | Karma: 22,49 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Festina lente

Včera jsme byli svědky opět několika veletočů a změn ode zdi ke zdi. Unáhlená vyjádření plodí unáhlená rozhodnutí a ta plodí unáhlené činy. Co se tedy včera stalo, co mě zaujalo?

2.10.2020 v 13:26 | Karma: 17,02 | Přečteno: 371x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Kouč a terapeut v soukromé léčebně závislostí, běžec dlouhých tratí, příležitostný básník a spisovatel 

 

Seznam rubrik