Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Festina lente

Včera jsme byli svědky opět několika veletočů a změn ode zdi ke zdi. Unáhlená vyjádření plodí unáhlená rozhodnutí a ta plodí unáhlené činy.  Co se tedy včera stalo, co mě zaujalo?

Čtvrtek začal skvělou zprávou. V noci ze středy na čtvrtek nepřibyl ani jeden člověk, který by byl pozitivně testován na koronavirus. Sláva! To jsme zřejmě z nejhoršího venku! Zdá se, že opatření plukovníka Prymuly zabrala! Bohužel, pár hodin nato, co byla tato zpráva publikována a doprovázena více či méně bombastickými titulky, jsme se dozvěděli, že všechno je jinak. On totiž spadl server ministerstva zdravotnictví a tudíž data o pozitivně testovaných, spolu s dalšími údaji a daty, se neaktualizovala. Takže, zpět na stromy, jsme tam, kde jsme byli, situace není růžová, virus zákeřňák si nedal pauzu, pokračujeme v původně nastaveném kursu močálem černým podél holých skal, tak jak blahé paměti napsal Jaroslav Vrchlický.

Poučení první, nedej na to, co slyšíš a čteš bez toho, že si získané informace utříbíš v kontextu předchozích znalostí. Ono totiž není možné, že by najednou, z ničeho nic, virus neúřadoval a za 12b hodin by nebyl ani jeden člověk pozitivně testovaný. Tedy, možné to je, kdyby se za těch 12 hodin neprovedl a nevyhodnotil ani jeden jediný test. Tak tomu, ale nebylo. 

To však nebyl ještě konec včerejšího dne. Následně se při interpelacích ve Sněmovně nechal plukovník Prymula slyšet, že bychom se mohli poučit z některých zemí na západ od nás a při návštěvě restauračních zařízení zavést povinnost vyplnit formulář, v němž bychom na sebe zanechali kontakt a to pro případ, že by se při trasování přišlo na to, že některý z hostů byl pozitivně testován na koronavirus. V takovém případě by pak majitel či provozovatel restaurace, baru, klubu, mohl velmi rychle předat kontakty na další osoby, které se tam v tu samou dobu nacházely a výrazně tak pomoci v trasování. Když to jde v Německu, Anglii, Rakousku, tak proč by to nešlo u nás. Nikomu z nás se jistě nechce předávat osobám, které neznáme kontakt na nás a to z obavy možného zneužití, ale může-li to pomoci dobré věci (a tou trasování bezesporu je), tak proč ne. Nevím, zda hned po tomto prohlášení začal Andrejovi zvonit mobil, protože na něj se přeci může obrátit každý a on každému naslouchá, protože hned týž den večer sepsul plukovníka Prymulu (tak jako blahé paměti Vojtěcha s rouškami) s tím, že nic takového se zavádět tady nebude. Ten také hned uveřejnil "upřesnění" svého výroku a vzal zpátečku (tak jako blahé paměti Vojtěch s rouškami). Andrej tak dosáhl dvou věcí, a) udělal z plukovníka otloukánka č.2, b) potvrdil, že je ještě větší populista, než jsme si mysleli a c) porušil (po kolikáté už!) své vyjádření, že ve věcech týkajících se epidemie bude mít hlavní slovo plukovník Prymula a on do toho nebude zasahovat.

Poučení druhé: nedej na to, co kdokoli říká, pokud to neříká Andrej, tak to bude zrušeno i když to může být rozumné a Andrej o tom nic neví.

A aby toho nebylo málo, tak při večerní "superdebatě" lídrů parlamentních stran byl Andrej dotázán jak se má do budoucna zařídit výkonný umělec (v tomto případě houslistka), když nemůže vykonávat své povolání a musí v zájmu zajištění obživy nyní prodávat v supermarketu. Odpověď sama pro sebe zbožštělého a vševědoucího? Nejdříve tak, jak má ve zvyku hovoří o něčem jiném (financování nemocnic) a poté, co je podruhé dotázán a dotaz mu je znovu zopakován, protože on si jej nepamatuje, tak odpoví, že on neví, protože on na housle nehraje a že mu má paní houslistka zavolat a sejít se s ním. Proboha, proč by se s ním měla scházet? Jak věřit člověku, který se tváří, že hraje první housle a přitom ani neví jak vypadají a kolik mají strun?

Poučení třetí: pokud se na něco ptáš, tak nevěř tomu, co Andrej říká, protože on tě stejně neposlouchá a říká jen to, co je dobré pro něj.

Staří latiníci říkali "Festina lente", tedy "spěchej pomalu" a všichni víme, že "všechno chce svůj čas". To, co nám včera ukázala ráno některá media, stejně tak, co včera předvedl Andrej se svým týmem toto jenom potvrzuje. Bohužel "vyřčené slovo ani párem volů zpět nevezmeš".

P.S. Ve čtvrtek už byl zase rekord v počtu pozitivně testovaných, takže se dá čekat, že i na ty formuláře v hospodách dojde. Ale to už bude po volbách, že pane premiére?!

Autor: Tomáš Böhm | pátek 2.10.2020 13:26 | karma článku: 17,02 | přečteno: 371x
  • Další články autora

Tomáš Böhm

Manipulace nebo sázka na neznalost?

Všude čtu jak vládní opatření zabrala a jak se, ve srovnání s předchozím týdnem, snižují počty nakažených. Trochu mě zarazilo, že se tak děje soustavně od 28.10. a zapátral jsem po důvodu. A našel jsem ho.

2.11.2020 v 11:11 | Karma: 20,31 | Přečteno: 685x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Slibem nezarmoutíš

Ano, slibem nezarmoutíš, zvláště když je obalen do mlhavých příslibů toho, co chce druhá strana slyšet. Ale horší než žádný slib je nesplnitelný slib. Jako příslib, že přijatá opatření srazí číslo R na hodnotu 0,8-0,9 za 3 týdny.

15.10.2020 v 16:11 | Karma: 11,31 | Přečteno: 321x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Premiantka černých labutí

Každý z nás zná tu situaci ze školy. Hodná holčička (nebo chlapeček) sedí způsobně v první lavici, poslušně zvedá ruku, když chce něco říci, když je vyvolaná, tak správně odpoví. Jedničkářka, premiantka. Zkrátka hodná holčička.

7.10.2020 v 13:58 | Karma: 17,40 | Přečteno: 633x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

Pyrrhovo vítězství a Vašek se zlomenou nohou

V neděli proběhly ve 13krajích krajské volby. V 10 krajích dosáhlo na největší počet hlasů hnutí ANO, v jednom kraji STAn, v jednom odnož STANu (Starostové pro Liberecký kraj) a v jednom koalice 3PK vedená hejtmanem za ČSSD.

6.10.2020 v 12:56 | Karma: 22,49 | Přečteno: 798x | Diskuse| Společnost

Tomáš Böhm

To ne já, to oni to tak chtěli...

V pondělí nás premiér této země vyzval k tomu, abychom se semkli a společně rukou nerozdílnou bojovali proti zákeřnému nepříteli jménem COVID 19. OK, nic proti tomu, má to však svá ale...

23.9.2020 v 11:47 | Karma: 25,15 | Přečteno: 660x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 17
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 747x
Kouč a terapeut v soukromé léčebně závislostí, běžec dlouhých tratí, příležitostný básník a spisovatel 

 

Seznam rubrik