Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaseknutá ČSSD

Včera vláda opět získala „naši“ důvěru. Žádné překvapení se nekonalo, neboť důležití hráči předem oznámili, jak budou hlasovat. Jediné, co mohlo být zajímavé, byly argumenty opozice, proč nedůvěru vládě vyslovit.   Bohužel nebyly. ČSSD se zasekla u rovné daně a za poslední 3 roky nepochopila, že sazba daně není tím jediným parametrem daňové zátěže.

ČSSD k argumentům o absenci morálního práva k provedení reforem, okamžitě připojila naprosto neopodstatněnou kritiku, jak moc jsou středně a nízko příjmové skupiny obyvatel, zatímco vysoko příjmové skupiny obyvatel jsou hýčkány rovnou daní. Zkrátka  zaseknutý kolovrátek drnčící dokola pořád to samé.

Zatímco absence morálního práva je vskutku pravdivý argument a morální čistotě této vlády věří jen málokdo, ČSSD tak velmi pravdivě předvedla, že je stranou zcela neschopných ekonomů, kteří prostě problematice daní nerozumí a neznají fakta.

Chcete pár názorných ukázek?

Vezměme třeba tvrzením o tom, že jsou nízko příjmové skupiny moc daněni a doplácí na rovnou daň. Jistě, každý člověk v ČR (a pravděpodobně na světě) má pocit, že platí zbytečně moc vysoké daně zejména v kontextu s do očí bijícím plýtváním veřejných peněžních prostředků vybraných právě z těchto daní. Jak si ale stojí ČR ve srovnání se světem? Jsou u nás skutečně chudí daněni více než jinde ve světě, například v sociálně spravedlivých rájích severských zemí?

Organizace OECD každoročně vyhodnocuje efektivní sazbu daně z příjmů (tj. skutečně zaplacená daň z příjmů ke skutečně dosaženým příjmům) napříč všemi svými členskými státy i dle příjmových skupin. Takže není problém si tyto informace ověřit na datech za rok 2009 (údaje za rok 2010 zatím nejsou k dispozici).

Například v ČR samostatně žijící osoba bez dětí s příjmem na úrovni 67% průměrné hrubé mzdy má efektivní daň z příjmů na úrovni 6,7%.  Průměr OECD je 10,7% a sociální ráje jako jsou Norsko, Švédsko či Finsko se pohybují dokonce mezi 15 až 18%, což je více jak dvojnásobek, a Dánsko (několikrát zmíněné panem Sobotkou) má dokonce tento ukazatel na hodnotě 26,3% tj. čtyřnásobný.  Lze tedy říci, že v ČR jsou chudí bezdětní lidé daněni spíše méně (celkově je v OECD jen osm států, které daní tuto skupinu obyvatel).

Velmi zajímavý je i výlet do historie kdy v letech 2002 až 2005 dosahovala v ČR efektivní daň z příjmů u této skupiny obyvatel následujících hodnot 8,5% ; 8,7%; 9,0 a 9,2%. V tomto období zdanění nízko příjmové části obyvatel rostlo a bylo výrazně vyšší, než v poslední době. Tehdy nám ovšem vládla sociálně spravedlivá ČSSD, zatímco dnes nám vládne zlá, ošklivá a asociální banda zbohatlíků z ODS, podporovaná zlotřilým Kalouskem a celou TOP 09.

Pokračujeme dále, jak si stojí nízko příjmové matky samoživitelky tedy skupina osob samostatně žijících s příjmem  67% průměrné mzdy a s dvěma dětmi? Jak je v ČR zdaněna snad sociálně nejslabší a nejcitlivější skupina osob?

OECD uvádí pro rok 2009 hodnotu -4,8%, tedy tato skupina osob neplatila žádné daně z příjmů, ale naopak inkasovala daňové bonusy (tedy stát připlácel k jejich mzdě ze „svého“). Aby to bylo ještě zajímavější, tato hodnota je nejnižší v rámci celé EU a v rámci vyspělých zemí světa existuje pouze jediný stát s ještě vyšším zvýhodněním pro matky samoživitelky a tím je USA s hodnotou -13,9%. Průměr OECD je 5,5%. Lze tedy říct, že ČR patří mezi malou skupinu států, které tuto skupinu osob vůbec nezdaňují, naopak z daní dotují. A co sociální ráje Norsko, Švédsko, Finsko?  Ty se pro změnu pohybují v intervalu 14 až 16,3%, což je rozdíl téměř 20% proti ČR. Vskutku ráj to napohled. A Dánsko? Opět neuvěřitelných 26,3%.

A výlet do historie ČR. V období 2002 až 2005 jsou u této skupiny osob uváděny hodnoty 2,8%; 3,3%; 3,5% a 1,0%. Tedy opět vyšší než je současný stav. Jojo, ta zlá ošklivá ODS nám maminky samoživitelky daní obzvláště ošklivě, zatímco za vlády ČSSD tomu tak určitě nebylo.  Zde je nutno uznat, že v roce 2005 se zjevně vládnoucí ČSSD chytla za nos a zdanění samoživitelek rsp. Daňové zvýhodnění dětí trochu upravila.

Pojďme, ke třetí sociálně citlivé skupině obyvatel. Mladé rodině se dvěma dětmi a jen s jedním příjmem tentokráte na úrovni průměrné mzdy, tedy s maminkou na mateřské dovolené. Jak je zdaněna mladá rodina v ČR a jak jinde ve světě. Tento údaj je skutečně nezajímavějším, protože ukazuje, jak moc podporuje (daňově) Česká republika mladé rodiny. Vůbec? Málo? Dostatečně?

Nikoliv. Ani jedna z těchto možností není pravda. Pravdivá odpověď (a téměř neuvěřitelná) je, že v České Republice je zdanění příjmů této skupiny osob nejnižší v rámci celé OECD (tedy v rámci celého vyspělého světa), kdy je skutečně dosahovaná daň na úrovni  -5,4% (opět daňový bonus). Průměr OECD je 9,5% a tolik oslavované severské sociální ráje se pohybují v intervalu 18 až 23% a v případě Dánska dokonce 24,7%. To je rozdíl ve zdanění 25%! Jsme my to ale asociální zemička, která vůbec nepodporuje mladé rodiny.

A naposledy výlet do historie vlády ČSSD v letech 2002 až 2005. Zde nalezneme hodnoty 4,5%; 4,9%; 5,2% a 1,0%. Opět tedy vyšší než je současný stav. I zde platí, že v roce 2005 začala být účinná změna v příspěvcích na děti, takže ČSSD malé body k dobru má. Z hodnoty +1,0% do hodnoty -5,4% je ještě docela dlouhý kus cesty, který ta zlá ošklivá pravice určitě ujít vůbec nechtěla.

Pokud i nadále věříte katechismu z úst páně Sobotky o škodlivosti rovné daně na nízko příjmové skupiny obyvatelstva, tak Vám gratuluji. Vaše víra je neoblomná a tyčí se jako skála nad všemi faktickými argumenty.

Co říci na závěr? Máme vládu s důvěrou poslanecké sněmovny, které ale věří v tomto státu jen málokdo. Pokud se ptáte proč, tak odpověď je prostá – naše opozice je totiž ještě horší a tak není koho zvolit. Její morální profil je totiž v zásadě shodný s tím vládním, jak nám v minulosti mnohokráte předvedla, a navíc ještě přidává neználkovství a laciný populismus. A tak si každý z nás může v dalších volbách svobodně vybrat, zda preferuje nemorálnost s inteligencí a schopnostmi na straně pravice, nebo nemorálnost s hloupostí a neschopností na straně levice.

Ono platí totiž to, že kvalitu vlády určuje opozice. To už tu ale někdo říkal že?

 

 

 

Poznámka na závěr:

Tento článek není obhajobou vlády, jejího morálního profilu a ani navrhovaných reforem. Jedná se pouze o kritiku neschopnosti ČSSD být kvalitní opozicí a potencionálně vládnoucí stranou.

Zdroj uváděných hodnot naleznete zde:

http://stats.oecd.org/Index.aspx?DataSetCode=REV ve složce Taxing Wages.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | středa 27.4.2011 11:57 | karma článku: 31,43 | přečteno: 1691x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Bakterie z vody letos zabíjí častěji, zemřelo už 23 lidí. Řada nákaz uniká

17. května 2024

Premium Kromě jiných infekcí se v Česku letos více šíří i smrtelnější legionářská nemoc, která se...

Slovensko k tragédii směřovalo dlouho, tímhle prohráli všichni, míní expert

17. května 2024

Premium Bývalý slovenský novinář a bezpečnostní expert Milan Žitný je přesvědčen, že k tragické události,...

V Kladně hořel sklad olejů a autodílů, škoda je čtyřicet milionů korun

16. května 2024  12:31,  aktualizováno  22:59

V kladenské ulici Železničářů ve čtvrtek hořela průmyslová hala se skladem olejů a autodílů. U...

Soud v Haagu začal řešit Gazu. Genocida dosáhla strašlivé úrovně, zaznělo

16. května 2024  22:40

Genocida, kterou Izrael páchá v Pásmu Gazy, dosáhla strašlivé úrovně, prohlásil zástupce...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik