Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Základy makroekonomie aneb Kde udělali soudruzi v Bruselu chybu

V posledních týdnech (a lze říci již v měsících) hýbe celou Evropou krize Eura způsobená řeckými dluhy. Spolu s tím se objevují články trojího typu: typ první - já už to říkal dávno, typ druhý -  tohle není zdaleka všechno, typ třetí - je nutné zorganizovat masivní pomoc a zajistit vyrovnané rozpočty. Rozhodl jsem se, že přidám čtvrtý typ článku - nic z toho nepomůže.  

Ač jsem založením optimista (dle názoru své ženy příliš velký optimista), tak tento článek budu psát ve velmi pesimistickém duchu. Evropská Unie a Euro, tak jak oba tyto instituty známe, není jen ohroženým či mrtvým projektem. Nikdy neměli v této podobě vznikout. Proč?

Odpověď je překvapivě prostá - Prostě to takto nefunguje. To není převratný objev - jedná se o 200 let známá makroekonomická pravidla, která říkají cosi o hospodářské politice státu, která se opírá o své nástroje:  monetární a fiskální politiku. Ve stručnosti teď zopakuji ty nejzákladnější definice, které se učí každý student ekonomie:

Hospodářská politika je souhrn hospodářsky ekonomických opatření, ekonomických nástrojů a procesů, prostřednictvím kterých je možno působit na makroekonomickou a mikroekonomickou oblast národního hospodářství. Hospodářská politika je hraniční mezi politologií - snaží se o vytvoření komplexního hospodářsko-politického systému a ekonomií - zkoumá možnosti realizace ekonomických zájmů.

Nástroje hospodářské politiky
1. právní normy - právní úprava fungování trhu
2. fiskální nástroje - dosažení cílů pomocí státního rozpočtu; sladění příjmů a výdajů do rozpočtu
3. monetární nástroje - regulování nabídky oběživ a peněz prostřednictvím Centrální banky; např. operace na trhu cenných papírů, úvěrové programy...

Fiskální politika je součást hospodářské politiky státu, která se snaží ovlivnit vývoj ekonomiky změnami výše a struktury veřejných výdajů a daní. Na rozdíl od monetární politiky, která pečuje o stabilitu měny, je fiskální politika nástrojem aktivního zasahování státu do hospodářství.

Monetární politika je hospodářská politika prováděná pomocí měnových nástrojů centrální banky.

Doufám, že nyní jsi laskavý čtenáři dospěl k nutnému ekonomickému závěru, že stát, který má efektivně řídit svoji ekonomiku (tj. vykonávat hospodářskou politiku) potřebuje mít k dispozici nástroje fiskální a monetární politiky. Pro jistotu přidám ještě jeden výňatek z odborného textu:

Koordinace fiskální a monetární poilitiky je klíčovým problémem hospodářské politiky. Cíle obou politik jsou v přirozené opozici a mohou vzájemně eliminovat své působení popřípadě snížit nežádoucí efekt jedné.

Převedeno do neekonomického jazyka - pokud se stát (vláda, parlament) chová fiskálně neukázněně (vysoký deficit státního rozpočtu s cílem snížení nezaměstnanosti a zvýšení HDP růstem spotřeby domácností a státu) může stát (tentokráte Centrální banka státu) prostřednictvím monetární ukázněnosti částečněš eliminovat tuto fiskální neukázněnost.

Tohle jsou obecné základy makroekonomie, na kterých není nic nového a ani světoborného. Na myšlenku napsat tento článek mne přivedla náhoda, která mne zavedla na stránky  ČNB do sekce Měnová (monetární politka). Zde prosím kopíruji doslovný text z těchto stránek:

Měnová politika

 Podle Ústavy ČR a zákona o České národní bance (pdf, 190 kB) hlavním cílem ČNB péče o cenovou stabilitu. ČNB rovněž podporuje obecnou hospodářskou politiku vlády, pokud není tento vedlejší cíl v rozporu s cílem hlavním. Svého hlavního cíle - cenové stability - ČNB dosahuje změnami v nastavení základních úrokových sazeb. Rozhodování bankovní rady ČNB o nastavení úrokových sazeb vychází z aktuální makroekonomické prognózy a vyhodnocení rizik jejího naplnění. Po vstupu ČR do eurozóny se ČNB vzdá samostatné měnové politiky ve prospěch Evropské centrální banky.


Nemohl jsem jinak, než tu poslední větu zažlutit a zvýraznit tučným písmem. Tato věta, která mimo jiné je základní podmínkou pro přijetí Eura pro všechny členské země EU, je totiž onou zásadní a jedinou příčinou celé eurokrize.

Pokud existuje rovnovážný bipolární systém a vy odejmete jednu jeho část a  nahradíte jinou, která už nerespektuje bipolaritu, systém se zhroutí.

Převedeno na případ Řecka - Řecku byla ponechána jeho fiskální politika, ale monetární politiku Řecka již stanovoval centrálně Bursel, který do ní nepromítal a nemohl promítat pouze změny řecké fiskální politiky, ale  snažil se hledat kompromis fiskálních politik celé eurozóny. Definičně tak muselo dojít k tomu, že země, které se nejvíce odchylují od průměru eurozóny jsou ohroženy velkou disproporcí mezi fiskální a monetární politkou s vysokým rizikem, že se celý jejich systém zhroutí.

Je nutno nyní přiznat soudruhům z Bruselu, že velmi pravděpodobně toto riziko tušili - proto vznikl systém rozpočtových omezení pro státy eurozóny. O to trestuhodnější je laxnost, s jakou bylo tolerováno jejich porušování. Bez ohledu na tato jednotná pravidla je však tento systém nestabilní a dlouhodobě neudržitelný.

Je cesta jak z toho ven? Pro Řecko nikoliv. Pro Evroskou Unii? Ano je.

EU stojí na rozcestí:

Buď zvolí varinatu stabilního evropského systému a sjednotí nejen monetární, ale i fiskální politiku celé Evropské Unie. Sjednotí daňové sazby, strukturu veřejných rozpočtů pro všechny zemně eurozóny a bude ve svém důsledku vznikat jeden jediný eurorozpočet. Pak by (opět dle principů makroekonomie) vznikl ekonomicky stabilní systém.

Druhou alternativou je zrušení Eura a decentralizace monetární politiky na národní úroveň.

Jiná cesta a ani pomoc Řecku i ostratní ohroženým zemím eurozóny není. Za oněch 720 mld. EUR si tak Evropská Unie kupuje jen čas - odklad do dalšího projevu nestability.

Autor: Tomáš Balvín | středa 19.5.2010 13:27 | karma článku: 25,67 | přečteno: 1775x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 524x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik