Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Svatořečení Dluhoslava Sobotky

Český národ vždy měl a má chvályhodnou snahu pomáhat těm, kterým se děje křivda, či byl i podvedeni. Nic proti tomu, ale to co se děje v posledních dnech mi připadá spíše jako politické svatořečení Bohuslava Sobotky způsobené ztrátou paměti českého voličstva, než oprávněné rozhořčení nad podrazem. 

Bohuslav Sobotka (do budoucna již nazýván svatým Dluhoslavem) totiž již splnil povinnou porci zázraků. Nejprve dokázal ekonomický zázrak a vykazoval trvale ztrátové hospodaření státu i přesto, že ekonomika státu v té době rostla nejvíce v jeho historii. Dodnes nad tím jiní pomazaní ekonomové kroutí hlavami, jak toho dosáhl a to i přesto, že neutrpěl žádné ekonomické vzdělání. Druhým povinným zázrakem můžeme směle nazvat to, jakým způsobem přežil mučednickou politickou smrt, kterou mu připravili jeho vlastní Jidášové – Hašek, Tejc, Škromach a další.

A tak se najednou z průměrného politika, slabého předsedy a především velkého lháře a podrazáka stal svatý bojovník za lepší morálku politiků, který odsuzuje lhaní politiků a podrazy v podobě utajených schůzek a to vše za velkého potlesku publika – českého voličstva. Vskutku svatý Dluhoslav povstal z popela rozvrácené ČSSD a nyní už jen zbývá, aby vyjel svatý Václav s blanickými rytíři (neb národu vskutku není dobře a možná už ani hůře být nemůže) a přidal se k Dluhoslavovi, aby společně oba svatí muži zametli s veškerým neřádem v zemi české a potrestali všechny Jidáše.

No a teď vážně - Copak jste všichni zapomněli?

Tak nejprve pár současných údajů:

1)      Bohuslav Sobotka společně s Lubomírem Zaorálkem jsou duchovními otci strategie menšinové vlády ČSSD za podpory KSČM a bylo tak jejich záměrem umožnit komunistům podílet se na rozdělení moc v tomto státě. To, co si nedovolila dosud žádná vláda (ať levicová, tak pravicová), považoval svatý Dluhoslav za nejlepší možné řešení.

2)      Bohuslav Sobotka „vyhrál“ volby s naprosto nejnižším ziskem hlasů a mandátů pro ČSSD za posledních 20 let a to i přesto, že ČSSD byla v opozici proti vládě, které dělala velmi nepopulární reformy, provázely jí skandály a velká nestabilita. 20,5% je doslova ubohý výsledek. Můžeme diskutovat, zda je odpovědný jen předseda nebo celé vedení této strany, ale ČSSD rozhodně nebyla úspěšná, protože nesplnila cíl, který si sama stanovila. Pevně věřím a doufám, že právě předem deklarovaná strategie vlády opřené o komunisty byla hlavní příčinou tohoto nízkého zisku a v tomto případě padá plná odpovědnost právě na S obotku.

3)      Pro výzvu k odstoupení svatého Dluhoše hlasovalo 20 členů předsednictva ČSSD, nikoliv jen oněch 5 Jidášů, kteří jsou teď pranýřováni v tisku. To není spiknutí či puč několika málo nespokojenců, ale legitimní vyjádření nedůvěry a nespokojenosti s volebním výsledkem.

A také něco málo s pohnuté historie Bohuslava Sobotky:

1)      Lhaní:  Při volbách 2002 právě ČSSD vedená Vladimírem Špidlou a Bohuslavem Sobotkou naslibovala voličům přibližně toto: „Zařídíme plošné přídavky na děti a porodné ve výši 50 tisíc korun za jedno dítě. Platy učitelů dosáhnou 130 procent průměrné mzdy, vytvoří se 200 tisíc nových pracovních míst. Na dálnice půjde nejméně 50 miliard korun, Ústecko a Ostravsko se mohou dohromady těšit na 40 miliard, aby mohly revitalizovat zničenou krajinu. Mladí dostanou novomanželské půjčky na zařízení první domácnosti a také tím se umožní dostavět dvakrát víc bytů než dosud - až 50 tisíc bytů ročně. Staří budou mít zadarmo léky a každý motorista 90 tisíc korun na nákup nového auta. Už v roce 2003 pak Bohuslav Sobotka jako ministr financí pronesl památnou větu o slibech, které nejsou zasazeny do ekonomického rámce a to i přes růst HDP 3,8% v roce 2003.  V dalších letech i přes růst HDP okolo 6-7% ČSSD své sliby nadále neplnila a nesplnila. To však nebránilo ČSSD, tentokrát vedené Jiřím Paroubkem a pro změnu zase Bohuslavem Sobotkou, aby v roce 2006 většinu slibů nezopakovali. Jaký asi růst HDP by byl asi zapotřebí, aby jejich sliby byly zasezeny do správného ekonomického rámce, když ani 7% růstu HDP nestačilo? V roce 2002 to možná mohla být neznalost, ale v roce 2006 už to musela být vědomá lež.

2)      Podrazy: Lze skoro říci, že základním předpokladem každého politika je umění dělat podrazy a politici ČSSD v tomto směru nejsou výjimkou, ale naopak patří k extratřídě. Utajované schůzky jsou pro ně standardní, stejně jako směnky, dluhy, kontakty s podsvětím atd. Ale buďme konkrétnější. Byl to právě Bohuslav Sobotka a jeho věrný souputník Luboš Zaoráelk, kteří v roce 2003 režírovali porážku Miloše Zemana v prezidentských volbách i když mu jako ČSSD navenek a oficiálně deklarovali podporu. Podraz první kategorie, na který se nezapomíná, a řekl bych, že ani Zeman přes veškerou vypitou becherovku nezapomněl. Stejně tak byl svatý Dluhoš aktivní i při sesazování hned několika předsedů sociální demokracie. Ne nadarmo se říká, že s čím zachází, tím také schází.

 

Ne Bohuslav Sobotka rozhodně není svatý a rozhodně není bojovníkem za lepší politickou kulturu. Jan bojuje sám za sebe a svoje korýtko, na které už čeká řadu let a teď, když už zbývá udělat poslední krok, mu ho chce někdo vzít.

Nevím, zda je pak lepší Jidáš Hašek, který prostě vycítil šanci a využil jí a začal jednat (přesně to udělal Sobotka již několikrát), nebo takový Jidáš Chovanec, který slíbí svým parťákům mlčenlivost, aby vše vzápětí vyžvanil a vzal své slovo zpět. Mně osobně je špatně ze všech zúčastněných.

Vážně se na mne nezlobte, ale já se svatořečení Dluhoslava Sobotky nezúčastním. Podle mne jen jeden lhář a podrazák se snaží podrazit jiného lháře a podrazáka.

Autor: Tomáš Balvín | čtvrtek 31.10.2013 11:00 | karma článku: 38,77 | přečteno: 1840x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Policisté v Praze vytáhli z Vltavy utonulého muže, může to být pohřešovaný Brit

6. května 2024  8:30

Policisté v neděli vpodvečer vytáhli z Vltavy v centru Prahy tělo utonulého muže. Kriminalisté...

Začátek týdne bude oblačný s přeháňkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  7:37

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Trump zkritizoval Bidenovu vládu. Vede gestapáckou administrativu, prohlásil

6. května 2024  7:23

Americký exprezident Donald Trump prohlásil, že administrativa Joea Bidena používá podobné taktiky...

Izraelská armáda se připravuje na ofenzivu, evakuuje část Rafáhu, píší média

6. května 2024  6:50,  aktualizováno  7:21

Aktualizujeme Izraelská armáda v pondělí ráno zahájila evakuaci části Rafáhu na jihu Pásma Gazy před dlouho...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik