Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Právo nepodepsat

„…a na znamení souhlasu a vyjádření svobodné vůle, nikoliv pod nátlakem, připojí svůj podpis.“ Je vám tato věta povědomá? Pokud ano, není se ani co divit. Velmi často bývá v různých obměnách součástí smluv, které stvrzujete svým podpisem. Svým podpisem vyjadřujete svůj souhlas či nesouhlas, můžete prodat či koupit nemovitost, auto, či zadlužit se po zbytek života. Právě díky podpisu se pero stalo zbraní mocnější než meč.  Podpis je vyjádřením naší vůle a slibu dostát závazkům. 

Každý občan demokratického státu má právo se rozhodnout, zda předložený dokument podepíše či nikoliv. Každý?

Za poslední roky došlo již dvakrát k podpisu významného dokumentu, kdy signatář veřejně prohlašuje, že jej podepisuje proti své vůli a pouze na základě legislativní povinnosti. Opravdu naše legislativa odpírá svým občanům právo nepodepsat. Občanům ne, ale nejvyšším ústavním činitelům zřejmě ano.

Prezident Václav Klaus opakovaně vyjadřoval svůj nesouhlas s Lisabonskou smlouvou, kterou ale nakonec opatřil svým podpisem.  Premiér Petr Nečas, zase dle svého vyjádření podepsal Amnestii, se kterou on nesouhlasil. Tyto dva podpisy jsou pro mne zajímavé hned ze dvou úhlů pohledu:

  1. 1.       Pohled etický a právní

Nejsem právník a ani to nehodlám předstírat, ale obávám se, že právo podepsat či nepodepsat považujeme za tak samozřejmé, že není obsaženo ani v Listině základních práv a svobod. Možná (a je to pravděpodobné) mne právníci doplní, že sílu podpisu stanovuje nějaký jiný zákoník (pravděpodobně Občanský), ale neměla by právě být upravena v Ústavě či její části Listině základních práv a svobod? Součástí našich svobod je i právo na vyjádření svého názoru, ale svobodné rozhodování o svém podpisu, který zavazuje, není exaktně popsáno v ústavním pořádku.

Místo toho je tam jiný paradox, či spíše nejasnost, která se stala součástí slibu jak poslance (a premiér Nečas je i zároveň poslancem) i prezidenta „…svůj úřad/mandát budu zastávat/vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí.

V zájmu všeho lidu? Kdo a jak ale určuje, co je v zájmu všeho lidu? Pokud říkáte, že to určuje lid (občané) ve volbách, dovolím si Vám oponovat hned ze dvou důvodů. Ve volbách lidé určují, co chtějí právě oni (každý jednotlivě)mít, v lepším případě, to co si myslí, že je v jejich vlastním zájmu a v nejlepším, co si myslí, že je v zájmu většiny. Ale všeho lidu není ani technicky možné, neboť zájmy různých skupin lidí si často odporují. Zájem skutečně všeho lidu totiž v moha případech neexistuje, to je mým druhým argumentem.

Dle mého soudu je správnější výklad, že tím kdo prezidentovi, či poslanci určuje, co je „všelidovým zájmem“, je právě jeho vlastní vědomí a svědomí. Pokud ano, tak je jeho podpis pod jakoukoliv legislativní listinu, učiněný proti jeho vůli a svobodnému názoru v zásadním rozporu s jeho slibem. přesto tak oba pánové učinili a v případě pana prezidenta Klause lze říci, že názor, že musí podepsat zastával i Ústavní soud.

Právo či povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu či amnestii je zcela shodně vyjádřeno článku 63 Ústavy ČR odst. 1,3 a 4:

1) Prezident republiky dále

a) zastupuje stát navenek,

b) sjednává a ratifikuje mezinárodní smlouvy; sjednávání mezinárodních smluv může přenést na vládu nebo s jejím souhlasem na její jednotlivé členy,

.

 j) nařizuje, aby se trestní řízení nezahajovalo, a bylo-li zahájeno, aby se v něm nepokračovalo,

k) má právo udělovat amnestii.

 

 (3) Rozhodnutí prezidenta republiky vydané podle odstavce 1 a 2 vyžaduje ke své platnosti spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády.

(4) Za rozhodnutí prezidenta republiky, které vyžaduje spolupodpis předsedy vlády nebo jím pověřeného člena vlády, odpovídá vláda.

 

Ponechávám na každém z Vás, zda v textu cítí povinnost či právo podepsat či nepodepsat. Na mne osobně tento text působí tak, že oba (jak prezident, tak premiér) mají právo nepodepsat a neexistuje moc, která by je k tomu měla přimět.

O to více mne historicky velmi překvapilo, že zejména pan prezident Klaus nakonec Lisabonskou smlouvu podepsal, vede mne to k přesvědčení, že můj laický výklad Ústavy je chybný, a že opravdu máme ve svém ústavním pořádku zakotveno, že ústavní činitelé nemají přiznáno právo nepodepsat.

Dovolte mi moji laickou úvahu. Principem zastupitelské demokracie je, že si volíme své zástupce. V současné době ve společnosti převládlo přesvědčení, že si je volíme proto, aby dělali to, co my chceme. Nikoliv, to není demokracie a už vůbec ne zastupitelská, to je populismus v nejčistší podobě. Volíme si je proto, že to mají být osobnosti a odborníci zkušení ve správě věcí veřejných, aby za nás tyto věci spravovali co nejlépe, dle svého vědomí a svědomí. My bychom ve volbách měli zhodnotit výsledek jejich práci a buď jim jejich mandát obnovit, nebo ho dát někomu jinému. Pokud svým zvoleným ústavním činitelům systémově odpíráme právo konat podle jejich vědomí a svědomí, máme v našem právním systému chybu.

Pozn. Rád bych na tomto místě exaktně a pro diskutující uvedl, že toto není obhajoba současné vlády ale zamyšlení nad obecnými pravidly v ČR. Děkuji

  1. 2.       Pohled politický

Je velmi logické, že oba tyto kontroverzní podpisy vzbudily reakce na politické scéně, ale nedá mi to neupozornit na pro mne poměrně zajímavý názorový veletoč ČSSD. Jestli něco v životě totiž nemám rád, je to pokrytectví, a v tomto bodě mne ČSSD opět nepřekvapila.

Když se v ČR vedl boj o Lisabonskou smlouvu, byla to právě ČSSD, kdo aktivně vyzývala prezidenta Klause, aby s podpisem neotálel a podepsal Lisabon neprodleně, a když to odepřel, začala zkoumat, zda nelze kvůli tomuto dokonce prezidenta odvolat. Ještě na jaře roku 2012 vyhrožovala ČSSD prezidentovi žalobou, když bude i nadále otálet s podpisem některých mezinárodních smluv (viz. http://zpravy.idnes.cz/klaus-porusuje-ustavu-rika-cssd-a-zvazuje-spor-u-soudu-pgv-/domaci.aspx?c=A120223_214636_domaci_mad ).

Dle ČCSD tedy prezident má jednoznačně povinnost podepisovat a nemá právo nepodepsat. Zcela opačně však přistupuje (na základě stejného článku Ústavy) k premiérovi, který dle ČSSD tuto možnost samozřejmě má. Inu, jak se nám hodím do krámu (oprava – do Lidového domu). ČSSD by si místo pokrytectví měla uvědomit, že kvalitu vlády a úroveň demokracie ve společnosti určuje kvalita opozice a ta je díky této straně vskutku mizivá.

Autor: Tomáš Balvín | čtvrtek 10.1.2013 10:12 | karma článku: 14,84 | přečteno: 835x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Ani vás nepustí do haly. Podvodů při prodeji lístků na MS v hokeji přibývá

6. května 2024

Organizátoři i policie varují: Kupovat vstupenky na mistrovství světa v hokeji od někoho jiného než...

Katar plánuje vyhoštění lídrů Hamásu, ale není kam. Jordánsko je zpět nechce

6. května 2024

Premium Katar je místo, kde si lídři teroristické organizace Hamás léta užívali pětihvězdičkového luxusu....

Za bydlení politiků platíme tisíce, vládní byty a vily mnozí z nich nevyužívají

6. května 2024

Premium Stát jen za tento rok zaplatí za bydlení v Praze mimopražského ministra školství Mikuláše Beka...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik