Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mediokraté a prasátko Babe

Ve stínu mainstreamových událostí okolo prezidentské volby, jsem se rozhodl napsat článek, který s tímto tématem zdánlivě vůbec nesouvisí – o události staré téměř 12 let. Před tím jsem alepoložil několika svým přátelům tři otázky: 1) Víte co je to mediokracie a kdo jsou mediokraté? 2) Víte kdo je prasátko Babe? A 3) Myslíte si, že by mohli mít mediokraté a prasátko Babe něco společného? Stejné otázky kladu i Vám.

U mých přátel se odpovědi na první dvě otázky poměrně odlišovaly, v závislosti na osobních preferencích každého z nich. Ti, kteří se zajímají o politiku a dění kolem sebe znali pojmy mediokracie a mediokraté a správně odpověděli, že se jedná o takové státní zřízení, které předstíraje demokracii, je ve skutečnosti ovlivňováno a mnohdy řízeno přes média různými vlivovými skupinami. Ve své podstatě přesně to, co je nyní v naší zemi. Ti, kteří se o politiku příliš nestarají, to většinou nevěděli, ale s malou nápovědou rychle domysleli.

Prasátko Babe, hlavního hrdinu filmu Babe – Galantní prasátko znali především ti, v jejichž okolí se objevují malé děti.  Film o prasátku, které se vzepřelo osudu stát se pečínkou a rozhodlo se být pasteveckým psem, patří do škatulky mírně nadprůměrných, ale hlavně roztomilých dětských filmů, které pobaví děti takovou formou, která je snesitelná i pro dospělé a proto se pyšní označením rodinný film.

Překvapivě však odpověď na třetí otázku byla téměř totožná: „Ne, Nikoliv, Neumím si to představit, že by mohly mít něco společného.“

Jak jste odpověděli Vy? Je vůbec možné, a by se zrůdný, svrabem a špínou prolezlý svět politiky potkal s bezelstným prasátkem ze světa dětí?

Ano, možné to je. V historii naší země došlo ke zdánlivě nevýznamné události, která protnula tyto dva zcela rozdílné světy a vytvořila jejich společný bod.  Banální a až směšná situace, která svými důsledky dodnes ovlivňuje a řídi náš stát.

Je léto roku 2001, tedy zcela konkrétně neděle 22. července čas někdy okolo 12:15, čas oběda a značná část právě sleduje jeden televizní pořad – one man show Vladimíra Železného, tehdejšího generálního ředitele dodnes nejsledovanější české televize TV NOVA. Pan Železný právě uzavírá velkou sázku o malé pivo (tedy resp. o láhev kvalitního šampaňského). Předmětem sázky není nikdo jiný než prasátko Babe, tedy přesněji dětský film o něm a Vladimír Železný právě přesvědčuje svoje diváky (Nováky), že tento film vůbec není průměrný, nebo nadprůměrný, ale je to „megahit“ určený především dospělému publiku a proto se vsadil se svojí programovou ředitelkou, že když ho nasadí do hlavního vysílacího času ve všední den od osmi večer, bude nejsledovanějším pořadem v kategorii dospělých diváků, protože diváci TV NOVA, stejně jako on, jejich ředitel přeci rozpoznají dobrý film že?

Marketingový tah na zvýšení sledovanosti hodnotili jedni, TV NOVA dochází peníze a dělá z nouze ctnost, když nasazuje levnější filmy do prime time, říkali druzí.

Den D byl stanoven na středu 25. Července 2001 a Železný spustil  upoutávkovou kampaň, která v kombinaci s uzavřenou sázkou jeho Nováky doslova přikovala k obrazovce. Film Babe – Galantní prasátko dosáhla podílu sledovanosti v kategorii dospělých 47%. Film, který všude jinde ve světě dosahoval v této kategorii méně než 15% a většinou jen okolo 10% najednou získal tří až čtyřnásobek dospělých diváků proti jiným zemím.  Rozdíl cca 30 až 35% podílu znamenal přepočteno přibližně 1 milion diváků. Pan Železný svou sázku vyhrál, bohužel nejen to.

Ono totiž vůbec nešlo o sázku, ta byla jen nástrojem. Na pozadí této události byl jasný vzkaz všem tehdejším politikům této země. Podívejte se – tady máte exaktně změřeno, že ovládám 1 milion diváků, kteří po patřičné mediální přípravě, udělají, co já chci. Jeden milion dospělých diváků se rovná jeden milion voličů. Číslo, které bezpečně zaručuje vítězství téměř v každých volbách. Dne 25. července 2001 díky bezelstnému a navýsost roztomilému prasátku Babe byla v České republice zcela nenápadně ustavena mediokracie a bez jakékoliv nadsázky byl Vladimír Železný prvním mediokratem v zemi.

Od toho okamžiku bylo hlavním cílem všech politiků v zemi, dostat se do diskusního pořadu TV NOVA (populární Sedmička) a zároveň nebýt viděn v negativně vystavených zprávách této televize. A pan Železný měl předem za to vše danou cenu – hádejte jakou? Dnes jí platíme – přímá volba prezidenta. Jeho úvaha byla prostá, pokud bude přímá volba prezidenta, budu to já, kdo rozhodne o tom, kdo bude dalším prezidentem a nic mi nebrání v tom, abych se jím stál já sám.

Nikoliv shodou náhod, ale přímá volba prezidenta se stala jedním z hlavních témat voleb 2002 a vítězná ČSSD jí měla ve svém programu, zatímco poražená ODS nikoliv. A nově ustanovená vláda měla hned jako první bod svého programu změnu Ústavy tak, aby umožňovala přímou volbu prezidenta.

Jenže cena byla příliš vysoká. Neuvěřitelně. A nikomu se jí nechtělo platit. Aby se skutečně nemusela zaplatit, bylo potřeba jediné. Odstavit Vladimíra Železného od jeho vlivu a to za každou cenu. Kde je vůle, tam se najde i cesta, zejména když jsou zdroje. Ten příběh znáte dobře a tak víte, že odstavení Vladimíra Železného stálo české daňové poplatníky 10 mld. Kč. Jediné co po něm zůstalo, bylo zaseté semínko úvah o přímé volbě prezidenta.

Jenže mediokracie již byla ustavena, vazby vytvořeny a celý systém fungoval dále i bez Vladimíra Železného a jeho TV NOVA. Do nového systému se totiž velmi rychle zapojila další média a vznikly další mediokraté a vytvořili mediokratickou síť, která v určitých obměnách funguje dodnes. O přímou volbu prezidenta nikdo z mocných ve skutečnosti už nestál, za to o jiné benefity ano. A tak se z mediálního světa stává základní nástroj určující politické dění v naší zemi.  Vlivové skupiny začaly prostřednictvím medií dosazovat do volených funkcí nikoliv osobnosti, ale své loutky, které pokud se vzepřou, jsou velmi rychle mediálně postaveny ke zdi a demonstrativně popraveny. Je jedno, jaká je pravda, rozhodující je mediální obraz, který vrtí psem.

Není to náhodou, že takzvaná „blbá nálada“ ve společnosti, tedy jistá forma frustrace společnosti z politického vývoje, se datuje zejména do druhé poloviny první dekády tohoto století. Je to prosté. Ty kýble špíny, které na sebe různí mediokraté vylili v médiích, časem přinesly své hořké ovoce poznání.

Dál už není co vypravovat, protože nemá smyslu popisovat to, co sami prožíváte. To semínko, které zasadil Vladimír Železný z velmi zištných důvodů, nakonec vyklíčilo a plody na této rostlině dozrály právě nyní a někomu chutnají sladce jinému hořce. Stejně tak dále bují mediokracie, která pevně zakořenila v živné půdě české politiky a není síly, která by jí dokázala vykořenit. To vše díky jednomu malému bezelstnému prasátku, které nemělo v úmyslu nic jiného, než pobavit malé děti. Bylo však donuceno se potkat se světem, ve kterém nemělo nic dělat.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | středa 16.1.2013 13:23 | karma článku: 19,92 | přečteno: 969x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Ve Vatikánu zadrželi českého faráře s pistolí, noži a šroubovákem

6. května 2024  9:51,  aktualizováno  11:25

Při vstupu do Vatikánu policie o víkendu zadržela faráře z České republiky, který měl u sebe v...

Začátek týdne bude oblačný s bouřkami. Slunce se vrátí ve středu

6. května 2024  6:23,  aktualizováno  11:22

Zataženo až oblačno vydrží na většině míst v Česku až do poloviny týdne. Česku se nevyhne ani déšť,...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik