Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

ČSSD to nikdy nepochopí

ČSSD nikdy nepochopí, jak fungují daně a jaké mají konkrétní dopady. Nepochopí, že proto, aby lidé platili daně, musí věřit, že za ně dostanou skutečnou protihodnotu v podobě veřejné služby. Bohužel to nechápou ani nově příchozí politici.

Bohužel i po dvaceti třech letech naše politická elita nechápe, že fungující stát není o jiném nastavení současných daní a ve zvýšení přerozdělení vybraných peněz. A tak i nově vznikající vláda jen řeší, komu ubere a komu přidá, či spíše jak ubrat všem, aniž by to bylo vidět příliš okatě. Na fungování státu má nastavení daní pramalý vliv a jeho změnou ČSSSD vskutku fungující stát nezajistí. A to že chce pan Babiš řídit stát (či státní úřady) jako firmu je sice chvályhodné, ale nemožné, neboť na to ve státním sektoru nejsou lidé. A z praxe by měl tento pán vědět, že úspěch každého podniku (firmy) stojí právě na lidech. Kde je chce pan Babiš vzít, to už neříká.

Dokud nebude fungovat vymahatelnost práva, ochrana soukromí a majetku, systém školství a zdravotnictví, dokud občan nebude pro stát a jeho úředníky platícím klientem, nýbrž pořád jen obtížným a problémovým žadatelem, tak se lidé budou přirozeně vyhýbat jakékoliv dani. Nikdo nechce platit za špatnou službu.

Politici v ČSSD prostě nepochopí, že pokud chtějí vyšší daňové inkaso, musí primárně nechat lidem více peněz na spotřebu. Naopak je až směšné, jak se snaží lidem namluvit, že řešení špatné ekonomické situace státu leží na příjmové straně, ale přitom se dušují, že zvýšení daní postihne jen jakousi blíže neurčenou skupinu lumpů, parazitů a zbohatlíků, kteří si nezaslouží nic než zdanit. Nechápou, že v každé skupině poplatníků budou lidé poctiví i nepoctiví a tak jakákoliv „systémová“ změna nastavení daní povede především k postihu těch poctivých, které by měl naopak stát chránit.

Mnohem více by bylo prospěšnější budovat daňovou stabilitu. Není nic horšího pro ekonomiku, než že se v posledních letech v CŘ každý rok měnili daně několikrát. Neexistuje jediná daň, kde by se neměnila buď sazba anebo základ. Pro každého podnikatele či investora (a zejména zahraničního) je stát neuvěřitelným rizikem, které ohrožuje jeho podnikání. Naší ekonomice a občanům tohoto státu by mnohem více prospěla stabilita a neměnnost daňového systému (když už pánové nemají odvahu daně razantně snížit, což by bylo skutečně potřeba), než zvyšování daňové zátěže či výměna jedné daně za druhou.

Naši politici už mnoho let připomínají podnikatele, který je přesvědčen, že si zajistí vyšší příjmy zvyšováním cen svých výrobků bez adekvátního zvýšení kvality a pak se strašně diví, že jeho zákazníci hledají alternativní řešení. A tak s ubývajícími zákazníky stále zvyšuje ceny a doufám v zázrak.

 

Tak například současné záměry dle návrhu koaliční smlouvy:

1)      Minimální daň pro OSVČ jako „bič“ na tu část OSVČ, kteří „parazitují“ na systému tím, že uměle minimalizují své daňové příjmy. Jak na to asi budou reagovat dotčené OSVČ?

  1. Ti, kteří jen optimalizují svojí daň, převedou své podnikání na s.r.o. a zvolí jinou formu optimalizace (a že jich legislativa poskytuje mnoho)
  2. Ti, poctiví, jejichž skutečné příjmy jsou na úrovni minimální mzdy nebo jsou dokonce ve ztrátě, své podnikání ukončí. Nastoupí na úřad práce a budou si hledat práci na černo, protože trh s černou prací vzroste díky minimální mzdě.

 

Reakcí trhu tedy bude úbytek OSVČ a nárůst s.ro. podnikatelů a nezaměstnaných. Je neuvěřitelným paradoxem, že snaha ČSSD o „sociální spravedlnost“ při zvyšování daňových příjmů vede k tomu, že zaměstnanec s minimální mzdou bude mít vyšší skutečný čistý příjem než  OSVČ s obdobným zdanitelným základem. Ošklivé OSVČ pravděpodobně splňuje definici skupiny osob, které si nic jiného než zhoršení životních podmínek nezaslouží.

 

2)      Druhým bonbónkem je zvýšení minimální mzdy. Tak samozřejmě, že mají politici pravdu, že existuje mnoho osob, které berou minimální mzdu jen fiktivně a zbytek dostávají na ruku. Je ale tohle řešení? Nikoliv, není. Opět platí to, že podnikatel bude chtít svůj podnik udržet a zaměstnanec zase udržet svůj příjem. A ani jeden nemá důvod řešit problém státu. Takže se domluví tak, že se ze zaměstnance s minimální mzdou stane nezaměstnaný na podpoře, který bude vykonávat černou práci. Stát prodělá, podnikatel ušetří a zaměstnanec je na svém. Nebo si snad vážně ČSSD myslí, že zaměstnanci ve snaze udržet si status a ochranu pracovního poměru raději donutí svého zaměstnavatele k bankrotu? Jediní zaměstnanci, kteří mají tento přístup ke svému živiteli, jsou státní zaměstnanci.

Takže to dopadne podobně jako v předchozím bodě, nárůst nezaměstnaných, pokles daňových příjmů a růst sociální výdajů na podporu v nezaměstnanosti. A abych nezapoměl ještě nárůst mzdových nákaldů ve státním rozpočtu.

 

3)      Sektorová daň! Popravdě tady už přestává být legrace. To nejhorší co může vláda udělat je zavést jakoukoliv novou daň. Ovšem ČSSD je přesvědčena o tom, že prostě jsou firmy, které může dále zdaňovat za potlesku voličů. Nepochopí, že tomu tak není. Jakákoliv nová daň vede pouze ke dvěma možným efektům – buď je promítnuta do ceny pro konečného spotřebitele (zaplatí to občané), nebo dojde k daňové optimalizaci, pokud bude možná. Politici zjevně vůbec netuší, jak uvažuje investor a tak žijí v bláhové naději, že dokáží investora donutit k tomu, aby se s nimi rozdělil o výnos ze svých investic. Nedonutí. Pokud investice přestane generovat požadovaný výnos, investor se přesune jinam. Je mu jedno jestli investuje v ČR či jinde na světě. Kapitál je přenosný. Doba, kdy majitelé za žádnou cenu nechtěli zavřít svůj podnik je už dávno pryč.

Takže očekávaný efekt? Růst cen dotčených služeb a výrobků pro končeného spotřebitele a úbytek zahraničních investorů, protože ve státě kde se každý rok mění pravidla hry, nikdo podnikat nebude.

 

4)      Snížení DPH a léků a knih. Jak chvályhodné. Konečně alespoň náznak snížení daňové zátěže. Jenže? Samozřejmě, že to má háček.  Nejprve knihy a tiskoviny. Jsme přeci vzdělaný národ, takže potřebujeme knihy a tiskoviny. V praxi ale klesá prodej papírových medií a i tištěné knihy začínají být vytlačovány elektronickými čtečkami. Celkově jde o úpravu, která sice potěší, ale je kosmetická a stát téměř nic nestojí.

A snížení DPH na léky? Co si budeme nalhávat, tady ČSSD kašle na občany, ale zachraňuje pozadí sama sobě. Pomalu se hroutícímu systému financování zdravotnictví chce „konečně sebrat“ poplatky a tak musí řešit deficit v systému zdravotního pojištění, zdroje však nejsou, takže existuje jedno jediné řešení, Snížit výdaje a věřte tomu nebo ne, snížení DPH u léků sníží především výdaje zdravotnických zařízení a tedy i výdaje zdravotních pojišťoven. Zaplať pánbůh, že na tomto lidé vydělají. Vydělají na tom také výrobci léčiv, neb se dostanou do režimu 21% na vstupu ale na výstupu jen 5%.. A ČSSD jako bonus získala argument pro zavedení sektorové daně.

 

Co říci na závěr? Kéž by se našla strana, která by lidem říkala věci, tak jak jsou. Kež by se našli politici, kteří umí přemýšlet.

Jenže kde je vzít?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Balvín | čtvrtek 12.12.2013 15:08 | karma článku: 36,33 | přečteno: 1996x
  • Další články autora

Tomáš Balvín

Co Vám vláda včera neřekla o Vašich důchodech a novináři se báli zeptat

Poslouchal jsem včera tiskovou konferenci vlády „ZA pět minut dvanáct“ a odešel jsem se zvláštním pocitem, že něco podstatného chybí. Jako by vláda něco neřekla, či spíše schovala mezi řádky. Intuice většinou nezklame.

12.5.2023 v 9:40 | Karma: 35,06 | Přečteno: 1403x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Demokracie vs. Demokraté

„Tož demokracii bychom už měli, teď ještě nějaké ty demokraty.“ (Tomáš Garrigue Masaryk). Není výstižnějšího citátu pro nadcházející povolební dobu.

24.1.2023 v 11:58 | Karma: 17,37 | Přečteno: 332x | Diskuse

Tomáš Balvín

Volíš Losnu nebo Mažňáka?

Všichni, kdo četli, už vědí. Ve Foglarově knize Záhada hlavolamu přímá volba Velkého Vonta rozdělila jinak soudržné Bratrstvo Vontů. Přímá volba rozděluje.

16.1.2023 v 17:42 | Karma: 20,27 | Přečteno: 523x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Tomáš Balvín

Vláda národní katastrofy

Současné pětikoaliční vládě Petra Fialy se začalo říkat Vláda národní katastrofy. Nutno říci, že plným právem, alespoň co se týče rozpočtové odpovědnosti.

5.10.2022 v 16:21 | Karma: 37,27 | Přečteno: 1591x | Diskuse| Politika

Tomáš Balvín

Závislost je opakem svobody

Zvětšující se závislost občanů na státu opravdu není znakem svobody, naopak se to čím dál více blíží ekonomickému zotročení.

15.7.2022 v 11:32 | Karma: 16,62 | Přečteno: 307x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

V Česku byla opět vidět polární záře. Objevit se může i v dalších dnech

6. května 2024  12:08

V noci na pondělí bylo možné z Česka sledovat polární záři. Nejjasnější byla po půlnoci a poté...

Sražení ženy a vnuček autem má druhou oběť, v nemocnici zemřelo jedno z dětí

6. května 2024  12:02

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Odvolací soud potvrdil osvobození učitelky, která popírala válečné zločiny

6. května 2024  10:18,  aktualizováno  11:36

Pražská učitelka Martina Bednářová, která čelila obžalobě z popírání ruských válečných zločinů na...

Přijdou bouřky s vydatným deštěm, do zítřka naprší i přes 50 milimetrů

6. května 2024  11:31

Při bouřkách a dešti může od pondělí do úterního rána místy v Česku napršet v úhrnu přes 50 mm,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 145
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2489x
Jsem profesí ekonom, analytik a investiční manažer.

Jsem ale především člověk, kterého zajímá dění kolem něj a není mu lhostejné, co se bude dít dále. 

Aktuálně se podílím na vzniku nové poltické strany PRO (Právo Respekt Odbornost) jako její ekonomický expert.

Seznam rubrik