Trpaslíci vs. obři, část 1. - remíza!

Tak nám skončilo první kolo základní části Ligy mistrů. Na trávníky po celé Evropě vyběhli nejen ti nejlepší z nejlepších, ale také několik nečekaných a překvapivých účasníků této milionářské soutěže. A jak právě tito "trpaslíci" dopadli? Překvapivě dobře, ostatně skóre 1-2-1 (výhry-remízy-prohry) je více než výmluvné.

Nejprve bych měla začít tím, koho vlastně mezi "trpaslíky" počítám. Jednoznačně tam patří dánský Aalborg, kyperská Famagusta, rumunská Kluž a Borisov z Běloruska. Zatímco první dva týmy dokázaly na hřištích soupeřů (konkrétně Celticu a Brém) remizovat, Kluž v Římě v souboji s tamním AS dokonce zvítězila! Skvělou bilanci nováčků pak sice mírně pokazili Bělorusové, ale snad jen blázen by jim vyčítal, že s Realem Madrid na jeho domácím stadionu prohráli 0:2.

Tyto výsledky více než jen naznačují, že zatímco české týmy sice mají plnou pusu řečí, ale skutek utekl, týmy z východu Evropy (Aalborg s Famagustou prominou) toho zdaleka tolik nenamluví, o to víc však bojují - a hlavně bodují. Což z hlediska našeho národního koeficientu rozhodně není dobré.

Jistě, coby fanoušek fotbalu mám tak trochu škodolibou radost, když vidím, že "trpaslík" porazil "obra" (nebo chudý bohatého, chcete-li). Ale podívám-li se na to z pohledu českého diváka, vždycky se trochu vyděsím. My tu pořád omíláme, jak Sparta tohle a Slavie tamto, jak je Baník letos silný, Boleslav vhodně doplnila kádr a že letos už konečně v té fotbalové Evropě něco ukopeme. Jenže jak to vypadá ve skutečnosti? Obě pražská "S" vypadla v předkole LM, ačkoliv proti nim rozhodně nestáli věhlasní soupeři typu Arsenal nebo Liverpool a Liberec ztraskotal v Poháru UEFA na slovenské Žilině (!).

Teď čeká v 1. předkole PU Slavii rumunský Vaslui, Spartu chorvatské Dinamo Záhřeb a Baník si zakope proti ruskému Spartaku Moskva. Tak uvidíme, snad alespoň jeden z nich do hlavní fáze této "soutěže útěchy" postoupí a zase trochu zviditelní jméno našich týmů v Evropě. Držme palce, český fotbal to bude potřebovat!

Autor: Barbora Tesnerová | čtvrtek 18.9.2008 11:02 | karma článku: 15,97 | přečteno: 2444x