Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Senegal (3)

Přilétáme do Senegalu. Bereme si naše zavazadla a jdeme na kontrolu pasu. Vybíráme si řadu pro tranzit a začíná takový menší výslech.

Co jsme dělaly v Guineji, proč letíme přes Senegal, jak to že nemáme víza.. Hlavně se nepřestat usmívat. Přichází další policajt a že půjde s námi odbavit zavazadla. Dovede nás k místu odbavení a protože asi na něj působíme důvěryhodně, tak nás pouští s větou, že až se odbavíme, ať za nim přijdeme do kanceláře.

Čekáme na odbavení – mělo by začít asi za deset minut. Je nesnesitelný vedro. Je tu něco jako větrák, tak se pokoušíme čas od času k tomu stoupnout, ale moc to nepomáhá. Vrací se náš policajt, domlouvá se s paní co bude odbavovat, ať nás vezme první. My s Luckou tohle privilegium odmítáme a stojíme dál v řádě.

Konečně jsme odbavený. Jdeme za policajtem do kanceláře a domlouváme se, kam můžeme a kam ne. Nesmíme opustit letiště zní závěr. Máme tu osm hodin čas, tak ho alespoň přemlouváme, ať můžeme jít alespoň do restaurace. Souhlasí.

Nejdříve míříme do pobočky Air France. Zkoušíme zjistit, zda máme nárok na nějaké jídlo.. Pokoušíme se je přesvědčit, že to není naše chyba, že letíme 26 hodin místo 8 a ještě jindy než jsme měly, že má zásluhu na tom právě Air France a že ani nemáme místní peníze. Říkají, že to zařizují na odbavení.

Vracíme se k odbavení. Nic nám nedali. Nikdy to nedělají. Tuhle odpověď jsme čekaly.

Kupujeme si něco k pití a jdeme si už sednou do čekací haly. Už zde čeká pár lidí, mezi nimi i asi sedmdesátiletý pán s mladou černoškou. Nohy má položený na sedačce před sebou a celkově to vypadá i dle toho jak pokřikuje, že si musí o sobě myslet, jakej je frajer.

Asi po dvou hodinách čekání jsme se rozhodly, že si půjdeme dát něco do blízkého baru. Nikdo zde není, jen barman a několik švábů. Sedáme si k baru. Objednáváme si něco k pití. Rozhlížím se kolem a najednou zpoza baru vybíhají dvě myši. Skočí po sobě a zase běží zpátky. Říkám Lucce: „Jsou tu myši, viděla jsi je?“ Ne, že bych se myší bála, ale už minulou cestu jsem se setkávala v místnosti, kde jsme přespávali s jednou myší. Vždycky jsem ji viděla jen já, tak už jsem přemýšlela, zda nemám nějaké vidiny. Lucka ji neviděla. Ptá se však barmana: Vy tu máte myši?“. Barman s úsměvem odpovídá, že mají. Jsem ráda, že to nejsou nějaké halucinace.

Po pultu se k nám blíží ohromný šváb. Může mít tak osm centimetrů. Bereme si své skleničky a čekáme až odleze. Slézá dolů a vylézá Lucce na příruční zavazadlo. Nahoře se zastavil a prohlíží si nás. Po chvilce ho to přestalo bavit a odchází z baru. Koukáme po něm. Barman se kouká, kam to koukáme. Objevil střed našeho zájmu a vychází ven z baru. Slyšíme křupnutí a barman se s úsměvem vrací.

Konečně nastupujeme do letadla. Vzhledem ke stávce neletíme letadlem Air France ale letadlem jiné společnosti. Televizi nebo hudbu tu nemůžeme čekat. Píši ještě domů, že máme zpoždění, takže nestihneme navazující let a odlétáme.

Po dlouhé cestě, kterou se nám docela podařilo prospat, přilétáme do Paříže. Pouštím mobil a dostávám zprávu od mamky: „Tak mi v Air France řekli, že jste letadlo do Prahy stihly, tak táta pro Tebe jede". Jsem strašně naštvaná, jak tohle mohli říct a že tam táta pro mě úplně zbytečně jede, protože my teprve přiletěly do Paříže. Ihned mu volám. Zastihla jsme ho právě na cestě. Dozvěděla jsem, že jim dokonce i řekli, že sedíme vedle sebe.

Jdeme na pobočku Air France a ptáme se, kdy nám letí další letadlo. Říká že večer. Je 8:30. Mezitím letí asi tři lety, ale jsou prý obsazený. Říkáme mu, že se musím kvůli lékům dostat domů co nejdříve. Po několika minutách nám říká, že našel dvě místa v letu v jedenáct.

Konečně přilétáme do ČR. Jdu si počkat na zavazadla. Aspoň že se neztratilo. Odcházím k východu, ale ještě mě stíhají odchytit policajti, ať jim ukážu, co mám v zavazadle. Moje zavazadlo v roztrhaném igelitovém pytli moc důvěryhodně nevypadá.

Autor: Tereza Kvasničková | pondělí 17.12.2007 6:35 | karma článku: 12,21 | přečteno: 1652x
  • Další články autora

Tereza Kvasničková

Boko Haram – dvě slova vzbuzující strach nejen v Nigériii

Před několika hodinami se objevil článek o dalších unesených ženách skupinou Boko Haram. Kdo však tito ozbrojenci jsou, jaký cíl má tato skupina a jak se to dotýká i ostatních zemí? A hlavně proč se jim věnuje nyní po 12 letech existence takováto publicita?

10.6.2014 v 11:14 | Karma: 18,66 | Přečteno: 882x | Diskuse| Politika

Tereza Kvasničková

Vzdělání jen pro vybrané?

Co se týká Ameriky, narazila jsem již na věci, které mě překvapily, ale to že budou zakazovat i vzdělávat se těm, co žijí v zemích, s kterými Amerika nemá dobré vztahy, to už mě donutilo ozvat se nahlas.

29.1.2014 v 7:57 | Karma: 10,04 | Přečteno: 950x | Diskuse| Politika

Tereza Kvasničková

Strach a nevyspání

Po týdnu ve Freetownu se přesouváme do Kabaly - severovýchod Sierra Leone. Přesto, že se budou brzy v zemi konat prezidentské volby, je zde klid. Moje překvapení, když zjišťuju, že mé největší obavy způsobí krysa.

24.7.2013 v 8:00 | Karma: 10,05 | Přečteno: 517x | Diskuse| Cestování

Tereza Kvasničková

Sýrie, pouze mezi Ruskem a Čínou?

Ze všech aktuálních mezinárodních otázek pokračující násilí v Sýrii a způsob, jakým způsobem se projednává, si získalo v posledních týdnech a měsících největší pozornost. Sýrie je poslední ze zemí Blízkého východu a severní Afriky, která byla postižena arabským jarem.

31.7.2012 v 8:02 | Karma: 9,14 | Přečteno: 633x | Diskuse| Politika

Tereza Kvasničková

Jak moc hodnotíme podle vzhledu

Tenhle článek trochu odbočuje od toho, co obvykle píšu, ale setkávám se s tímto tématem všude, ať v Čechách, Gruzii, v Guineji a tak mi to nedá o tom nenapsat.

17.8.2011 v 8:12 | Karma: 13,14 | Přečteno: 1711x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!