Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kudy vede cesta z krize

Po zklidnění veřejného mínění z nedávných peripetií s amnestií a přímou volbou prezidenta (ke kterým jsem nechtěl zaujmout tisící osmi sté devadesáté páté modifikované stanovisko v pořadí) se nyní vytvořila troška času a prostoru pro seriózní blogerskou práci.

Úvodem předesílám, že si nečiním nárok na prezentaci v odborných periodikách.
Rovněž zde nehodlám užívat přesná a podložená čísla, čerpaná z důvěryhodných pramenů,
jako to činí vědecké práce.
Pokud použiji argumenty, které podpoří mou práci, odmítám nařčení z demagogie kvůli
vynechání těch, které ji naopak nepodpoří.
Čerpáním relevantních údajů od třetích stran se vystavujete riziku, že se budete ztrácet
v mých myšlenkových konstrukcích. (Ačkoliv to vám stejně hrozí vždy.)
Pro úplnost uvádím: Toto je jenom blog.

Pro všechny, kteří se začali ztrácet již v mém úvodu, jej rád vysvětlím:
nedávno jsem si přečetl licenční ujednání firmy produkující software.

Ale přistupme - po vzoru starých latiníků - in medias res, tedy přímo k věci.

Prvotním podnětem k mé práci se stalo shlédnutí dokumentu "Robota", který je na YouTube rozdělen do čtyř částí:

Není zde prostor na to, abych se zabýval rozborem celého dokumentu, rozborem příspěvků jednotlivých erudovaných odborníků či vlastními názory na danou problematiku. Ale chci si ve své práci pohrát s jednou myšlenkou, která v dokumentu zazněla.
Hned v úvodu třetího dílu je vysvětleno, jak dochází k odčerpávání finančních zdrojů z komunity (vesnice, region), které způsobí ztrátu finanční rovnováhy (to je ukázáno na příkladu tří hromádek a šesti zápalek na stole).
Zkráceně a česky: pokud si lidé budou kupovat jen dovážené věci, odtečou jim tak všechny jejich peníze. To je jasné (i když někteří možná právě teď objevují nové světadíly).

Podívejme se ale, co by se stalo, když by malý region byl soběstačný a finance z něj neodtékaly.
A zde nastupují má určitá zjednodušení, vůči kterým jsem se vymezil hned v úvodu. Chtěl jsem,
aby se jednalo o nákup služby, tj. prakticky 100% podíl práce (typicky: kopáč - žádná kancelář;
daňově uznatelné náklady - krumpáč, lopata, rukavice) a současně se jednalo o lokální službu.
Zde již kopáč nevyhoví, protože by se mohlo jednat o ukrajinský export.

Zvolil jsem místní geodetickou firmu a místní kadeřnictví. Neřeším jejich hodinovou mzdu, ale finanční toky. Geodeti vyměří přípojku silnice (tak se do regionu dostanou finance
- třeba z veřejných zdrojů). Realizují zakázku za 13.000,-Kč, kde 1.000,-Kč jsou náklady na chod firmy (nájem, elektřina) a těch 12.000,-Kč jsou mzdové náklady pracovníka/ků. Ten ovšem na účtu nebo v peněžence uvidí jenom 6.000,-Kč (kašlu na přesná čísla - viz preambule). A všechny tyto peníze se rozhodne utratit ve prospěch místního kadeřnictví.
Do kadeřnictví 1x měsíčně on + manželka + dítě, 100+300+100; za rok rovných 6.000,-Kč.
Jenže kadeřnictví má také své náklady (přiznejme jim 10%) rovných 600,-Kč. A zbytek (5.400,-Kč) jsou již mzdové náklady, takže stříhající-holící*) obdrží na účet nebo do peněženky jako mzdu čistých 2.700,-Kč.

Pro ty z vás, kterým není jasné o co se snažím: simuluji šoupání zápalek po stole z hromádky na hromádku tak, aby zápalky nespolkla globální ekonomika. Zatím se nám "objevily zápalky" na hromádce č.1 a přesunuly se - v rámci lokální ekonomiky - k hromádce č.2. Další tok k hromádce č.3 nahradí zpětný tok, neboť stříhající-holící se rozhodne postavit garáž a potřebuje ji zaměřit. Zaplatí geodetické firmě oněch lokálně vydělaných 2.700,-Kč. Náklady firmy geodetů budou proporcionálně nižší (cca 200,-Kč), zbytek je opět mzdový náklad. Na účtu/v peněžence geodeta se objeví částka 1.250,-Kč.

Rekapitulace: je dostavena přípojka, jejíž vyměření bylo zdrojem místních financí, geodeti chodí ostříháni, stříhající-holící má zaměřenou garáž a v místní ekonomice zůstalo 1.250,-Kč.
Čili po přesunutí financí z hromádky 1 na 2 a konečně na 3 (vlastně zpět na 1) máme (při odpočtu cca 15% z původní částky  za nájem, elektřinu, neboli provozních nákladů) z původních 13.000,-Kč na hromádce 1.250,-Kč.
I při zanedbání daně z příjmů (prostě žádné nejsou nebo se uplatní odpočet) máme v regionu krásných cca 10% původní částky, což by se - v případě odtoku financí do globální ekonomiky - rozhodně nestalo. Pro rýpaly dodávám, že si nevšímám ani DPH, neboť oněch 15-21% celkový (zaokrouhlený a tristní) výsledek tak fatálně neovlivní (řekl bych maximálně o pár stovek - směrem dolů). Stejně tak neřeším, že zaměření přípojky se za ty prachy nedá realizovat (vždyť i zaměření garáže si geodeti ocení spíše částkou kolem 5.000,-Kč), je to hra čísel, kdy mne zajímá, jak si ty peníze hrají škatulata hejbejte se a je zřejmé, že přiteče-li 130.000,-Kč, zůstane v případě dvojího přesunu mezi hromádkami maximálně 13.000,- ale spíše ještě méně (bude-li se jednat o činnosti s velkým podílem lidské práce).
A zase jiní rýpalové mne po právu napadnou, že v případě soukromého podnikání OSVČ by vše vypadalo jinak. Ano, ale vycházím z toho, že lidé se chtějí spíše nechat zaměstnat - třeba u souseda - proč mít vlastní firmu s dalšími starostmi a náklady. Ne vždy se vše dá řešit jediným živnostníkem, systém švarc je potírán a já chtěl popsat model lokálního toku financí, takže tak.

V tom filmu se poukazuje na fakt, že technika a technologie (aby lidem usnadnily život) jim práci berou - dochází tak k převisu nabídky nad poptávkou.

Čili otázka zní: je zde krize proto, že lidé nemají práci nebo lidé nemají práci proto, že je zde krize?
Ať tak či tak, budou-li mít lidé práci, projeví se to vyššími finančními toky v ekonomice, oživení ekonomiky přinese více financí mezi lidi a dále už to znáte z příruček...
Problém, který ale nikdo uspokojivě nevyřešil, zní: jak vytvořit nové pracovní příležitosti?
Zde si dovolím zdánlivou odbočku. Je-li kdekoli na webu článek zabývající se problematikou daní a jejich úniky, vždy v diskuzi pod ním někdo napíše, že neodvádění daní státu je špatné. Přímo hrdelní zločin. Že zaměstnávání načerno způsobuje nízké mzdy pro řádně zaměstnané občany nebo je připravuje o možnost být řádně zaměstnáni.
Zlatá slova.
Prostě zlý kapitalista nesmí zaměstnat nikoho načerno a mít z jeho práce osobní benefit. O.K.
Ovšem když jako nezaměstnaný chcete ušetřit za již zmiňovaného holiče a poprosíte svou tetu, přítulkyni nebo sousedku o patro níž, jestli by vám s těmi vlasy něco neudělala, tak je z vás v tu chvíli rovněž zlý kapitalista, obzvlášť odporný, pokud za to ani nezaplatíte.
A pokud ji zaplatíte a nebude vám vystaven příjmový doklad, jedná se defacto o práci načerno a daňový únik. Že bagatelizuji? Tak si představte, že to takhle budou dělat všichni nezaměstnaní. To už bude slušný balík.
A zde leží ten nápad řešící chybějící pracovní příležitosti. Podobně jako měl Cimrman geniální nápad s dopravou horníků v dole (jak se mu tam zpočátku hromadili), je nápad odstraňující nezaměstnanost a v důsledku toho i krizi rovněž prostý: Nezakazujme práci načerno.
Naopak, vydejme zákon, že práce načerno neexistuje. Vše, co se udělá, bude práce - ať už je vykonaná někým jiným (třeba blízkým či příbuzným) nebo osobně. Ti co dosud proti stávajícím nezákonným praktikám brojili, nyní budou jistě spokojeni. Vždyť by stačilo sofistikovaně určit množství práce nutné pro uspokojení základních potřeb jedince, rodiny. Takový jedinec pak snadno doloží účtenkami za stravování, dokladem o platbě služce či sousedovi, že si nechal všechno udělat a neprovozoval žádnou práci načerno. Pokud ne, pak si zřejmě vše vykonával sám a bude mu vyměřen odvod a doplatek. Leda by prokazatelně doložil, že čas trávil v kině, hospodě, šachovém klubu a proto nepere, nevaří, neuklízí, netopí...
Tato myšlenka se vám možná jeví jako nesmysl, ale v podstatě stejným nesmyslem bylo vyměření pokuty za to, že jedouce na kole, spadnete a způsobíte si úraz. Sice nakonec zákon opravili, ale takto uzákoněno to bylo.
Ostatně náš stát má tím směrem již našlápnuto: v případě vlastnictví komínu musíte dokládat každoročně potvrzení o jeho požární bezpečnosti (zaměstnávej si svého kominíka), v případě prodeje, pronájmu či užívání družstevního bytu jej musíte opatřovat energetickým štítkem, pokud si budete chtít zavěsit na zahrádku lampičku na fotovoltaický článek, také to již nesmíte provést svépomocí, ale pouze osobou (firmou) oprávněnou. A kdo ví, co by se ještě našlo, co si musíte nechat udělat specialisty - i když to vlastně od nich nepotřebujete. Jestli nechcete slíznout pokutu.

Tímto zákonem by nám prakticky zmizela nezaměstnanost, zvýšily se příjmy do státního rozpočtu, oživila ekonomika...zkrátka samá pozitiva. A jedno negativum. Dětská práce. Buď by děti nesměly vůbec pracovat, což je nepedagogické, nebo by za ně odvody platili rodiče. Ale to už by byl jen takový legislativní flastřík.

*)tento tvar je užit schválně, kvůli genderově vyváženému vyznění celé práce

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~nekorektní poznámky pod čarou~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Nevím, možná mi v blogu něco podstatného uniklo. Možná je tento nápad jeden velký blábol a správnou cestou jsou pobídky formou dotací, přifukování dluhové bubliny, tisk krásných nových bankovek a řízené předlužování států. Možná je problém v tom, že dnes jeden člověk s výkonným strojem nahradí práci deseti lidí, ale plat bere za jednoho. Máme pak výkonnou ekonomiku, která má potíže uživit ty, kteří již nejsou schopni najít uplatnění na trhu práce. Nebo jsme opravdu pohodlní jít za prací, která se bude ztrácet z našeho regionu na Ukrajinu, do východní Asie nebo Afriky. Nebo se musíme naučit konkurovat skromnému Číňanovi, který se živí rýží, nemá tolik domácích spotřebičů a celý rok nemusí topit. Nechci ani pomyslet na to, že bychom snad překročili Rubikon únosnosti daní a odvodů. Nebo máme na očích klapky a nejsme schopni vidět to, co viděli naši předkové. Podstatu.

Autor: Teodor Johan | sobota 2.2.2013 23:45 | karma článku: 6,10 | přečteno: 246x
  • Další články autora

Teodor Johan

grafické vyjádření vlivu čtenosti na karmu, zohledňující počet hodnotících a nehodnotících

pro ty, kteří se snaží své písemné projevy realizovat formou blogu, je zpětná vazba defacto dvojí: čtenost a karma. dalo by se namítnout, že k nim patří rovněž i diskuze, nicméně proti této námitce si dovoluji vznést výhrady.

3.7.2017 v 0:50 | Karma: 13,47 | Přečteno: 264x | Diskuse| Ostatní

Teodor Johan

Pozor! Velká prázdninová soutěž právě začíná!

Ve spolupráci s neziskovou organizací Všude dobře, v Evropě nejlépe vypissujeme velkou celoprázdninovou soutěž o hovnotné ceny. Zapojte se i vy! Napětí při hře a odměna na jejím konci stojí za tu trochu vašeho úsilí!

2.7.2017 v 20:00 | Karma: 8,99 | Přečteno: 128x | Diskuse| Společnost

Teodor Johan

Malá poznámka k velkému útoku

"Prosím Vás, já jsem si ještě vzpomněla, že jsem se Vás nezeptala, jestli máte důkazy. Máte důkazy?" "Jistě." "A mohla bych je vidět?"

7.4.2017 v 10:40 | Karma: 43,53 | Přečteno: 2847x | Diskuse| Politika

Teodor Johan

Bacha, řádí nová epidemie!

Po hrozbě prasečí chřipky, ptačí chřipky a viru zika zahajuje vítězný pochod světem zbrusu nová epidemie. Zatím se o ní hovoří velmi neurčitě, dalo by se až říci, že se téměř tají, protože se o jejím šíření dohromady nic neví.

26.2.2017 v 17:30 | Karma: 30,72 | Přečteno: 1258x | Diskuse| Ostatní

Teodor Johan

Jak.to.vidím.já

Již nejméně dva týdny se zde blogeři -v jakémsi negativním konsenzu- vyjadřují unisono k tématu kvót. Dalo by se říci, že jen velmi málo návrhů Evropské komise dokázalo vzbudit u místních blogerů takový odpor.

31.5.2015 v 6:00 | Karma: 27,68 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 20
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 732x
Možná časem bloger

Seznam rubrik