Fandím hercům, těm opravdovým

Pohled na herce může být trošku zkreslený tím, jak na nás denně hrají habaďuru naši politikové a rádoby obchodníci. Já však hercům smekám. Nejenže dokážou vidět úžasný rozsah našeho bytí a nejrůznější barvy, odstíny a nálady našich životů, ale dokážou to i vyjádřit, svým vlastním tělem, gesty a mluvou. Vzhlížím k hercům, umělcům i další chamrati, která nám ukazuje hloubku života a rozšiřuje naše obzory.

Málokterý zaměstnanec dnes přímo ventiluje své pobouření nad svým šéfem. Všichni se bojí o práci. Vždyť kdo si dnes může dovolit žít bez jistého měsíčního příjmu? Kolika z nás nezbývá než trpět vše, co zaměstnavatel provádí? A že se stal ředitelem (ministrem) někdo, kdo měl vazby až k nejvyšším? Nebo že byl z cesty odstraněn nechtěný ředitel, bez ohledu na jeho předpoklady vykonávat svoji práci dobře? Asi mu chyběly nějaké vazby (možná byly teď nežádoucí ty, které mu pomohly dříve při jeho jmenování). To je bohužel ukázka našich pracovních poměrů.

Ti odvážnější, kteří s poklidem nechají své rodiny bez základní obživy v rámci vyšších ideálů a principů, se můžou zkusit ozvat. Ale kdo je uslyší? Možná nikdo. A kdyby přece jenom někdo, raději slyšet nebude chtít, protože dnes rozhodují o práci hlavně ty vazby.

A pak jsou tu herci. Zaměstnanci, kteří zřejmě nemusejí mít takové obavy o ztrátu práce, protože přece jenom mají nějakou tu finanční rezervu. Co je důležitější, je to skupina zaměstnanců, kteří jsou vidět. Proto má jejich protest smysl, dostane se dál. Jsem ráda, že se projevila kultura našeho národa. Těší mě, že lidé, kteří jsou vidět, upozorňují na hrozbu současnosti, tedy vazeb. Souhlasím s tím, že o ředitelování mají rozhodovat schopnosti daného člověka nikoliv to, kde má jaké vazby.

Fandím hercům, kteří se nebojí ukázat svůj postoj. Hlasuji pro kulturu a její okleštění od vazeb. Nesouhlasím s nesmyslným jmenováním či odvoláváním ředitelů, stejně tak i nesmyslným jmenováním ministrů. Připojuji se k hercům a říkám, ať řídí ten, kdo umí řídit, to se týká divadla s označením Národní či toho s označením ČR. Ať nerozhodují vazby.

 

Jdu životem a dívám se kolem

Jenom malé zamyšlení ke článku:

http://kultura.idnes.cz/sefove-nd-chteji-odvolani-balvina-dq8-/divadlo.aspx?c=A130805_140236_divadlo_ts

Opomíjím dotace na kulturu, jejich efektivitu a oprávněnost. Opomíjím hlasy, které označují již samotné jmenování ředitele za neregulérní. Možná se už tehdy mohl někdo ozvat. Bohužel, vazby zasahují i do médií, takže se těžko tvoří reálný obraz.

Předem děkuji za Vaše příspěvky. Mé komentáře stále najdete zatím jen na facebooku.

Autor: Tenarová Klára | úterý 6.8.2013 12:58 | karma článku: 10,69 | přečteno: 872x
  • Další články autora

Tenarová Klára

Už se netrap, můj příteli,

18.9.2013 v 12:16 | Karma: 9,55

Tenarová Klára

A stejně chci psát o lásce

10.9.2013 v 12:52 | Karma: 7,95

Tenarová Klára

Nebuď ovce!

3.9.2013 v 16:09 | Karma: 9,88

Tenarová Klára

Vážně to chceš vědět?

28.8.2013 v 13:30 | Karma: 9,30

Tenarová Klára

Hledej ve svém srdci

12.8.2013 v 18:02 | Karma: 8,63