Nový občanský zákoník a pronájmy

Od ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník. Přinese sebou i řadu novinek, které se týkají nemovitostí. Některé jsou jistě praktické, ale z jiným mě doslova mrazí. Nejvíce asi z těchto:

Nájemce bude moci v bytě majitele podnikat bez souhlasu majitele. (Podmínkou je, aby jeho podnikatelská činnost nezpůsobila zvýšené zatížení nemovitosti). Může se tak stát, že se klidný byt v klidném domě promění v masážní salon. Nic proti tomu, ale jako majitel nemovitosti chci mít právo na to říci případně „nezlobte se, ale tohle ne“.

Další novinkou, která mě velmi překvapila je konec smluvních pokut při porušení některé z podmínek NS. A to i v případě, že by ho nájemní smlouva obsahovala a obě strany se na tom shodly, ve finále nájemce nic platit nemusí. Může tak nastat situace, že v bytě zdemoluje novou linku nebo cokoliv jiného, ale platit nic nebude. K tomuto účelu by měla sloužit kauce, ale co když by byla škoda vyšší.. Skončí tak i pokuty například za opoždění s platbou nájemného, které si majitelé nemovitostí účtovali nejčastěji. Samozřejmě bude možné škodu vymáhat, ale proces samotný bude komplikovanější. 

Do třetice všeho dobrého „Pronajímatelé nebudou moci zakázat domácí zvíře v bytě“  Může se tak stát, že se se čistý, voňavý byt změní v páchnoucí a fekáliemi pokryté doupě. Mnozí jistě namítnou, „to je přeci přehnané, to se stát sice může, ale je to nepravděpodobné“. Z osobní zkušenosti mohu říci, že NENÍ. Stačí dvě kočičky s majiteli, kteří jim  nemění pravidelně toaletu a „vůni zvířeny“ nedostanete z bytu ani po měsíci pravidelného větrání. Nemyslím tím to, že by si bývalí nájemci po sobě byt neuklidili, ale ten pach, kterého se nelze zbavit a kde se těžko po někom vymáhá náhrada škody. Takto poznamenaný byt bude po nějakou dobu nepronajmutelný. Nemám vůbec nic proti domácím mazlíčkům a nikdy jsem s tím neměla problém, ale jako majitel nemovitosti logicky chci mít možnost o tomto vědět a případně to odmítnout. 

Nezbývá než věřit v setkání se slušnými lidmi, se kterými se dá domluvit.

Autor: Pavla Temrová | čtvrtek 19.9.2013 11:06 | karma článku: 18,28 | přečteno: 629x