Na co „doplatil“ papež?

Papež „doplatil na souhlas s osudem Galilea,“ čteme na titulní straně MF Dnes. Pod snímkem zachycujícím jednoho z demonstrantů protestujícího v Římě proti Benediktovi XVI. se pak na téže titulní straně dozvíme, že kardinál Ratzinger v jedné své přednášce před 18 lety „kladně komentoval inkviziční proces s astronomem Galileem Galileim“. O současném papežovi má samozřejmě každý právo myslet si co chce a své myšlenky může i veřejně demonstrovat, ale to, že o Benediktovi XVI. se píše lživě na hlavní stránce deníku, který se pyšní svou profesionalitou, zrovna nesvědčí o dobré kvalitě české žurnalistiky. Jinými slovy: kouká z toho buď velice nízká inteligence autora onoho poutavého textíku, anebo pragmatická logika „zase si kopneme do katolické církve, abychom si zvýšili čtenost“.

Co objektivní česká média jaksi zapomněla ukázat: v Římě proběhly též propapežské demonstrace.www.radiovaticana.org

Každý, kdo si o této kauze, která v těchto dnech hýbe nejen Itálií, přečte něco víc než novinové titulky, se samozřejmě dozví, jak to bylo ve skutečnosti. Joseph Ratzinger v roce 1990 přednesl akademicky laděný projev, jehož cílem bylo jednak představit proces s Galileem v historickém kontextu a jednak vyjádřit nesouhlas s počínáním tehdejší církve. O žádném kladném komentování procesu s Galileem, natož o souhlasu s osudem tohoto astronoma tedy absolutně nemůže být řeč. Během přednášky citoval Ratzinger různé autory, s některými souhlasil, s jinými ne, tak již tomu v akademickém diskursu bývá. Jednou z citací, s níž později Ratzinger polemizoval, bylo prohlášení současného rakouského (nevěřícího) filozofa P. Feyerabenda, že „v dobách Galilea se církev držela rozumu více než samotný Galileo a že proces proti Galileovi byl rozumný a spravedlivý“. Ratzinger (ve svém předpapežském i papežském období) se přitom vždy vyjadřoval v tom smyslu, že proces s Galileem byl chybou církve, a Galilea ostatně Jan Pavel II. oficiálně rehabilitoval.

 

No a v těchto dnech chtěli někteří anticírkevně orientovaní studenti a profesoři zabránit papežově návštěvě římské univerzity „La Sapienza“ a nepřišli na nic rafinovanějšího než vytáhnout na papeže tuto Feyerabendovu citaci. Od návštěvy univerzity nakonec papeže skutečně odradili (mimo jiné výhružkami, že budou při jeho proslovu dělat hluk): ať žijí naše báječné osvícenské tradice, zejména pak svoboda slova!

 

Zbytek si může každý přečíst v různých médiích. Osobně mě tato kritika papeže nechává spíše v klidu, respektive těším se, že přinese všem (věřícím i nevěřícím) přemýšlivým lidem nové podněty k úvahám o roli náboženství v současné společnosti, o vztahu víry a vědy (včera a dnes), o svobodě slova na akademické půdě, o toleranci vůči světonázorové pluralitě atd.

 

Mně šlo na tomto místě pouze o to ukázat, že surfování na vlnách antikatolických dojmů a vášní je zřejmě (i nadále) oblíbeným sportem vlivných českých novinářů.

 

Zdroje:

http://zpravy.idnes.cz/mfdnes.asp

http://www.lidovky.cz/fyzici-vyhnali-papeze-060-/ln_zahranici.asp?c=A080116_095156_ln_zahranici_bat

http://www.tyden.cz/rubriky/zahranici/evropa/italska-univerzita-protestuje-proti-papezove-navsteve_39127.html

http://www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=8947

http://www.radiovaticana.org/it1/index.asp

http://www.vatican.va/news_services/or/home_eng.html

http://www.zenit.org/article-21501?l=english

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Tomáš Tatranský | čtvrtek 17.1.2008 17:15 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1586x