Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Můj přítel misionář

Každý z nás má ve svém životě nějakou tu misi (ať už si toho je či není vědom), ale ne každému se poštěstí stát se misionářem v Africe. Já mám alespoň to štěstí, že jednoho takového misionáře docela dobře znám. Jmenuje se František Slavíček a je jedním z těch, kteří jsou v mém srdci přítomni zcela zvláštním způsobem, když teď v čase již takřka vánočním myslím na všechny své duchovně blízké, byť fyzicky vzdálené přátele.

S Františkem jsem se poznal v Praze v polovině 90. let, tedy v období okolo mojí maturity. Troufám si říct, že jsme si hned padli do oka, i když teď s odstupem času si nejsem tak úplně jist, zda jsem ho tenkrát s mnoha svými veledůležitými osobními problémy spíš neobtěžoval. Pokud ano, nedal mi to každopádně nikdy ani v nejmenším znát a vždy si našel čas, aby naslouchal všemu, co se mi honilo hlavou: od abstraktních filozoficko-teologicko-mystických úvah až po moje mnohem prozaičtější, ale o to palčivější starosti s holkama. Když si ho teď představuji, jak se stejnou trpělivostí, ba láskou naslouchá svým africkým bližním, mám radost, že tamější misie má člověka na pravém místě.

František je povoláním lékař, ale za totality byl též v takzvané podzemní církvi tajně vysvěcen na kněze. Vždy si přál vycestovat do nějaké exotické země, kde by se mohl dělit svojí křesťanskou radostí s druhými, ale podařilo se mu to teprve před několika lety, když se objevila potřeba posílit jednu misii v severním Kamerunu v osadě Fonjumetaw, doslova uprostřed tropického pralesa. A tak si František tak trochu na stará kolena splnil svůj velký sen z mládí.

Z Františkovy misie jsem už viděl nějaké fotky a leccos vím i přímo z Františkova vyprávění, ale svůj obrázek jsem si doplnil teprve docela nedávno. Někteří z Františkových přátel totiž o této misii natočili dokumentární film s názvem „Nohama na rovníku, hlavou v nebi“. Letos na Štědrý den ho bude vysílat Česká televize (viz zde), ale mně se dostal do ruky již před několika týdny ve formě DVD.

Jak tedy taková misie konkrétně vypadá? Tak především: vůbec nejde o šíření nějaké ideologie, nýbrž o prostý život v prostých, často až primitivních podmínkách s lidmi, kteří mají své vlastní kulturní i náboženské bohatství. Zvěstování evangelia, abych použil takový misionářský terminus technicus, pak nespočívá v nějakém poučování, ale ve sdílení životních zkušeností a ve vzájemném obohacování se tím, co je pro každého nejcennější. „Stále se něčemu učím a skoro každý den objevuji něco nového,“ říká František hned v úvodu filmu, a po shlédnutí celého dokumentu jsem se jen utvrdil v tom, že to nebyla prázdná fráze, ale upřímné vyznání.

Názorným příkladem takového vzájemného obohacování je vztah tradiční a moderní medicíny. František o medicíně leccos ví a kromě toho i jiní členové misie postavili ve Fonjumetaw malou ambulanci, ale to neznamená, že by tu křesťanští misionáři pohlíželi na tradiční šamanské léčitelství, obsahující i některé magické prvky, s despektem. Jak tvrdí František, praxe ukazuje, že některé neduhy se snáze léčí tradičním způsobem, jiné pak vyžadují moderní lékařskou péči. Hlavní je, že lidoví léčitelé s misionáři spolupracují a uznávají hranice svých možností.

Když už jsme u té magie, je zajímavé, že domorodci ve Fonjumetaw mají ve zvyku několik let po smrti svých rodičů exhumovat jejich lebky a vystavit si je doma v komůrce k tomuto účelu vyhrazené. K ostatkům předků pak přicházejí, aby se se zemřelými radili ve zvláště důležitých otázkách. Jak se k této formě religiozity postavili evropští křesťanští misionáři? Po prvotním údivu si uvědomili, že nejde o nic zlého, protože takové tradice nikomu neubližují a naopak posilují pocit sounáležitostí mezi tímto a oním světem. Takže i takovéto obyčeje jsou tu nejen tolerovány, ale i integrovány do křesťanské víry.

To ale neznamená, že by misionáři na všechno jen přikyvovali. Protestují například v případech, kdy šamani obviňují z chorob nevinné osoby, a obecně všude tam, kde se někomu děje křivda či nespravedlnost.

Vlastní poselství, které misionáři přinášejí, je velice prosté a dalo by se shrnout do Ježíšova nového přikázání „milujte se navzájem“, případně do takzvaného zlatého pravidla – „čin druhým to, co bys chtěl, aby druzí činili tobě“. Že takový přístup přináší hojné plody, potvrzuje sám král domorodého kmene Bangwa, který dosvědčuje, že odkdy lidé z jeho kmene začali přijímat křesťanství, ustupují spory, hádky a krádeže.

Film se uzavírá scénou z vánoční bohoslužby. „Pokud milujeme, i malý dar je velký,“ říká František během improvizovaného kázání svou jednoduchou angličtinou, „protože nedáváme něco, ale sami sebe, svou lásku, svůj pokoj, svou pozornost, své odpuštění“.

Podepisuji se pod to a přeji nám všem, aby se láskyplné dávání stalo naším životním stylem, nejen během vánočních dní.

Autor: Tomáš Tatranský | neděle 23.12.2007 8:48 | karma článku: 19,50 | přečteno: 1563x
  • Další články autora

Tomáš Tatranský

Tři největší lži o Evropské unii (a jejich vyvrácení)

Je opravdu pozoruhodné a svým způsobem i zábavné, k jak hloupým a neférovým „argumentům“ se čím dál častěji uchylují ti, kterým dělá problém smířit se s realitou evropské integrace. Pro příklady netřeba chodit daleko – můžeme si třeba otevřít „modré blogy“ europoslanců Jana Zahradila a Hynka Fajmona, anebo lze v případě hlubšího zájmu nahlédnout do webových stránek některých našich politických stran, například Svobodných či Suverenity Jany Bobošíkové (alias „železné Jany“, jak tato dáma v nedávném záchvatu pokory nazvala sebe sama). Dovolím si zde poukázat na některé společné prvky sloužící jako nejčastější opěrné pilíře „argumentů“ těchto osob a stran.

4.3.2012 v 20:19 | Karma: 19,78 | Přečteno: 2149x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Má smysl bojovat proti korupci?

Poslední dobou jsme svědky stále intenzivnější veřejné debaty o tom, zda lze úspěšně bojovat s korupcí v naší zemi, a pokud ano, jaké prostředky při tom použít. Je míra korupce zhruba stejná na celém světě, s tím, že korupce je na různých místech jen více či méně uhlazená, jak se nedávno nechal slyšet náš pan prezident? Anebo platí, že ve vyspělejších zemích se lidé chovají celkově poctivěji, protože mají zkušenost s tím, že férové a transparentní jednání vede ke spokojenějšímu životu a koneckonců i k většímu blahobytu? Aniž bych chtěl přespříliš generalizovat, jsem přesvědčen, že platí spíše ta druhá teze.

16.10.2011 v 17:32 | Karma: 11,88 | Přečteno: 1557x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Otazníky kolem WikiLeaks

Internetový server WikiLeaks byl sice založen již v roce 2006, značnou pozornost médií a potažmo i veřejnosti však vzbudil teprve nedávno. V tomto virtuálním prostoru bylo totiž všem uživatelům internetu nabídnuto obrovské množství původně tajných informací, které výrazně ovlivnily pohled široké veřejnosti zejména na politiku a bezpečnostní strategii Spojených států.

4.2.2011 v 15:20 | Karma: 13,18 | Přečteno: 2030x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Konec pozitivní diskriminace v Čechách

Zdá se, že současná vláda upouští od strategie pozitivní diskriminace. Je to dobrá nebo špatná zpráva?

1.9.2010 v 20:15 | Karma: 35,60 | Přečteno: 4377x | Diskuse| Politika

Tomáš Tatranský

Je náboženská svoboda pouhým snem?

Přestože náboženská svoboda je všeobecně považována za jeden ze základních principů moderní civilizace založené na bezvýhradné úctě k lidským právům, ukazuje se, že jde bohužel o princip hojně pošlapávaný. Prokazuje to i nedávný výzkum prestižního amerického think-tanku Pew Forum.

21.5.2010 v 17:40 | Karma: 31,47 | Přečteno: 5677x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!