Kolik jídla je moc jídla?

Běžný člověk asi nesnídá, neobědvá a nevečeří tři talíře jídla... jenom na té dovolené to občas bývá tak nějak všechno jinak, že :D?

Vrátila jsem se z Řecka. Z hotelu. All inclusive program. Kdo ví a někdy zažil (já teprve podruhé, prostě se to tak sešlo…), umí si představit, jak obrovské plýtvání jídlem je v takových provozech k vidění. A i člověk, který se normálně drží zkrátka a jí střídmě (rozuměj JÁ) má tendenci si prostě na ty talíře nakládat víc a víc – ano, víc, než racionálně potřebuje. Ne proto, že by si to zaplatil. Protože oči – ty oči by prostě jedly :D! Támhle neskutečné sýry, neodolatelné tzatziky, maso na jehle, burgery jako kola od vozu, ovšem to kuřátko vedle taky nevypadá marně… A ta cuketa krásně osmahlá, jestlipak je to nahoře sýr nebo i bešamel? A ty brambůrky pečené, ty křupou už od pohledu a vedle koš čerstvého voňavého pečiva… a ty zákusky… a melouny… A tak si člověk naloží, co hrdlo ráčí a co chce ochutnat – ovšem pokud není slon, většinou se už v půlce takového hodování dostaví pocit plného žaludku.

A tady nastává problém – mám do sebe cpát jídlo hlava nehlava, aby mi bylo špatně nebo ho prostě nechat na talíři, s tím, že se tu stejně vyhazují tuny a tuny jídla do odpadků každý den? A nebudou na mě číšnici ošklivě koukat :D? Osobně teď už volím možnost c) - vím, že toho ve finále tolik nesním, takže raději obejít jídelnu dvakrát, vybrat si, co za to opravdu stojí (kopce špaget ani chleba to fakt nejsou) a co doma nemám, vzít si jenom sousto od každého a v případě spokojenosti klidně zopakovat, ovšem s mírou :) Hlava i žaludek spokojené, po jídle se můžu i hnout a nejenom funět, a navíc mám dobrý pocit, že neplýtvám potravinami víc než je třeba (i když je to v dnešním světě samozřejmě jenom kapka v moři). A když už nemůžu, tak jídlo prostě nechám, protože žlučník a zdraví mám jenom jedno. Jsou ale i lidé, kteří jsou vychovaní ve stylu – dokud to nesníš, nevstaneš od stolu – kteří raději prasknou, ale na talíři nenechají ani sousto a kteří by mi nejspíš za pár nedojedených lžic omáčky a tři kolečka okurky utrhli hlavu. A pak samozřejmě i takoví, kteří nemají dost nikdy a kteří se u bufetových stolů chovají... no, jako neandrtálci. Do jaké skupiny patříte Vy :)?

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Táňa Lišková | pátek 6.10.2023 17:14 | karma článku: 13,44 | přečteno: 493x
  • Další články autora

Táňa Lišková

Čokoládové brownies z brambor

27.5.2024 v 12:57 | Karma: 10,18

Táňa Lišková

Jaké to je v kočičím ráji?

15.4.2024 v 12:17 | Karma: 17,17

Táňa Lišková

Kočkou může každá být... :)

18.3.2024 v 15:40 | Karma: 13,03

Táňa Lišková

Lehni si a jdi už spát!

6.3.2024 v 16:13 | Karma: 11,80