Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A začalo to před dvaceti léty...

Při čtení všech dnešních zpráv, komentářů a koukání na dobové fotky na mě padla krásná sentimentalita a já sedíc, jako každé ráno ve svém starém, vysezeném a měkoučkém koženém křesle, piju svou obvyklou ranní kávu a koukám zasněně do blba a před mým vnitřním zrakem se mi odehrává scéna z filmu starého přesně dvacet let.

Celé to začalo někdy koncem jara nebo začátkem léta roku 89. Jako čerstvá absolventka dálkového studia oděvní průmyslovky jsem hledala nějaké uplatnění. Jediné, co tehdy existovalo v Ostravě, byla instituce, která sice v názvu měla slovo móda a já bych klidně pracovala i tam, oni mi však jasně dali najevo, že takový nezvladatelný a vzpurný člověk jako já (měla jsem naivní představu, že bych do těch babáků, které vyráběli, chtěla vnést cosi moderního, svěžího a neokoukaného..), není v jejich skvěle fungující společnosti vítán. A nikde nic jiného pro nadšenou začínající módní návrhářku nebylo.

A tak mi jednoho dne informace, že nějaké opavské JZD shání módní návrhářku přišla jako dar z nebes. Ano, uznávám, že JZD a móda k sobě na první pohled moc nepatří, ale jakási šance to rozhodně byla a já ji nehodlala pustit z ruky. Popovídali si se mnou, sdělili mi svoji představu o založení přidružené výroby po vzoru tehdejšího velmi prosperujícího a skvěle fungujícího JZD Slušovice, moje nadšení je zaujalo a já teda začala.

Jediná místnost, ve které jsem měla pracovat – tedy něco jako „kancelář“, úřadovali montéři ocelových konstrukcí (to byla další přidružená výroba mého JZD),  se nacházela uprostřed červenošedého, bublajícího starého kolosu s názvem Moravské chemické závody. Tam jsem denně chodila s šíleným strachem, potácející se uprostřed různobarevných kaluží, z kterých se tu kouřilo, tam zářily v sice nádherných, leč poněkud podezřelých duhových barvách.. na mých italských lodičkách z přírodní kůže – a to, že se mi podrážka po měsíci chození po tomto povrchu nerozpustila, byl zajisté zásah Boží, stejně jako to, že z těch zrezavělých trubek, kterými byla celá ta fabrika prošpikována, a pořád z nich něco kouřilo, kapalo, unikalo a syčelo… nic po celý měsíc nevybuchlo.

Vždy jsem přišla ráno do „kanceláře“, utřela od červeného mastného prachu židli, aby můj kostým z čisté vlny přežil, omyla sluchátko od telefonu, aby se mi nepřilepila ruka a tužkou vytáčela čísla na starém umaštěném telefonu a sháněla vše, co potřebuje módní návrhářka pro svou práci. Netrvalo to naštěstí dýl než měsíc, a já měla prostor pro dílnu, šicí stroje, švadlenky a střihačku a když mi zavolal ještě můj známý novinář, že se v centru uvolnil malý obchůdek a že by tam byl krásný butik – v tu chvíli už mi bylo srdečně jedno, jestli chemické závody vybuchnou, protože já už měla vše, co jsem si přála.

A pak byl listopad, a my – tím nemyslím zaměstnance JZD, ale všechny mé nadšené přátelé – jsme natírali, umývali, drhli a malovali, abychom mohli náš butik v prosinci otevřít. A kolem nás běhaly hady ze studentů, držících se za ruce a my vždycky na chvíli zavřeli náš rodící se butik, abychom se přidali a s cinkajícíma klíčema nad hlavou se vecpali do nadšeného davu na tehdejším Náměstí lidových milicí.. Jé, to bylo héézkéé…

Vydržela jsem tam rok a půl. Byla to krásná práce - první módní přehlídky, první nadšené zákaznice a ten úžasný pocit, že si dělám modely, jaké chci já… a že se líbily a ženy si je kupovaly. A i to JZD mělo nakonec své nádherné,  ba přímo romantické stránky. Jako když jsem jako deputát dostala půlku prasete a s mojí báječnou kamarádkou Ivetou, která se mnou pracovala jako střihačka, jsme si užili pravou domácí zabijačku na prajzské.. nebo jak jsem ušila krásné sportovní kombinézy našemu Jendovi, který za JZD jezdil soutěže bugin a jak jsme mu všichni fandili,  nebo jak jsem dojela na naše družstvo a právě vyjížděly kombajny na pole a ten první, který řídil můj kamarád Jenda, měl po obou stranách kabiny krásně namalovaného kocourka, což byla grafická značka našeho butiku a já mu mávala a oni jeli na pole… a pak, jak jsem taky dostala báječné dožínkové koláče…

Po roce a půl jsem měla pocit, že romantických chvil jsem si užila dost, práce odvedená a já spokojená a cítila jsem, že mise je u konce a že je třeba nějaké zásadní změny. Zašla jsem za předsedou JZD a říkám – prodejte mi značku a pronajměte butik, já bych to chtěla dělat už přece jen sama. A on říká: ta značka má po roce a půl obrovskou hodnotu a já si ji cením na sto dvacet tisíc, dejte je  a je vaše. A já mu řekla: sto dvacet nemám a vy si tu značku nechte v šuplíku, já si založím jinou.  

A já si založila Hátu a on má toho má toho kocourka v tom šuplíku schovaného dodnes.

Tak jsem si zavzpomínala a při tom vám sdělila, že nic není nemožné.

Kariéra módní návrhářky se dá nastartovat i v JZD.

PS: pro mladší ročníky – JZD je zkratka Jednotného zemědělského družstva. 

 

 

 

Autor: Táňa Havlíčková | úterý 17.11.2009 14:13 | karma článku: 13,05 | přečteno: 1284x
  • Další články autora

Táňa Havlíčková

Rebelové změňte školy!!!

Celé školství je postaveno na hlavu a zelenou dostávají jen ti, co mají dobrou mechanickou paměť. To je ta, co si pamatuje a pak se to odříká. Kde je kreativita? Pak se divíme, že jsme tam, kde jsme?

1.10.2015 v 8:55 | Karma: 26,93 | Přečteno: 2259x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Stříhám se krejčovskýma nůžkama a vy?

Máš super střih, kam se chodíš stříhat? Zeptala se mě nedávno moje kamarádka, kterou jsme se už dlouho neviděly a náhodou se potkaly uprostřed Prahy. Já? Já se stříhám sama... odvětila jsem nechápavě, protože mně to přijde tak normální, jako že si každé ráno dávám kafe. Koukala na mě nevěřícně a nechápavě. A já na ni. Uvědomila jsem si, jak jedeme všichni v zajetých kolejích toho, co je normální, co se jaksi hodí a co nehodí a co bychom měly dělat, abychom byly ve společnosti přijímané jako dobré Přičemž dobré, znamená, aby nás lidi měli rádi.

30.10.2014 v 11:59 | Karma: 38,64 | Přečteno: 4498x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Buď více ženská!!!

Tuhle laskavě znějící radu slyšela zajisté mnohá z nás. Jako “dobře míněnou” radu, která nám ženám, které nenosíme šaty, lodičky a kabelky do ruky, které se v šatech cítíme jako v cizí kůži a které se přesto snaží vypadat tak, jak si tato společnost představuje pravou ženu - nasoukají sem tam do nějakého modelu a vydrží v něm jen proto, že by měly přece vypadat více žensky. Jste tedy tou pravou ženou jenom v případě, že nosíte šaty nebo sukně a chodíte pravidelně na manikúru a ke kadeřnici? A co vy, které nosíte džíny, tenisky nebo mokasínky a stahujete si vlasy do gumičky a cítíte se tak pohodlně a dobře???? To jakože nejste tou opravdovou ženou???

30.10.2014 v 9:03 | Karma: 11,34 | Přečteno: 2428x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nebezpečné textilní materiály

Textilní materiály, z kterých jsou vyrobeny oděvy v těch tzv. módních značkách ( já tomu tedy značky neříkám ani omylem), jsou ve stech procentech vyrobeny z odpadu, který se máčí a louhuje a upravuje v takových chemických roztocích, že by se vám z toho udělalo šoufl na pěkně dlouhou dobu.

5.4.2013 v 10:38 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2031x | Diskuse| Ostatní

Táňa Havlíčková

Nemáš práci? Tak skoč z mostu....

Včera se ke mně dostal zajímavý článek - příběh zoufalého mladého muže ze Severní Moravy, který už celé čtyři roky po vyučení hledá práci.Když pohlédneme každý z nás na svou myšlenkovou reakci – bude s největší pravděpodobností: no jo, kdoví co je to zač, určitě je to nějaký flákač, kterému se nechce pracovat a chce se zviditelnit... Možná je před touto reakcí ještě jedna, ta, která vám říká, že se tady děje něco nespravedlivého, že to asi nebude příběh osobního selhání jednotlivce, ale dlouhý příběh selhání společenského systému.

11.3.2013 v 12:11 | Karma: 23,32 | Přečteno: 2310x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

17. května 2024  14:16

Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

Francie představila poštovní známku s obrázkem a vůní bagety

19. května 2024  7:26

Francouzská pošta představila novou známku s obrázkem bagety převázané stužkou v barvách trikolory....

Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

19. května 2024

Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

19. května 2024

Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

  • Počet článků 22
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4869x
Byla jsem dlouho módní návrhářkou, než mi došlo, že je mi móda naprosto lhostejná, že mě baví jen v souvislosti s tím, co člověk pomocí svého oblečení a doplňků o sobě sděluje. Začala jsem pracovat jako poradkyně stylu a moje téma je Oblékám svou duši. Napsala jsem eBook 8 KLÍČŮ K VAŠÍ DUŠI, je o tom, jak najít sama sebe v záplavě stylů a falešných programů z okolí. Stala jsem se poradcem osobního stylu a učitelem toho, jak vynést skryté informace z nevědomí do vědomí - paradoxně přes, pro někoho tak nepodstatnou součást našeho vnějšího projevu, jako je OBLEČENÍ :). Podívejte se na moje webové stránky  www.tanahavlickova.cz, www.modaaduse.cz