Prague Pride

V pondělí začal festival homosexuálů a leseb a strhla se kolem něj debata. Zejména kvůli průvodu, který je součástí festivalu. Co člověk to jiný názor. Ani se tak nevedou spory ohledně samotného festivalu spíše jako o tom, zda je homosexualita normální a v pořádku či to je zvrhlost. A zda mají tito lidé právo křičet do světa svou orientaci. Z celého festivalu se vypichuje hlavně sobotní průvod, jiný program tam zřejmě neexistuje.

Nemíním zde filozofovat nad tím, zda je homosexualita normální či ne. Otázkou je, co je normální. Pojem normální a norma má mnoho pojetí. A které z nich se dá aplikovat na homosexualitu je přinejmenším sporné. Ať si to každý pojme sám podle svého uvážení.

Spíš se chci trochu zamyslet nad tím tolik diskutovaným průvodem. Festival Prague Pride má sice mnoho akcí po celý týden, ale nejvíce je vidět průvod. Zejména proto, že někteří jeho účastníci bývají dost často "bizarně" oblečení. A to je problém. Svérázné oblečení se příliš často neodpouští. Zvlášť ne v centru města, kdy je všem na očích. Proč na sebe takto hloupě upozorňují, ptají se někteří. Vždyť nemusí na každém patníku vyřvávat, že jsou jiní. Zesměšňují se. Kazí děti a mládež. Propagují homosexualitu. Chtějí udělat z ostatních taky homosexuály!

Mno, zatím jsem si nevšimla, že by se po takových průvodech, stali někteří heterosexuálové z čista jasna homosexuálové. Každý, kdo trochu sleduje média, tak ví, že se tato akce bude konat, takže se jí může vyhnout spolu se svými dětmi. Mládež a děti kazí jiné věci, než pár šašků v extravagantních kostýmech (věčně opilá či sjetá, špinavá, válející se individua v centru Prahy jsou podle mě horší) . Homosexuálové opravdu nemusí na každém patníku vyřvávat svou jinakost a částečně se tím skutečně zesměšňují. Průvodem jen potvrzují stereotypy a mýty, které o nich kolují. A nevím, zda skutečně potřebují podporu politických stran. Nicméně, chtějí-li, ať průvod konají se vším všudy.

Koneckonců, když mohou holé lebky pochodovat a vyřvávat hesla typu "Čechy Čechům" apod., duchovní může beztrestně rušit novopečené rodičky bojem proti potratům, parlamentní strana se může odvolávat k myšlenkám hromadného vraha, tak proč by nemohlo pár gayů a leseb vykřikovat svou orientaci?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Zuzana Syrůčková | středa 15.8.2012 10:57 | karma článku: 10,75 | přečteno: 996x