Víme kteří radní zastupují Prahu na valných hromadách? NE!

Tak by se dal shrnout dotaz zastupitele Prahy na jejich včerejším jednání. Musím říct, že moje účast byla náhodná o to však pro mě zajímavější.

Upřímně, byla to trošku nuda.

Čísla návrhů, vyhlášek apod. a pak už jen hlasování, kdy v podstatě vždy koalice přehlasovala všechny ostatní, byť by byl návrh sebelepší.

Jen je mi záhadou, proč se zastupitelé při hlasování zdržují, místo aby dali jasně najevo, zda souhlasí nebo ne. Je to snad postoj „kdyby náhodou“, aby mě nemohl nikdo konfrontovat s mým postojem k určité věci?  

Několik zajímavých momentů ale přesto bylo.

Například, když se zeptal zastupitel Pirátů, zda je někde souhrnný seznam minulých i současných zastupitelů, kteří zastupují Prahu v dozorčích radách městských firem.  V podstatě to byla logická otázka, když se projednávali návrhy k určení zástupců a náhradníků za zástupce hl. m. Prahy na valných hromadách akciových společností v majetkovém portfoliu hl. m. Prahy. Jedná se o firmy jako  Kongresové centrum, Pražská banka (věděl někdo že má město svoji banku?), TSK apod.

 Jak tedy zněla odpověď předsedajícího?

Není, vše ale naleznete v rejstříku (předpokládám že obchodním).

Chtěla jsem si v rámci blogu zjistit, jaké firmy tedy Praha vlastní. Hledám nějaký seznam.  A hádejte co jsem našla? NIC.

Žádný takový souhrnný seznam jsem nenašla. Možná někde je, ale před veřejností velice dobře utajen a možná i před zastupiteli, kteří nejsou vyvolení v radě.

A tak si říkám, když takové základní a důležité informace nejsou v žádných souhrnných dokumentech, jak má potom vypadat odpovědnost těch, kteří v dozorčích radách za majoritního i minoritního vlastníka (město Praha) hlasují?

Jedná se přece o částky ve stamilionech korun. Proč musí člověk komplikovaně hledat v rejstříku? Mimochodem, podle jakého klíče, když ani seznam firem není k dispozici?

Tomu se říká  „transparentnost“ na jeden klik.

PS: příště možná o tom, jak se (ne)zvolil předseda kontrolního výboru

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Nikol Syrovátková | pátek 19.12.2014 12:11 | karma článku: 13,82 | přečteno: 392x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52