Okradli tě občane? Zaplať!

Dnes a denně spoustu z nás přemýšlí, proč nám to prezident udělal.  A ti okradení ve velkých kauzách zajisté také o jeho jasném "signálu", že nyní skutečně mají červenou na semaforu s nápisem "STOP". 

Vyjádření poradců prezidenta v televizi, jako i ministra spravedlnosti mě přimělo „zalovit“ v googlu a podívat se na to, jak by mohli postupovat okradení z kauz H-systém, Trend a Mercia, KTP Quantum, Úvěry KB a další. 

Jak říká klasik „dobrá rada drahá“ a v těchto případech je cena 2 miliony paušálně a 1% ze žalované  částky do výše 250 milionů (nad tuto částku to máte zdarma!) v případě občanského soudního řízení.  

Ministr Blažek jen tak lehce nastínil, že například poškozeni z H-systému mohou svá práva uplatnit právě v občanském soudním řízení.  To je skutečně skvělá rada pro ty, kteří ještě dnes například platí hypotéku z domu, který viděli pouze na papíru, pro ty, kteří  tolik let vkládali naději, že spravedlnost dřív nebo později přijde. Prostě pro ty všechny „blbce“,  kteří se nejdříve nechali napálit a pak alespoň věřili v určitou spravedlnost.

Je zcela zřejmé, že stát jako takový, žádné občanské spory proti  těmto „bezúhonným občanům" vést nebude. Co na tom, že stát platíme my, tedy okradli nás všechny.   

A  ti „obyčejí“ poškození?

Kromě toho že důkazní břemeno bude právě na poškozených, ještě by zaplatitili k právníkům a dalším poplatkům soudní poplatky v těchto výších: 

KTP Quantum -  celková škoda 1,35 miliardy – celkový soudní poplatek  4,1 milionu korun

Trend a Mercia  - škoda podle obžaloby  1,4 miliardy – celkový soudní poplatek  4,1 milionů korun

H-systém – celková škoda téměř  1 miliarda – celkový soudní poplatek  4,1 milionů korun

Toto  je pouze hypotetická úvaha, v případě, že by poškozeni podali hromadnou žalobu, kdy se soudní poplatky počítají takto:

1. Za návrh na zahájení občanského soudního řízení, jehož předmětem je peněžité plnění)

- do částky 20 000 Kč 1 000 Kč

- v částce vyšší než 20 000 Kč do 40 000 000 Kč 5 % z této částky

- v částce vyšší než 40 000 000 Kč 2 000 000 Kč a 1 % z částky

přesahující 40 000 000 Kč; částka nad 250 000 000 Kč se nezapočítává

Pouze u těchto tří kauz vidíme,  kolik by museli lidé zaplatit za soudní poplatky, pokud by mohli a chtěli náhradu škody vymáhat. Ceková částka by byla 12,3 milionu korun.

A tak musíme přece pochopit, že amnestie naď těmito obviněnými je vlastně silně státnický čin. Jedním tahem chilského pera by stát svůj rozpočet obohatil o několik desítek milionů korun. A to se opravdu, ale opravdu vyplatí. 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Nikol Syrovátková | pátek 4.1.2013 18:48 | karma článku: 27,62 | přečteno: 1477x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52