Občane, dej státu dárek!

Státní tiskárna cenin rozdává takzvané „zlatíčka“ za cca 1 milion korun ročně . A komu? Často lidem, státem placených.  Co je zlatíčko? Vlastně "obyčejný" propagační předmět, jakých je tucet do počtu. Opravdu?

Lehce mě to překvapilo, protože mě tedy zlatý slitek jako propagační předmět zatím nikdo nedal. Kde bude asi chyba? Proč mám spoustu propisek, diářů a podobných předmětů s logem různých firem? Proč nemám také zlatý slitek?

Vysvětlení přišlo záhy, já ani ty milý čtenáři, nejsme ta správná cílová skupina. Pan ředitel této STÁTNÍ firmy ve svém rozhovoru podal vysvětlení. Konstatoval, že "zlatíčka" se dávají STÁTNÍM  zaměstnancům proto, aby zůstala STÁTNÍ firma v povědomí STÁTNÍCH organizací.

Mimo jiné uvedl toto:

Je důležité říct, že Státní tiskárna cenin je státní podnik, ale oproti Lesům ČR, Českým drahám nebo České poště nemá ani jednu zakázku garantovanou zákonem jako oni. Třeba Řízení letového provozu - co proletí nad Českem, oni automaticky odřídí a zkasírují. My jediní jsme stoprocentně konkurenční firma. ČNB nám výrobu bankovek nemusí dát. Výrobu dokladů nám taky nikdo nemusí dát. Ani ceniny. V tom je ten podstatný rozdíl mezi státní tiskárnou a ostatními státními podniky. (Zdroj: Lidovky.cz)

Je zvláštní, že na propagační předměty, v hodnotě která není blíže specifikována, nicméně nebude zajisté za pár desítek korun, není vedena žádná evidence. Nikdo neví, nebo „jen“ zapomněl komu všemu „zlatíčka“ dal. Podle informací které se na veřejnost dostali,  to jsou mimo jiné bývalý ministr Kalousek, lidé z policejního prezidia a další.

Proč dává dárek státní firma, státní organizaci a jejich šéfům?

Také by bylo zajímavé vědět, jakou hodnotu to jedno „zlatíčko“ má a kolik jich už například bývalý ministr financí Kalousek dostal.

Mimochodem pokud by stát, jak tvrdí ředitel, dal zakázku do zahraničí, byl by přece sám proti sobě. Daně ze zakázky by odešli mimo náš, už tak napjatý, státní rozpočet. O příjmech, zaměstananosti a podobně ani nemluvě.

A tak mě napadá, že nejen platíme státní úředníky, státní firmy a kdo ví koho ještě z našich daní, ale ještě jim dáváme velkoryse dárky.  Kolik takových akcí je, o kterých se nikdy nikdo nedozví.

Občane, tak plať a plač. To máš ještě skoro zadarmo.

Autor: Nikol Syrovátková | úterý 11.3.2014 16:37 | karma článku: 21,28 | přečteno: 738x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52