Dozorčí rada za všechny peníze

Proč jsou politici v dozorčích radách polostátních a městských firem? No přece proto, aby měli další příjem k již tak mrzkému ohodnocení jejich „kvalitní a občanovi prospěšné práci“.

Tak tohle si snad nemyslí nikdo z těch, kteří dnes a denně cítí zvyšování cen v souvislosti na nenasytnosti  tvrdě pracujícího státního aparátu.

Již delší dobu se ukazuje, jak moc byl „dozorován“  pražský dopravní podnik. No přece vůbec!

Můžeme se ptát, proč za několika set tisícové odměny ročně naši „všehoschopní“ nezabránili takovým únikům. Ano, můžeme. Ale to je asi tak všechno.  Protože to co od nich slyšíme, snad nemohou myslet ani vážně. Bohužel oni mohou!

Jen pár „perel“ 

„My neseme odpovědnost za hospodářský výsledek, rozhodně ne za případné jednotlivé zakázky. Za zakázky nese odpovědnost management,“ tvrdí Antonín Weinert, zastupitel za ČSSD a bývalý člen dozorčí rady.

„Ani ve snu mě nenapadlo, že se něco takového v dopravním podniku dělo,“ tvrdí další pražský politik z ODS Petr Hána, který na hospodaření dopravního podniku dohlíží už třináct let.

"Nikdo nesignalizoval, že by v dopravním podniku docházelo k takovým problémům. Na zakázky dohlížel především management a představenstvo,“ dává od Dvořáka ruce pryč sociální demokrat Karel Březina.

(zdroj – ihned.cz)

A co na pojem dozorčí rada říká Obchodní zákoník?

U akciových společností

a) dohlíží na výkon působnosti představenstva a uskutečňování podnikatelské činnosti společnosti,
b) přezkoumává řádnou, mimořádnou a konsolidovanou, popřípadě i mezitímní účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty a předkládá své vyjádření valné hromadě,
c) svolává valnou hromadu, jestliže to vyžadují zájmy společnosti, a na valné hromadě navrhuje potřebná opatření.
d) Členové dozorčí rady jsou oprávněni nahlížet do všech dokladů a zápisů týkajících se činnosti společnosti a kontrolují, zda účetní zápisy jsou řádně vedeny v souladu se skutečností a zda podnikatelská činnost společnosti se uskutečňuje v souladu s právními předpisy, stanovami a pokyny valné hromady.

Pokud veřejné soutěže nejsou činnosti týkající se společnosti tak mi prosím někdo vysvětlete co to tedy je.

V těchto případech mě ale nejvíc „pobaví“, jak tito politici zdůvodňují tak vysoké odměny za nic. Ručí přece celým svým majetkem pro případ osobního pochybení.  Osobní pochybení všech nastalo, a ne jedno. Kdy přijdou na řadu ty „záruky“ ?

 

 

Autor: Nikol Syrovátková | pátek 27.1.2012 12:22 | karma článku: 33,19 | přečteno: 1751x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52