Ach synku, synku, zaplatil si?

Dalo by se parafrázovat v souvislosti s poplatky organizaci OSA. A začíná to už od dětství! Děti v pěveckých sborech, které místo toho aby vysedávaly u PC nebo se jejich život odvíjel pouze virtuálně, mají povinnost platit organizaci, která „chrání“ autory hudebních děl. 

Sama jsem zpívala v několika sborech až do svých téměř 20 let. Tenkrát se na OSU rozhodně nehrálo, protože náš pěvecký list obsahoval nejen lidové písničky a vystoupení jsme měli desítky ročně. To by se náš sbor nedoplatil!

Často čtu nářky z různých stran že se děti nejen neumí ale ani nechtějí učit. Tradice jim nic neříkají a generace degeneruje rozvojem internetu, sociálních sítí apod. Lidé se už neumí scházet, nemluví spolu protože jim stačí virtuální život.

Když se ale najde nějaký nadšenec, který je ochoten vést děti k tradicím, například ve folklorním souboru, tak ho klepneme přes prsty.

Chceš s dětmi zpívat na veřejnosti?

ZAPLAŤ!

Zaplať Ochrannému svazu autorů, který má zákonem stanovené pravomoci.

OSA sama o sobě je velice diskutabilní organizace.

Platby nejen za produkci, ale také za TV, rozhlas, CD a kdo ví co ještě jsou na denním pořádku.

Dokonce zde byla kauza, že jeden hostinský mě platit za TV která jednoznačně sloužila pouze jako dekorace a nikdy nefungovala. Řešil to až soud!

A u lidových písní, které soubory zabývající se folklorem zpívají, by mě celkem zajímalo, kterému z autorů jsou tyto peníze poukazovány.

Jak píše jeden diskutér v diskuzi:

„Copak je u lidovych pisni znam autor?? Komu teda bude OSA penize vyplacet? Jiz z nazvu LIDOVE, takze tedy "lidu"?? Kde se mohu prihlasit o moji cast?“

Mimochodem, nedávno prezident Zeman při přivítání krajanů z Ukrajiny veřejně na letišti zpíval píseň „Ach synku, synku“. Dokonce to dávali na ČT ve zprávách, to znamená, několik milionů diváků. Kolik mu OSA vyměří poplatek?

 

Autor: Nikol Syrovátková | středa 25.3.2015 15:24 | karma článku: 43,54 | přečteno: 5656x
  • Další články autora

Nikol Syrovátková

Plnit si sny – New York

11.2.2019 v 7:30 | Karma: 22,52